Stresul si tensiunile acumulate pot duce la o serie de semne si simptome emotionale destul de vizibile, precum starea de spirit, anxietatea, insomnia, schimbarile de dispozitie etc., dar si unele mai vizibile fizic, precum caderea parului sau alopecia nervoasa. Acest lucru se intampla in general pentru ca bulbul de par slabeste in momentele in care trecem prin mult stres sau anxietate si, in consecinta, parul cade excesiv si abundent.

In acest articol, va ajutam sa preveniti aceasta situatie aratandu-va masurile pe care ar trebui sa le luati pentru a preveni caderea parului din cauza stresului si pentru a va intari rapid parul. Ia-ti notite!

Pasi de urmat:

1. Alopecia nervoasa sau de stres are ca simptom principal caderea generalizata a parului , adica parul cade in mod similar in toate zonele si nu local. Prin urmare, ceea ce se poate observa este o scadere semnificativa a densitatii coamei si o cadere difuza a parului care apare in acea perioada de timp in care stresul sau tensiunea psihica sunt mult mai mari.

Aceasta este in general o afectiune temporara si cand aceasta situatie de stres si criza emotionala este depasita, dupa cateva saptamani parul creste din nou de la sine si cu aceeasi vitalitate si forta pe care o avea inainte. In cazul in care parul nu creste din nou, atunci va fi necesar sa te pui pe mainile unui specialist pentru a incepe cel mai potrivit tratament.

2. Orice situatie care genereaza stres, anxietate sau depresie poate provoca caderea excesiva a parului , asa ca primul pas de facut pentru a rezolva aceasta problema si a o evita este reducerea stresului fizic si emotional si redobandirea unei stari de calm. In cazul in care esti asa de mult timp si nu stii cum sa faci fata situatiei, cel mai bine este sa consulti un psiholog profesionist si sa incepi o terapie care sa te ajute sa o depasesti cu succes.

Pe de alta parte, pentru a duce o viata mai calma si mai relaxata poti folosi cateva dintre metodele pe care ti le aratam mai jos:

  • Faceti exercitii fizice: in timpul activitatilor fizice se elibereaza endorfine, substante chimice care favorizeaza buna dispozitie si sporesc fericirea. In plus, vei putea elimina toate tensiunile acumulate si vei adormi mult mai bine noaptea.
  • Meditatia: inceperea in meditatie este ideala pentru a invata sa iti sincronizezi respiratia si capacitatea de concentrare, reusind sa-ti relaxezi corpul si mintea si sa lasi deoparte toate acele ganduri negative care cresc stresul.
  • Discipline relaxante: practicarea unor modalitati precum yoga sau pilates este o modalitate excelenta de a tonifia corpul, promovand in acelasi timp relaxarea si calmul. Sunt discipline excelente pentru a gasi pacea interioara si a combate conditii precum stresul, anxietatea si depresia.
  • Masaje de relaxare, sedinte de terapie prin ras, hidroterapie, mers la spa etc.

3. Pe langa practicile de relaxare, va fi esential sa intariti fibrele parului cu nutrientii potriviti pentru a evita caderea excesiva a parului din cauza stresului. Urmati o dieta echilibrata si sanatoasa, care nu duce lipsa de vitaminele A, B, C si de minerale precum zincul ; toate sunt de baza pentru a favoriza oxigenarea foliculilor de par, facand parul sa creasca puternic, mai dens, hidratat si sanatos. Afla in ce ingrediente poti gasi acesti nutrienti in cantitati mai mari consultand articolul Alimente pentru prevenirea caderii parului.

De asemenea, nu uita de importanta hidratarii interne, band minim 2 litri de apa pe zi, deoarece aceasta este cheia pentru a-ti mentine parul bine hidratat si conditionat.

4. Modul in care va ingrijiti zilnic parul are foarte mult de-a face si cu caderea acestuia, intrucat anumite obiceiuri proaste pot accentua slabiciunea fibrelor de par si, prin urmare, pot creste caderea parului. Va recomandam sa tineti cont de sfaturi precum urmatoarele:

  • Pentru a-ti pieptana parul, este important sa folosesti un pieptene cu peri moi si largi. Cand parul este ud este mult mai slab, asa ca trebuie sa il descalci dupa ce ai indepartat umezeala si sa o faci cu grija.
  • Foloseste un sampon hranitor si bland, adaptat nevoilor parului tau si completeaza-l cu aplicarea unui balsam bun.
  • O data pe saptamana, hraneste-ti parul cu o masca fortifianta si revitalizanta.
  • Nu supuneti prea des parul la temperaturile ridicate ale uscatoarelor, fierelor de calcat, ondulatoarelor etc.
  • Evita sa porti coafuri stranse precum codite, impletituri sau fundite care sunt pieptanate foarte des, deoarece acestea incurajeaza caderea parului.
  • Taiati-va varfurile cel putin o data pe luna pentru a se putea reinnoi si parul sa nu se rupa usor.

5. Si pentru a oferi parului un plus de forta si nutritie, nimic mai bun decat imbogatirea acestuia cu niste produse naturale care sunt buni aliati pentru a preveni si opri caderea excesiva a parului. Exista multe tratamente disponibile, dar printre cele mai eficiente remedii naturale pentru prevenirea caderii parului gasim urmatoarele:

  • Masati scalpul timp de cel putin 10 minute cu un ulei de intarire , cum ar fi ulei de rozmarin, masline sau nuca de cocos.
  • Aplicati gel de aloe vera pe scalp si lasati-l sa actioneze timp de 45 de minute. Aloe vera este o planta care va va ajuta sa preveniti caderea parului, deoarece contine o mare varietate de nutrienti precum vitamine, minerale si oligoelemente care ajuta la regenerarea completa si la intinerirea firelor de par.
  • Dilueaza 2 linguri de otet de mere intr-un pahar cu apa , amesteca si foloseste amestecul ca clatire pentru par cand ai terminat de spalat. Lasati sa actioneze 10 minute si apoi clatiti cu multa apa calduta. Otetul de mere promoveaza cresterea parului si, de asemenea, previne imbatranirea prematura.

6. Inainte de a efectua un tratament, este indicat sa vizitezi un specialist pentru ca acesta sa-ti dea cheile pentru a evita caderea parului si sa-ti conceapa un plan adaptat nevoilor tale.