Fotografia este o arta ce ne inconjoara la tot pasul, devenind atat de populara incat poate fi imbratisata de oricine. Insa, dupa cum afirma fotografii cu experienta, nu oricine detine un aparat de fotografiat poate fi considerat artist. Fotografia a devenit in ultimii ani una dintre cele mai apreciate forme de manifestare ale artei si cum orice mijloc de exprimare artistica are nevoie de o prezentare intr-un mediu propice, in randurile urmatoare va vom prezenta cele mai celebre muzee de fotografie din lume.

Ca oricare alt muzeu, si un muzeu de fotografie are ca principal scop expunerea unor opere de arta deosebite, a unor fotografii rare si cu adevarat fantastice. Un lucru este sigur: nu orice fotografie poate fi considerata o opera de arta deci, prin urmare, pentru ca o fotografie sa apartina unui muzeu este important ca aceasta sa aiba anumite caracteristici. De asemenea, in cadrul unei muzeu de fotografie sunt expuse nu doar fotografii, ci si elemente importante care fac referire la aceasta fabuloasa arta si la evolutia sa.

• Unul dintre cele mai faimoase muzee de fotografie din lume este Muzeul de Fotografie din California. Acesta cuprinde o impresionanta colectie de fotografii si ofera o interesanta incursiune in istoria acestei arte. Muzeul are si o importanta latura educativa fiind o latura a Colegiului de Arta si Stiinte Sociale din California. Colectia de fotografii gazduita de acest muzeu este cea mai impresionanta de pe teritoriul american si din intreaga lume, aceasta marindu-se de la un an la altul. Interesante sunt nu doar expozitiile, ci si modul in care tehnica fotografica este prezentata.

• Canada gazduieste un alt important muzeu de arta fotografica din lume – Muzeul Canadian de Fotografie Contemporana. Pentru tinerii fotografi care doresc sa intre in fabuloasa lume a fotografiei contemporane, vizitarea acestui muzeu sau macar a galeriilor online puse la dispozitie de acesta, reprezinta o adevarata lectie de fotografie. Muzeul gazduieste peste 160 000 de fotografii ale artistilor canadieni, dar si un important centru de cercetare in cadrul caruia fotografii pot lua lectii si cursuri de fotografie.

Centrul National de Fotografie din Paris reprezinta un muzeu al fotografiei in toata regula si este unul dintre cele mai importante centre culturale destinate acestei arte din Europa. Pe langa numeroasele expozitii, muzeul ofera fotografilor sansa de a afla tainele acestei arte in cadrul unor ample cursuri.

Muzeul National de Fotografie Alinari este un alt important muzeu de fotografie de pe teritoriul Europei. Muzeul gazduieste o colectie formidabila de fotografii ce abordeaza tematica istorica, fotografii importante pentru evolutia culturii, insa in acelasi timp cuprinde si expozitii de fotografie contemporana. De asemenea, istoria tehncii si a artei fotogafice nu a fost nici ea trecuta cu vedere, muzeul avand o latura special dedicata acestei sectiuni. Mai mult decat atat, muzeul ofera cursuri de fotografie pentru toate categoriile de varsta, institutia dorind sa imbine creativ arta, cu stiinta si aspectul educativ.

Muzeul de Arta Fotografica din Letonia este cu adevarat spectaculos si este localizat in capitala acestei tari. Acest muzeu de fotografie este dedicat in totalitate modului in care arta fotogrfica a evoluat de-a lungul timpului, prezentand atat colectii cu o importanta valoarea istorica si culturala, cat si colectii ce apartin unor artisti contemporani. Cele mai multe fotografii gazduite de acest muzeu dateaza din perioada 1839 – 1940.

Muzeul de Fotografie din Rusia este unul dintre cele mai celebre muzee de fotografie din lume, acesta reprezentand un omagiu adus celor doi mari fotografi ai Rusiei – Andrey Karelin si Maksim Dimitriyev. Muzeul din Rusia este un adevarat templu al fotografiei, cuprinzand o impresionanta colectie de fotografii unice, precum si aparate de fotografiat care au scris istorie. Ceea ce deosebeste Muzeul de Fotografie din Rusia de alte muzee dedicate in totalitate acestei arte este faptul ca acesta doreste sa surprinda toate laturile acestui fenomen artistic, de la origini pana in prezent.