Pentru unii oameni, nevoia de aparate de aer conditionat poate fi o necesitate, in timp ce pentru altii, un aparat de aer conditionat reprezinta doar un dispozitiv de lux. 

Tinand cont de cheltuielile generate de puterea aparatelor de aer conditionat si cheltuielile adaugate, ar trebui sa stii cum functioneaza aparatele de aer conditionat si astfel sa stabilesti modelul de care ai nevoie pentru casa ta.

Ce este aerul conditionat?

In functie de modul in care il intelegi, termenul de aer conditionat are o varietate de sensuri. Pentru inceput, aerul conditionat inseamna a mentine o umiditate adecvata in diferite parti ale casei, prin furnizarea de ventilatie suficienta. Un aparat de aer conditionat elimina microorganismele, corpurile straine si praful din aer, lasand camera proaspata.

Acest ghid te va ajuta sa iei decizii optime la achizitionarea unui aparat de aer conditionat si de ce ar trebui sa utilizezi servicii profesionale de climatizare de pe FILEBOX.RO.

Cum functioneaza un aparat de aer conditionat?

Principala functie a aparatului de aer conditionat este sa scapi de aerul cald din interiorul casei tale catre exterior, prin urmare, racirea ta si a casei tale. Racirea se produce atunci cand aerul fierbinte sufla printr-un set de tevi reci cunoscute sub numele de bobina de evaporator.

Bobina de evaporator are un lichid special numit agent frigorific care se schimba continuu de la lichid la gaz atunci cand absoarbe caldura din aer. In plus, o bobina de exterior pompeaza agentul frigorific in exterior si el cedeaza caldura, apoi se schimba in forma sa lichida.

Bobina exterioara este cunoscuta sub numele de condensator, deoarece condenseaza agentul frigorific de la o forma gazoasa la lichida. Dar ce misca agentul frigorific prin cele doua bobine? O pompa. Aceasta pompa se numeste compresor si deplaseaza agentul frigorific intre bobine, pentru a schimba presiunea agentului frigorific pentru o condensare si evaporare mai usoara in serpentine.

De remarcat este faptul ca un motor permite toate aceste procese sa aiba loc. Pentru mai multe detalii despre modul in care aceste lucrari cruciale puteti intreba un profesionist care ofera aparate de aer conditionat, asa cum este filebox.ro.

Intretinerea aparatelor de aer conditionat

Intretinerea frecventa a aparatului de aer conditionat este importanta. In timp ce poate parea usor sa o faci singur, apelarea la serviciile unui profesionist care stie cum sa se ocupe de serviciul de aer conditionat ar putea fi de mare ajutor. Perierea murdariei si obstructiile din cadrul unui aparat de aer conditionat ar putea preveni cazurile dese de uzura. 

Cum sa cresti eficienta energetica

Poate ca aveti o casa care are conducte scurse. Etansarea acestor conducte cu scurgere este cel mai bun lucru de facut pentru a imbunatati eficienta intr-o casa. Aceasta actiune nu ia in considerare punctele discutate mai sus, cum ar fi bobinele potrivite, schimbarea filtrelor si mentinerea fluxului de aer si a incarcarii perfecte. Un lucru de retinut este sa va asigurati ca, condensatorul este vizibil. 

Imbunatatiti functionalitatea aparatului de aer conditionat

Daca nu aveti optiuni privind imbunatatirea eficientei aparatului de aer conditionat, atunci reducerea incarcarii ar putea fi cea mai buna solutie. Puteti obtine reducerea sarcinii prin reducerea si construirea incarcarilor generate interne, care sunt mai simple pentru a face fata unui aparat de aer conditionat. Imbunatatirea randamentului unui aparat de aer conditionat consta in:

– Cresterea nivelului de izolare 

– Umbrirea geamurilor

– Reducerea scurgerii de aer

Astfel de imbunatatiri vor reduce atat energia consumata la racire si incalzire si pot reprezinta o investitie optima pe termen lung. Atunci cand iti izolezi acoperisurile sau ferestrele, este rentabil sa iei in considerare utilizarea unor produse extrem de eficiente. De exemplu, acoperisurile ,,reci”, economisesc pana la jumatate din timpul de racire si consumul de energie pe parcursul unui an.