Intr-un top al celor mai dezvoltate tari din lume, realizat de catre un site rusesc, printre cele mai puternice state de pe glob se numara Statele Unite, China, Rusia, Franta sau Germania. Factorii care au fost luati in calcul pentru masurarea standardelor de performanta sunt produsul intern brut, nivelul tehnologic si puterea militara.

Dupa cum era de asteptat, Statele Unite se claseaza pe prima pozitie. Economia americanilor este una solida, in ciuda problemelor cu care acestia s-au confruntat in ultimii ani. De asemenea, nivelul tehnologic si militar la care se situeaza S.U.A. este superior Chinei sau Rusiei. Totusi, influenta presei din afara este una din ce in ce mai mare si afecteaza mediul politic si social.

Pe locul doi se afla China, stat care se apropie cu repeziciune de rangul de cel mai puternic stat de pe glob. Cresterea economiei asiaticilor a avut un rol foarte mare in permanenta dezvoltare tehnologica si militara a acestora. In plus, populatia de aproape 1,4 miliarde de locuitori reprezinta un plus demn de luat in seama. Potrivit estimarilor, in urmatorii cinci-sase ani, China va depasi Statele Unite in ceea ce priveste nivelul de dezvoltare.

Rusia este a treia tara pe plan mondial. Este bine cunoscuta puterea sa nucleara, dar si industria militara, care se numara printre cele mai performante din lume. Resursele naturale de pe vastele sale teritorii au reprezentat un pilon important pentru dezvoltarea statului. In afara de aceste aspecte, stim cu totii ca multe tari sunt dependente de gazele provenite de la rusi.

Nivelul de influenta al francezilor asupra statelor din Uniunea Europeana le-a permis acestora sa se situeze pe locul al patrulea in acest top. Economia Frantei este inca una foarte productiva, la fel ca industria nucleara.

Motorul economiei europene, Germania, ocupa locul al cincilea in clasamentul celor mai dezvoltate tari din lume. Cu toate acestea, nivelul de imbatranire a populatiei de aici reprezinta un mare minus pentru nemti, insa acest lucru nu are efecte negative pe termen scurt si mediu.

Datoria externa a japonezilor, care in ultimul timp a crescut foarte mult, nu a influentat decisiv potentialul militar al tarii, astfel incat statul nipon prinde locul sase in topul la care ne referim. Trebuie totusi sa luam in calcul si faptul ca Japonia depinde intr-o mare masura de importuri, in special de combustibil si de alimente, astfel incat este foarte posibil ca pe viitor tara sa intampine unele probleme din acest punct de vedere.

Desi se afla pe locul al saptelea, Marea Britanie se confrunta cu reale dificultati in ceea ce priveste fiscalitatea. De asemenea, tara sufera si din pricina nivelului redus de investitii, dar si pentru ca sistemul militar si cel educational sunt precare.

India, ocupanta pozitiei a opta din topul nostru, trebuie sa-si rezolve cat mai rapid cu putinta problemele legate de infrastructura. Mai mult decat atat, rata analfabetismului este foarte ridicata in aceasta tara, iar dependenta de importuri nu reprezinta un semn bun pentru viitor. Cu toate acestea, in zona ei de interes, India detine controlul si, pentru moment, nu are de ce sa se teama din acest punct de vedere.

Multitudinea de resurse care se gasesc pe teritoriul Brazilei ajuta acest stat sa se situeze pe locul al noulea in clasamentul celor mai puternice tari din lume. Bogatia de aici permite Guvernului brazilian sa tolereze exporturi masive, in special de alimente, care aduc un profit important statului din America de Sud.

Locul 10 in topul tarilor dezvoltate de pe glob este ocupat de catre Turcia. Influenta acesteia asupra Orientului Mijlociu este foarte bine cunoscuta, iar nivelul de dezvoltare economica este unul mai mult decat satisfacator.