Limba alba a bebelusilor este adesea un motiv de ingrijorare, dar realitatea este ca nu este deosebit de alarmant. Se poate datora diferitelor motive precum alaptarea sau aparitia ciupercilor.

Va explicam cum sa le diferentiem si care este tratamentul lor. 

De ce bebelusii au limba alba?

In multe ocazii, bebelusii pot avea o limba alba . Si desi avem tendinta sa ne ingrijoram pentru orice modificare usoara, adevarul este ca poate fi pur si simplu din cauza reziduurilor de lapte . Cu toate acestea, poate fi cauzata si de alte cauze precum afte sau ca compozitia chimica a salivei a fost modificata prin administrarea de antibiotice sau respiratia pe gura in mod regulat. In cele din urma,  bebelusul poate fi anemic si lipsit de hemoglobina  si astfel de pigmentare rosie. In acest din urma caz, pe langa limba palida, pot aparea si alte simptome de anemie, precum oboseala. 

Cu exceptia cazului in care este cauzata de resturile de lapte, este necesar sa mergeti la specialist pentru a evalua daca este necesar un tratament specific. Poti conta pe medicul pediatru alaturi de care poti rezolva orice indoiala cu privire la sanatatea copilului tau. 

Este adevarat ca de multe ori, culoarea albicioasa cauzata de resturile de lapte si de muguet poate prezenta acelasi aspect, dar exista si diferente care ne permit sa stim daca este una sau alta .

Cum se face diferenta intre laptele rezidual si afte?

Cel mai simplu mod de a sti daca micutul nostru are un afte pe limba sau este pur si simplu reziduu de lapte este sa incerci sa-l curatam cu o carpa umeda. Daca reusim sa o eliminam, sau macar sa o reducem, este pentru ca este lapte si, prin urmare, nu este mai important.

Deseuri de lapte

Reziduurile de lapte sunt de obicei localizate doar pe limba si apar mai ales dupa fiecare hranire. Motivul este simplu: bebelusii produc foarte putina saliva in primele luni de viata, ceea ce face ca laptele sa se acumuleze mai usor pe limba. 

Aceasta acumulare de lapte pe limba va tinde sa dispara progresiv pe masura ce copilul creste si, prin urmare, si productia sa de saliva creste . La aceasta contribuie si sosirea hranirii complementare si introducerea de noi alimente in dieta lor. 

Si desi nu este incomod pentru sanatatea bebelusului, daca doriti, puteti curata limba cu o carpa umeda dupa fiecare alaptare sau ori de cate ori apare culoarea albicioasa. 

Sturzul 

Afta (cunoscuta si sub denumirea de candidoza orala sau afte) este cauzata de o infectie cauzata de cresterea ciupercii Candida Albicans , prezenta si in eruptiile cutanate care duc la eruptii cutanate sau infectii vaginale. Este tipic pentru bebelusii sub noua luni , desi este adevarat ca pot aparea si la copiii putin mai mari. 

Cel mai simplu mod de a-l recunoaste este pentru ca nu afecteaza doar limba , ci si toate partile legate de suge , cum ar fi buzele, palatul sau partea interioara a obrajilor, care sunt acoperite de un strat albicios sau par iritate. De asemenea, pielea de la coltul gurii pare crapata

Limba capata o culoare albicioasa din cauza petelor care apar pe ea. Sunt sanse sa nu puteti indeparta acest strat cu o carpa umeda sau, daca o faceti, veti expune o zona roz si ulcere.

Desi candidoza usoara nu provoaca de obicei probleme majore, este important sa mergeti la pediatru, deoarece daca se agraveaza, poate provoca disconfort sau durere copilului in timpul hranirii . La aceasta se adauga inrosirea gurii, eruptia cutanata de scutec, iritabilitatea sau refuzul de a manca din cauza durerii. In plus, in cazul alaptarii, bebelusul ar putea raspandi infectia si sa o transmita la sanul mamei provocand iritatii si dureri la nivelul mameloanelor .

Limba alba din cauza lipsei de saliva

Saliva mentine gura curata datorita puterii sale de tragere si proprietatilor sale antiseptice . Prin urmare, in episoadele de febra cu lipsa de hidratare, obstructie nazala sau orice boala care afecteaza productia de saliva precum gastroenterita, faringita sau amigdalita, limba poate deveni albicioasa, la care se adauga respiratia urat mirositoare sau halitoza. 

Pentru a incerca sa revina la normal, este important ca copilul sa bea lichide frecvent, sa mentina o buna igiena orala si sa urmeze un tratament impotriva infectiilor  daca este necesar. 

Cauzele si tratamentul candidozei bucale

Dupa cum a explicat medicul pediatru, aparitia ciupercilor „se poate datora imaturitatii sistemului imunitar al nou-nascutului” . In cazul copiilor mai mari, poate aparea in urma tratamentului cu antibiotice care elimina bacteriile naturale ale mucoaselor si ale sistemului digestiv sau din cauza utilizarii corticosteroizilor care faciliteaza aparitia ciupercilor

De fapt, candidoza apare de obicei dupa administrarea de antibiotice . Acestea sunt folosite pentru a trata infectiile cauzate de bacterii si, uneori, pe langa distrugerea bacteriilor rele, distrug si bacteriile bune, permitand drojdiei sa se dezvolte

Afdul bucal poate disparea de la sine fara tratament, dar este de obicei tratat cu un gel antifungic pentru a-l ajuta sa se rezolve mai repede, redand limba alba la culoarea normala. Cu toate acestea, este important sa mergeti la pediatru, mai ales daca copilul il contracta in mod repetat si are mai mult de noua luni, deoarece poate fi indicativ pentru alte probleme de sanatate. 

Pediatrul poate prescrie o crema sau un gel antifungic oral pentru a se aplica pe gura bebelusului de mai multe ori pe zi si pe mamelonul mamei in caz de infectie. Daca este nevoie de medicatie, aceasta variaza in functie de locul unde apare infectia. In plus, este important sa schimbati tetinele si suzetele. 

De fapt, desi candidoza orala se amelioreaza de obicei in doua saptamani, este deosebit de contagioasa, asa ca nu este putin probabil sa revina din cauza neavand suzetele si biberoanele sterilizate corect pentru a elimina ciuperca.

Prin urmare, cea mai buna modalitate de a o preveni si de a evita noile infectii este sa le fierbi, sa le bagi in masina de spalat vase sau sa folosesti un dispozitiv pentru a-l steriliza. In plus, este important sa pastrati laptele extras la frigider pentru a preveni cresterea ciupercilor si, in caz de suspiciune ca este contaminat, cel mai bine este sa-l aruncati.