Beneficiile pentru sanatate ale usturoiului sunt numeroase; ele ajuta la slabit, la imbunatatirea circulatiei, la reducerea tensiunii arteriale, la prevenirea bolii Azlheimer si a cancerului, imbunatateste sanatatea oaselor, trateaza infectiile vaginale, trateaza raceala si altele pe care le voi explica mai jos.

Usturoiul ( Allium saivum ) este o specie de plante situata in grupul Amarillidaceae, caruia ii apartin si ceapa, arpagicul sau prazul. Se crede ca isi are originea in Asia de Vest si ca, prin Marea Mediterana, expansiunea sa a inceput cu mai bine de 7.000 de ani in urma.

Civilizatii precum chinezii, babilonienii, hindusii, romanii, grecii sau egiptenii foloseau deja acest bulb atat pentru a vindeca problemele de cangrena sau hipertensiune, cat si pentru a alunga spiritele rele.

Usturoiul este compus in principal din mangan, vitamina B6, vitamina C, seleniu, fibre si, intr-o masura mai mica, dar nu in ultimul rand, calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier sau vitamina B1.

Este un bec larg adoptat in utilizari culinare, fiind foarte recurent in cultura gastronomica din intreaga lume pentru aroma si aroma caracteristica.

Soiurile de usturoi sunt foarte largi si pot fi clasificate in functie de gat sau culoare. Inchellium Red, New York White, Susanville, German Red, Asian Tempest, Spanish Roja Rocamboie sau Merrifield Rocambole sunt unele dintre cele mai raspandite pe piata.

Asia este cel mai mare producator de usturoi din lume, in fruntea clasamentului fiind China, cu 12 milioane de megatone pe an. Urmeaza  tarile mediteraneene (Spania, Franta, Italia, Egipt si Turcia), centrul nord-american (Statele Unite si Mexic) si o parte din America de Sud (Brazilia, Argentina si Chile).

Beneficiile usturoiului pentru organism

1- Ajuta la pierderea in greutate

Un catel de usturoi are doar 4 calorii si contine antioxidanti care te pot ajuta sa slabesti. Principalele motive sunt ca usturoiul creeaza o senzatie de satietate si deci suprima pofta de mancare, astfel ca sansele de ingrasare scad.

Unele studii indica faptul ca usturoiul stimuleaza sistemul nervos si acest lucru elibereaza hormonul adrenalina, care creste metabolismul. Cu cat metabolismul este mai mare, cu atat va fi mai usor sa arzi grasimile.

Desigur, ca orice aliment, cu moderatie in consumul lui si intotdeauna in cadrul unei alimentatii echilibrate combinate cu exercitii fizice.

2- Este un antibiotic natural

Alicina, unul dintre ingredientele active din usturoi, are o mare varietate de activitati antimicrobiene.

Acest lucru se datoreaza in principal capacitatii sale de a bloca activitatea a doua grupe de enzime: cisteina proteaze si alcool dehidrogenaze. Ambele sunt implicate in metabolismul parazitilor amoebieni, bacteriilor, ciupercilor si altor virusi.

In stare pura, alicina are capacitate antibacteriana. Adica pentru ca acesta sa aiba efect, usturoiul trebuie consumat crud. Urmand aceasta regula, vom folosi un agent de vindecare foarte benefic pentru a trata boli precum durerea de dinti, diabetul sau alergiile.

3- Beneficii orale

Usturoiul are capacitate antimicrobiana. Acest lucru este demonstrat de un studiu in care clorhexidina (substanta antiseptica folosita pentru apa de gura) a fost inlocuita cu usturoiul ca dezinfectant pentru periuta de dinti. Rezultatul a fost la fel de eficient, facand usturoiul o alternativa puternica la clorhexidina.

De asemenea, suplimentele de usturoi accelereaza procesul de vindecare a herpesului labial. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, durerea si umflarea sunt reduse drastic.

4- Imbunatatesc circulatia

Exista mai multe studii efectuate de-a lungul anilor care dezvaluie proprietatile benefice ale usturoiului in circulatia sanguina.

Motivul este capacitatea alicinei de a spori cresterea agentilor circulatori care relaxeaza vasele de sange, cresc fluxul sanguin si previn formarea cheagurilor.

5- Ele reduc tensiunea arteriala

Usturoiul este un bun remediu natural pentru o problema cardiovasculara atat de frecventa precum hipertensiunea arteriala. Acest lucru se datoreaza alicinei si capacitatii sale vasodilatatoare, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Cea mai eficienta metoda pentru ca usturoiul sa aiba efect impotriva acestei afectiuni este sa-l iei pe stomacul gol cand te trezesti cu un pahar cu apa.

6- Imbunatatiti nivelul de colesterol

Usturoiul, fiind hipocolesterolemic, ajuta la reducerea nivelului de colesterol si trigliceride. Acest lucru este certificat de peste 25 de studii sau de Fundatia Spaniola a Inimii (FEC), care subliniaza importanta includerii usturoiului in dieta.

Pe de alta parte, recent s-a descoperit ca usturoiul are si capacitate de lupta impotriva aterosclerozei, o boala care depune placi formate din grasimi si colesterol in interiorul arterelor.

7- Ele previn Alzheimer

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Missouri (Statele Unite), usturoiul previne bolile neurodegenerative precum Alzheimer si alte tipuri de dementa.

Acest lucru se datoreaza faptului ca usturoiul dezvolta antioxidanti care ofera beneficii protectoare si vindecatoare celulelor creierului. Acestea devin mult mai rezistente la stres sau inflamatii, principalele cauze ale aparitiei bolilor neurologice.

8- Ne intaresc oasele

Usturoiul are proprietati antiinflamatorii si analgezice foarte benefice pentru a reduce durerile articulare. De asemenea, pentru ca este bogat in antioxidanti, usturoiul ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Astfel, serveste ca remediu natural pentru prevenirea sau tratarea unor probleme precum artrita reumatoida, osteoporoza sau osteopenia.

Fondurile de ten dedicate lucrarii la problemele osoase, cum ar fi Save our Bones , includ usturoiul in suplimentul natural pentru construirea oaselor sanatoase si puternice.

9- Ei au grija de pielea noastra

Datorita faptului ca este un antioxidant puternic si are elemente amidonoase si mucilaginoase, usturoiul devine un remediu natural puternic pentru fata, pastrand pielea tanara, fina si, mai presus de toate, sanatoasa.

Dermatitele, cosurile, furunculele, pielea uscata, ciupercile, acneea, pielea iritata sau sensibila sau ridurile pot fi combatute gratie usturoiului.

Pentru ca usturoiul sa aiba efect asupra fetei noastre, ideal este sa-l luam zdrobit, combinandu-l cu putin ulei de masline.

10- Ajuta performanta sportiva

Exista o tendinta in randul sportivilor de a consuma usturoi crud inainte de un antrenament, datorita credintei lor ca imbunatateste performanta si promoveaza dezvoltarea musculara.

Adevarul este ca, datorita beneficiilor usturoiului in circulatia sangelui, nutrientii ajung in tesuturi intr-un mod imbatabil si prin urmare muschii sunt beneficiati.

In orice caz, nu s-a dovedit ca luarea usturoiului inainte de a face sport imbunatateste cresterea musculara. Mai simplu spus, usturoiul ar trebui folosit ca adaos intr-o dieta sanatoasa.

11- Ajuta-ne sa fim mai longevivi

Un studiu sugereaza ca extractul de usturoi imbatranit previne imbatranirea fiziologica fara a afecta tulburarile de memorie.

Cercetarea a fost efectuata pe soareci cu senescenta (imbatranire) accelerata, iar rezultatul a relevat o imbunatatire marcata a deficitelor de invatare si o speranta de viata de doua luni in plus.

12- Reduc raceala

Suplimentele de usturoi ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar si la prevenirea bolilor comune, cum ar fi raceala si gripa.

Unele studii arata ca o persoana care consuma usturoi poate raci cu 63% fata de o persoana care nu il consuma.

13- Ofera multe beneficii sistemului digestiv

Desi usturoiul poate provoca gaze la unele persoane, aportul de usturoi ajuta la procesarea mai buna a alimentelor pe care le consumam in sistemul nostru digestiv.

In plus, usturoiul ajuta la eliminarea deseurilor din organism precum bacteriile si astfel previne inflamatia intestinala si a stomacului.

14- Mare aliat al ficatului

Alaturi de alicina, usturoiul este alcatuit din arginina si seleniu, componente care ajuta la impiedicarea substantelor toxice filtrate de ficat sa ajunga in alte parti ale corpului.

Una dintre aceste substante este lipoproteinele cu densitate scazuta (VLDL), care pot afecta ficatul daca nu mancam o dieta sanatoasa. Pentru a rezolva aceasta problema, putem recurge la usturoi, deoarece reduce nivelul de lipoproteine.

15- Tratament impotriva infectiilor vaginale

O echipa de la Universitatea Xi’an Jiaotong (China) a sugerat intr-un studiu ca extractul de usturoi proaspat are proprietati de inhibitie impotriva ciupercilor precum Candida Albicans, care provoaca probleme precum vaginita.

In acest raport este, de asemenea, clar ca usturoiul are un potential mai mare de a lupta impotriva acestor ciuperci decat unele dintre antibioticele care sunt pe piata, cum ar fi fluconazolul sau itraconazolul.

16- Ajuta la imbunatatirea starii de spirit

Apatia sau iritabilitatea, declansatoare ale schimbarilor de dispozitie, sunt uneori legate de dieta.

S-a demonstrat ca adaugarea vitaminei B6 in dieta noastra imbunatateste substantial starea de spirit. Si ce produs este bogat in aceasta vitamina? Corect! Usturoiul contine in medie 1,2 mg de vitamina B6 la 100 de grame.

17- Previne impotenta

Aproximativ 70-80% din cazurile de disfunctie erectila se datoreaza unor cauze fiziologice. Acest lucru indica faptul ca medicina poate actiona pentru a o combate, dieta fiind un mare aliat pentru a depasi problemele.

Desi Viagra este cea mai populara metoda, s-a demonstrat ca usturoiul ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin si, prin urmare, a erectiilor. Inca o data, alicina este in mare masura responsabila pentru imbunatatirea sanatatii noastre.

18- Ajuta la depasirea anemiei

Una dintre principalele cauze ale anemiei este incapacitatea organismului de a crea suficiente celule rosii din sange. Dieta proasta sau deficitul de fier sau unele vitamine sunt de obicei cauza acestei afectiuni.

Un remediu acasa este sa luati usturoi crud. Nu numai ca are capacitatea de a ajuta la formarea globulelor rosii, dar le ajuta si sa ramana puternice datorita proprietatilor sale.

19- Are proprietati anticancerigene

Este unul dintre cele mai controversate puncte despre proprietatile usturoiului. Exista multe studii care sugereaza ca usturoiul este capabil sa reduca riscul de a contracta cancer la stomac, prostata, intestin sau pancreas, printre altele, dar exista si detractori care isi pun la indoiala proprietatile anticancerigene. Am compilat cateva investigatii foarte recente pentru a ne situa:

Potrivit Centrului Provincial pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Jiangsu (China), persoanele care consuma usturoi crud de cel putin doua ori pe saptamana au o sansa cu 44% mai mica de a dezvolta cancer pulmonar.

Intr-o investigatie a Departamentului de Medicina Experimentala a Universitatii din Perugia (Italia), acestia pun la indoiala corelatia dintre riscul redus de cancer de colon si consumul de usturoi.

20- Bun pentru prostata

Un studiu efectuat pe sobolani sugereaza ca usturoiul are o capacitate de protectie impotriva modificarii biochimice a prostatei maligne induse de Cadmiu (Cd).

Precautii cu usturoiul

Desi usturoiul poate fi considerat un „super-aliment”, moderatia in consumul lui este esentiala pentru a nu fi daunatoare.

Persoanele cu probleme cu stomacul sau care urmeaza tratamente anticoagulante trebuie sa se abtina de la consumul acestuia pentru a nu suferi de probleme gastrointestinale.

Curiozitati despre usturoi

– Desi nu a fost dovedit stiintific, exista credinta ca frecarea usturoiului pe piele respinge tantarii.

– Indienii Cherokee foloseau usturoiul pentru a scapa de problemele cu mucusul cailor.

– Cultura populara a asociat usturoiul cu vrajitorie, vraji, blesteme sau un simbol al protectiei si norocului.

– „Barbatii care mananca usturoi sunt mai atragatori pentru femei”, au concluzionat Universitatea din Stirling (Scotia) si Universitatea Charles (Republica Ceha) intr-o investigatie comuna.

– Pentru a combate respiratia urat mirositoare cauzata de usturoi, ar trebui sa mesteci patrunjel sau frunze de menta.