Cum sa alegi numele copilului: cum sa numesti un baiat sau o fata? Sfaturi pentru a face alegerea corecta.

„Nomen omen”, spuneau vechii romani, sau in nume exista destin. Nimic mai adevarat, pentru ca numele nu numai ca stabileste identitatea unei persoane care, vrand-nevrand, o va purta cu el pe viata, ci povesteste si despre caracterul sau si despre modul in care se relationeaza cu ceilalti si cu lumea.

Din acest motiv, alegerea cu grija a numelui copilului tau este una dintre primele responsabilitati pe care trebuie sa le asume un parinte. Pentru ca numele este primul cadou pe care il vei face, va fi primul cuvant caruia ii vei dedica un gand dimineata si ultimul pe care il vei pronunta seara inainte de a adormi, il vei pronunta (si il vei striga) de nenumarate ori in cursul vietii tale alaturi de el. Poate chiar sub forma de porecle tandre.  Pe scurt, alege numele copilului tau cu grija si dragoste pentru ca nu sunt multe alte lucruri care sa ramana. Daca ai nevoie de inspiratie, pe site-ul Kidszone gasesti o varietate de nume pentru copii de unde te poti inspira. Arunca o privire!

Alegeti un nume simplu si, eventual, nu prea divizabil

Amintiti-va ca numele trebuie sa fie usor de pronuntat chiar si pentru copilul insusi.Vorbind de nume pentru bebelusi originale, este adevarat ca va va distinge copilul de multime, dar incercati sa evitati numele prea ciudate care ar putea stanjeni copilul pe viata.

Daca optati pentru un nume strain , mai ales daca este complicat, retineti ca acest lucru ar putea insemna obligarea copilului sa fie nevoit sa-si repete numele de mai multe ori inainte de a fi inteles si dificultatea de a fi nevoit sa precizeze ortografia de fiecare data cand se scrie.

De asemenea, fiti atenti la eventualele erori de pronuntie familiare (de exemplu, evitati numele cu litera R daca pronuntati un R moale). De asemenea, amintiti-va ca numele duble (sau mai rau, triple) si compuse creeaza inevitabil incurcaturi cu documentele si cu codul fiscal (de exemplu Gian Luca sau Gianluca?). 

Un nume care se potriveste bine cu numele de familie

Indispensabil pentru a evita sunete cacofone sau jocuri, sau combinatii de glume. Mai degraba, cautati o combinatie eufonica cu numele de familie: daca aveti un nume de familie foarte comun este mai bine sa nu combinati nume foarte comune, asa cum ar fi mai bine sa nu combinati nume foarte lungi cu un nume de familie foarte lung si asa mai departe.

In cazul numelui de familie regulile de urmat ar fi:

  • daca numele de familie este foarte lung, este mai bine sa evitati un nume lung sau un nume dublu
  • atentie la terminatiile literelor: ultimele silabe ale numelui si prima din prenume nu trebuie sa fie aceleasi (si invers).

Un nume foarte comun: prea multe omonime?

Daca optezi pentru un nume foarte comun , evalueaza si cat de important sau incomod considerati ca copilul traieste printre omonime , sau ca acest nume il poate caracteriza prea putin, obligandu-l in unele situatii (la scoala, de exemplu) sa foloseasca numele de familie. a fi recunoscut.

Daca alegi sa-i dai copilului tau numele unei persoane dragi , poate bunicului sau altui membru al familiei, este bine sa-i explici copilului, odata ce va creste, motivele pentru care i s-a numit asa. Va fi mandru sa poarte un nume pe care parintii lui il considera important! 

Nume de bebelusi vintage, retro dar inca frumoase

Numele vintage sunt cele care au facut furori in primele decenii ale secolului XX, le-ai fi auzit in familie, printre bunici si unchi. Dar multe dintre aceste nume sunt cu adevarat frumoase, pentru ca…

Verificati mai intai semnificatia numelui

Este corect sa cunoastem etimologia numelui si de unde provine, si nu doar din curiozitate. Se poate intampla ca ceea ce ti s-a parut un nume frumos, s-ar putea sa nu-ti mai placa dupa ce ai citit ce inseamna. De exemplu, Biagio deriva din radacina blaesius, „balbaitul”. 

Cum suna diminutivul?

De asemenea, poate fi important sa prevedeti posibilul diminutiv al numelui si sa evitati ca acesta sa fie insidios (de exemplu, un nume dragut precum Penelope ar putea fi infirm in „Pene”…).

Imi place numele, dar imi aminteste de „acela”

Nu uita sa disociezi numele de orice persoana care il poarta si sa il evaluezi obiectiv ca un nume pentru copilul tau care va fi o persoana noua si unica care ii va da un sens complet exclusivist .

Adesea, de fapt, ne plac numele, dar ele aduc in minte persoane deosebit de neplacute : nu uitati ca nu toti oamenii cu acest nume au aceleasi caracteristici. 

Bunicilor nu le place? Si ei bine… copilul este al tau

Daca esti convins de o alegere, nu-ti face griji ca este impartasita si inteleasa de cei apropiati, adica de bunici si de diverse rude.

Pe scurt, nu este esential ca tuturor sa placa numele micutului (pentru ca oricine se va simti indreptatit sa dea sugestii, pareri, sfaturi si un nume cu care toata lumea este de acord nu va fi gasit niciodata).

Important este ca este o alegere personala , o decizie de cuplu dincolo de influentele prietenilor si rudelor si ca  mamei si tatalui ii plac. Asa ca e bine sa ramai deschis la ideile altora, dar continua si nu ceda presiunii daca un nume nu te convinge complet: ai ajunge sa faci pe plac cuiva, sa jignesti pe altcineva si pana la urma nici macar sa nu fii. fericit! 

Nume VIP? Gandeste-te de doua ori

Copilul tau va trebui sa-si poarte numele pentru tot restul vietii. A-l alege bine inseamna asadar sa priviti putin mai departe decat moda momentului, poate inspirat (chiar si inconstient) de lumea cinematografiei sau a divertismentului . Ganditi-va, de exemplu, la nume precum  Anastasia ,  Bella ,  Jennifer , Ilary sau  Rachel . Delicios nu? Da, dar intreaba-te: „Fiicei mele ii va placea sa se numeasca Bella pe viata?” Trebuie sa-ti dai singur raspunsul.