Unul dintre cele mai emotionante momente din viata noastra este atunci cand parasim spitalul cu copilul in brate. In fata noastra multe temeri, intrebari si multa, multa speranta. Nu conteaza daca este primul sau al cincilea, acel sentiment se repeta mereu.

Prima imbracaminte a bebelusului

Cu siguranta nu te va astepta un fotograf la usa. Poti chiar sa repeti tinuta cu care ai intrat in ziua livrarii si sa porti o coada de cal prost facuta. Dupa toate probabilitatile vei pleca direct acasa fara sa te incrucisezi cu nimeni, dar chiar si asa, sunt convinsa ca prima imbracaminte a bebelusului tau este ceva pe care il pregatesti de saptamani intregi.

Mereu am optat pentru imbracaminte confortabila 100% bumbac. Prima mea fiica a plecat de la spital intr-o rochie albastra fara maneci, era iunie. Al doilea cu un set de palarie, jambiere si camasa incrucisata alba si gri pentru a se potrivi cantecului de leagan. Si – dupa cum ati vazut cand v-am aratat geanta mea de spital – cu aceasta ultima ocazie am optat pentru un set din trei piese cu motive gri si galbene.

Cu toate acestea, multi parinti urmeaza obiceiurile tarilor lor sau traditiile familiei pentru a-si imbraca copilul intr-o zi atat de de neuitat si speciala.

Desi multe dintre aceste obiceiuri de a scoate copilul din spital se bazeaza pe superstitii si mituri stravechi, ele continua sa fie valabile si astazi. De cele mai multe ori, multumita bunicilor care sunt responsabile cu transmiterea lor orala si chiar sa cumpere sau sa tricoteze ei insisi tinutele minuscule pentru prima data pentru a se asigura ca norile si nurorile lor vor urma traditia.

Imbracati copilul in galben inainte de a parasi spitalul

Una dintre cele mai comune traditii in multe tari latine si in unele comunitati spaniole este de a imbraca copilul in galben ca simbol al sanatatii si al norocului.

Cu toate acestea, in multe alte locuri aceasta culoare este evitata pentru a identifica rapid daca bebelusul este galbui din cauza icterului.

Nu am reusit sa aflu originea acestui obicei, dar galbenul mi se pare o culoare buna pentru a iesi din spital daca, ca si in cazul nostru, am decis sa nu cunoastem sexul bebelusului decat dupa nastere.

Primul set de hainute sa fie alb

imbraca copilul in alb pentru a parasi spitalul

In multe alte locuri se crede ca nou-nascutul este un inger mic pe care Dumnezeu l-a trimis din cer. Este pur si curat si din acest motiv trebuie sa-si imbrace primele zile in alb imaculat.

Uneori aceasta traditie se leaga de alta: duceti copilul la capela spitalului inainte de a pleca sau treceti la biserica in drum spre casa. Aceasta este menita sa-l prezinte pe noul membru al familiei lui Dumnezeu si sa-i ceara protectia.

Imbracarea copilului in fusta de familie

Astazi este neobisnuit sa vezi un bebelus cu o fusta daca nu este o ocazie foarte speciala precum botezul lui. Cu toate acestea, inainte era normal ca nou-nascutul -indiferent de sex- sa poarte o fusta in primele zile. Bineinteles ca „prima ouat” a fost deosebita si a trecut de la mame la fiice.

Aceasta traditie, atat de obisnuita de ani de zile, se pierde si aproape nimeni nu foloseste fusta familiei pentru a scoate noul copil din spital.

Scoaterea copilului din spital cu o tinuta tricotata manual

Imbracati copilul pentru a parasi spitalul

In fine, un alt obicei dintre cele mai raspandite este aducerea bebelusului acasa pentru prima data cu tinute tricotate manual. In functie de perioada anului, acestea sunt de obicei din bumbac sau lana si aproape intotdeauna incorporeaza fundite si alte decoratiuni pentru a le face mai colorate si mai bogate.

Astazi cel mai obisnuit este sa cumparati aceste seturi deja facute sau sa le comandati de la unele magazine specializate. Cu toate acestea, desi inca mai sunt unele mame care indraznesc sa le tese singure, cel mai frecvent este ca bunicile sunt cele care il pregatesc.