Ingrediente:

– 1 kg faina ;

– 2 cubulete drojdie proaspata ;

– 500 ml lapte gras ;

– 200 grame unt ;

– 250 grame zahar tos ;

– 5 +1 galbenusuri (albusurile le congelam si le folosim la alte prajituri) ;

– o lingurita sare;

– esente de vanilie sau rom, dupa preferinta, cam 4-5 bucati;

– coaja de lamaie;

– 3 plicuri zahar vanilinat;

– umplutura dupa preferinta, voi alege cacao, nuci, stafide si rahat in deverse culori.

Reteta se va incepe cu o seara inainte, cernand faina de 2-3 ori sa devina mai pufoasa in compozitie. A doua zi incepem sa pregatim cozonacul. Intr-un vas se incalzeste laptele cu zaharul si esentele si se lasa la racit, dupa ce zaharul s-a topit complet. Tot acum aprindem si cuptorul deoarece va trebui sa fie cald in bucatarie daca vrem ca cozonacii nostri sa creasca mari si frumosi.

Se pregateste maiaua: drojdia se topeste cu o lingurita de zahar, 2 linguri de faina si 2-3 inguri de lapte, si se lasa la crescut in mijlocul movilei de faina. Asteptam pana isi dubleaza volumul si apoi adaugam restul de lapte impreuna cu 5 galbenusuri grecate bine. Se incepe framantarea, care va fi un proces destul de indelungat. Din cand in cand se inmoaie mainile in untul topit si lasat la racit. Dupa ce am framantat 30 minute si am incorporat si untul in aluat se lasa la dospit 40 de minute.

Se pregateste in acest timp umplutura. Nucile se verifica sa nu cumva sa aiba ramasite de coaja, stafidele se pun in putin coniac sau brandy pentru a prinde si mai multa aroma si gust, iar rahatul colorat se taie in felii mici.

Se imparte aluatul in 4 si se intinde pe rand, fiecare bucata pe masa unsa cu ulei inainte. Se adauga umplutura. Daca doresti sa pui si putina cacao o poti presara pe dedesubtul umpluturii, direct pe aluat. Se fac astfel 4 suluri din cele 4 bucati de aluat. Se impletesc doua cate doua si acestia vor fi cozonacii nostri. Se pun intr-o tava cu hartie de copt sau unsa cu unt topit si apoi tapetata cu faina. Galbenusul de ou ramas se amesteca cu o lingura de lapte si se unge cu aceasta compozitie cozonacii pusi deja in tava. Se poate pune si pe deasupra zahar. Se mai lasa la crescut pana isi dubleaza din nou volumul si apoi se dau la cuptor circa 45-50 minute, in functie de cuptorul fiecaruia. Se lasa la racit si se scot apoi din tava pentru a fi serviti. Pofta buna!