Esti insarcinata insa vrei sa iti pastrezi atat sanatatea ta, cat si cea a bebelusului. Deoarece o sarcina solicita foarte mult organismul, ne-am gandit sa iti dezvaluim 10 trucuri care sa iti mentina sanatatea pe toata durata sarcinii. Si daca ai grija de tine in perioada sarcinii recuperarea va fi mult mai usoara.

1. Ai grija cat te ingrasi! Este absolut normal sa pui pe tine cateva kilograme pe parcursul sarcinii, insa prea multe kilograme pot dauna. Pe langa faptul ca iti va fi mult mai greu sa le dai jos dupa nastere, kilogramele in plus pot duce la diabet gestational, la probleme cu inima si la cresterea tensiunii. Per total ar trebui sa iei in greutate cam 10-12 kilograme pe toata durata sarcinii, asa ca ai grija ce si cat mananci.

2. Dormi cat poti de mult. Asta nu inseamna sa atipesti la locul de munca, ci atunci cand esti acasa sa te relaxezi complet. Somnul este esential in dezvoltarea normala a sarcinii, deoarece atunci cand dormi uterul primeste mai mult oxigen si nutrienti esentiali pentru dezvoltarea normala a fatului.

3. Fara picioare umflate! Stiu ca suna minunat, insa acest lucru chiar poate fi realizat. Oricarei femei insarcinate i se umfla picioarele, asa ca va trebui sa combati acest simptom. Tine pricioarele ridicate, sprijinite de pereti, dormi cu picioarele pe o perna mai inalta, nu purta tocuri si bea foarte multa apa. Toate acestea te vor ajuta si te vor face sa te simti mult mai bine.

4. Fii comoda! Oriunde te-ai duce, indiferent ca stai pe o canapea sau pe un scaun incearca mereu sa te faci cat mai comoda. Stai cum iti doresti si cum te simti tu cel mai bine, indiferent de cum ai arata. Unei femei gravide i se accepta aproape orice, asa ca nu vei fi judecata ca stai ciudat pe scaun.

5. Nu te gandi ca sarcina si alaptarea iti strica sanii, deoarece este destul de fals. Poti avea grija si de acestia si nu se vor lasa foarte mult pe perioada alaptarii. Atat in timpul sarcinii, cat si dupa incearca sa porti un sutien care iti sustine foarte bine sanii. Tot acum este cazul sa te hidratezi cat mai bine pentru ca musculatura si pielea sa nu isi piarda din elasticitate. Exista si o gama de produse pe care le poti folosi atat pentru sani, cat si pentru zona abdomenului sau a picioarelor.

6. Alimentatie sanatoasa. O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru o buna dezvoltare a sarcinii. Asta nu inseamna ca trebuie sa mananci cat doi, ci doar ca trebuie sa ai mai mare grija ce mananci. Incearca sa mananci cat mai multe legume si fructe proaspete, de unde sa iti iei doza necesara de vitamina C, A si B, fier, proteine si grasimi. Se pot lua si suplimente, insa este mai indicat ca toti nutrientii sa fie cat mai naturali.

7. Nu uita sa faci miscare. Chiar daca nu ai timp de sport, poti face si acasa cateva exercitii usoare. Miscarea in timpul sarcinii este foarte sanatoasa pentru organism deoarece stimuleaza circulatia, combate somnolenta si greturile si permite o mai buna vascularizare a articulatiilor care sunt foarte solicitate in aceasta perioada. Poti merge 30 minute pe jos, poti face mici miscari de gimnastica, orice numai sa iti pui in miscare organismul.inainte de a te apuca de gimnastica este nevoie sa consulti un medic sau un instructor special care iti va spune ce exercitii ai voie sa faci.

8. Creme si lotiuni. In timpul sarcinii, deoarece pielea din zona abdomenului trebuie sa se intinda atat de mult, exista posibilitatea aparitiei varicelor. Se trateaza destul de greu, asa ca cel mai bine ar fi sa previ cat de mult posibil aparitia acestora. Si cum poti face acest lucru? Exista pe piata, in farmacii in special, o multime de produse special concepute pentru a oferi pielii si mai multa elasticitate in timpul sarcinii si pentru prevenirea varicelor sau a capilarelor sparte. Cu cat te vei ingriji mai mult cu atat pielea ta va fi mai frumoasa dupa nastere.

9. Si tenul are nevoie de ingrijire speciala. In timpul sarcinii sunt eliberati o multime de hormoni, si nu sunt tocmai buni pentru pielea noastra. Foloseste crème cu protectie solara si evita expunerea la soare. Razele directe ale soarelui pe fata ta poate duce la aparitia petelor sau a mastii de sarcina, adica pigmentarea pometilor, a fruntii si uneori a barbiei.

10. Fii fericita! Da, chiar daca greturile matinale, durerile de picioare si de spate nu iti dau pace tu trebuie sa fii mereu optimista si fericita. Ii vei transmite aceasta stare si copilului tau si se va dezvolta mult mai bine. Studiile au arata ca femeile gravide care in timpul sarcinii au fost expuse la un nivel ridicat de stres au transmit acest sentiment si bebelusilor, iar ca rezultat acestia plangeau mult mai mult in primele 3 luni de viata. Asadar va trebui sa eviti stresul si sa-ti inveselesti viata cu ganduri bune si minunate.