Salvia ( Salvia officinalis ) este o planta arbustiva, perena, originara din regiunea mediteraneana al carei nume spune deja, este capabila sa salveze. Originea numelui este in latina, in a carui limba era „salvi”, ceea ce inseamna a salva.

Aceasta planta aromatica este folosita pentru toate medicamentele populare europene (exista diverse specii de salvie, atat in ​​regiunile mai reci unde iernile sunt puternice, cat si in regiunile desertice) si toate, intr-un fel, sunt medicinale.

In acest caz vorbim despre cea mai comuna, Salvia officinalis ale carei beneficii si proprietati o plaseaza in topul plantelor medicinale.

La ce este buna salvie: proprietati si beneficii

Salvia este o planta cu proprietati expectorante puternice si este un „demachiant ascuns la rece”. Daca bei ceai sau infuzie de salvie timp de 7 zile vei vedea ca desi nu ti-ai imaginat ca sunt raceli sau mucus, le gaseste, le face sa incolteasca si curata organismul.

Prin urmare, daca ai racit, cu pieptul greu, aceasta planta este un aliat excelent, atat sub forma de infuzie, cat si de inhalare. 

Putina infuzie de salvie amestecata cu ser fiziologic este o resursa grozava in cazuri de bronsita, rinita si procese similare, daca este folosita intr-un vaporizator sau inhalator, de exemplu.

Este, de asemenea, anti-febra si anti-tusive. Proprietatile medicinale ale salviei au plasat-o pe lista plantelor prezente in medicina chineza si medicina ayurvedica, iar din punct de vedere istoric, in aceasta parte a globului, a fost intotdeauna apreciata inca din epoca romana.

In plus, aceasta planta este deosebit de puternica pentru femei, pentru a trata problemele legate de ciclul menstrual (amenoree, menstruatie neregulata sau slaba si crampe menstruale) si menopauza (reduce bufeurile si alte inconveniente ale acestei faze a vietii).

Aceste efecte specifice deriva din unele dintre flavonoidele continute in planta, care ajuta la echilibrarea sistemului hormonal.

Proprietatile salviei pot ajuta si femeile cu retentie de lichide (de origine hormonala), atunci cand este necesara scaderea tensiunii arteriale in mod natural si contracararea durerilor de cap care insotesc dezechilibrele hormonale.

O baie cu o parte de infuzie de salvie este eficienta in special in cazurile de cistita si uscaciune vaginala incomoda.

Beneficiile ceaiului de salvie: pentru ce este?

Salvia este o bautura delicioasa, plina de beneficii si utilizari medicinale.

Salvia a fost folosita in medicina traditionala de secole, precum si in gatit. Ceaiul sau infuzia de salvie aduce diverse beneficii pentru sanatate. Iata o lista cu 15 beneficii salvie de subliniat:

  • Trateaza problemele digestive, cum ar fi balonarea, diareea si arsurile la stomac.
  • Amelioreaza crampele menstruale.
  • Trateaza depresia, insomnia (fiind una dintre cele mai proeminente perfuzii de somn) si pierderea memoriei.
  • Este utilizat pe scara larga impotriva racelilor severe, a durerilor de gat si a tusei.
  • Reduce caldura si transpiratiile care provin de la menopauza.
  • Util pentru mucozitele bucale, care este una dintre principalele complicatii ale tratamentului cancerului. Mucoasa gurii se rupe si se formeaza rani dureroase. Studiile indica faptul ca utilizarea acestei infuzii pentru clatirea gurii amelioreaza mucozitele si incidenta acesteia devine mai mica.
  • Stimuleaza cresterea parului.
  • Ajuta la reducerea colesterolului ridicat. Consumul regulat al infuziei acestei plante, pe langa reducerea colesterolului rau, regleaza si nivelul colesterolului total.
  • Ajuta la pierderea in greutate.
  • Stimuleaza functia creierului, imbunatatind memoria si concentrarea si, de asemenea, elimina tulburarile cognitive care pot aparea, inclusiv Alzheimer si dementa.
  • Intareste sistemul imunitar.
  • Intareste oasele.
  • Este utilizat pentru tratarea eczemelor, psoriazisului si acneei, cu utilizare locala regulata.
  • Contine extracte si substante similare cu cele ale medicamentelor utilizate pentru controlul diabetului. In acest fel, ceaiul sau infuzia de salvie inhiba si regleaza eliberarea glucozei stocate in ficat, prevenind fluctuatiile glicemiei.
  • Are efecte antioxidante, dupa cum arata acest studiu stiintific, care curata radicalii liberi din organism si alte toxine precum fumul si pesticidele. Aceste efecte previn imbatranirea timpurie, cancerul si bolile de inima.

Cum se prepara ceaiul de infuzie sau de salvie

Ceaiul de salvie este o infuzie de plante foarte usor de facut. Pur si simplu puneti un pahar cu apa clocotita pe o lingura de frunze din aceasta planta si lasati-o la infuzat, apoi doar strecurati-o, asteptati sa se raceasca putin si este gata de consum.

Datorita aromei sale placute, nu trebuie indulcit dar sincer cu putina lamaie este pur si simplu delicioasa.

Ceaiul din aceasta planta este o bautura fara cofeina si poate fi baut cald sau rece, dupa gustul tau personal. Si se gaseste in frunzele uscate la herboristi, plante medicinale, in farmacii de plante sau prin internet. Dar o poti planta si pentru a avea propria recolta.

Efecte secundare sau contraindicatii ale salviei

Pentru ca este folosit in mod regulat in bucatarie, poate parea ca salvie nu are contraindicatii, dar nu este adevarat. Planta contine tuyona si camfor, compusi care pot fi periculosi daca sunt consumati in cantitati mari.

Unele dintre contraindicatiile si efectele secundare enumerate sunt convulsii si afectarea ficatului.

Este intelept sa mentineti consumul la un pahar pe zi si sa retineti ca nivelurile de camfor si tuyona vor depinde de soi, de procesul de fabricatie si de preparare.

Contraindicatiile infuziei de salvie

Femeile insarcinate nu ar trebui sa consume salvie , deoarece tuyona poate provoca contractii uterine. Si desi nu este considerata o planta de avort, trebuie luate masuri de precautie in acest sens si consumul ei evitat in aceasta perioada.

Desi infuzia de planta este recomandata pentru a scadea nivelul laptelui matern la mamele care se confrunta cu supraproductia din cauza tuionei, sugarii ar trebui sa o evite sau sa consulte un medic inainte de a o utiliza.

Exista ingrijorarea ca aceasta planta are efecte asemanatoare estrogenului, asa ca persoanele cu sensibilitati hormonale nu ar trebui sa o ia.

In concluzie, consumul de ceai din cand in cand sau in situatii specifice precum racelile si durerile in gat, iti poate imbunatati starea de sanatate si iti poate intari sistemul imunitar, te mentine hidratat si iti creste aportul de antioxidanti, dar ai grija sa eviti consumul excesiv, din cauza continutul sau de tuyona si camfor.

Cum sa plantezi salvia si ingrijirea ei

Sage este usor de cultivat. Se poate planta prin seminte ( Salvia officinalis, intrucat exista nenumarate soiuri ornamentale, cu flori rosii, care nu au aceleasi calitati curative) sau prin taiere (cu ramuri).

Aceasta planta nu-i place excesul de umiditate. Udarea frecventa este necesara numai in perioada de incoltire a semintelor si de crestere a rasadurilor.

Daca este plantata in gradina este necesar sa o lasi putin si sa o udam doar daca ploaia nu renunta mai mult de o saptamana, insa daca este plantata in ghiveci trebuie avut grija sa alegi un sol organic mai argilos. , dar unul care are un drenaj bun.

Una dintre problemele cu cresterea salviei este putrezirea radacinilor din cauza excesului de apa si a umiditatii din sol.

Alte idei interesante

Baia de salvie este un mare relaxant si, in lipsa frunzelor plantei, poti folosi in acest scop cateva picaturi de ulei esential de salvie.

Aburii de salvie sunt excelente pentru curatarea energica a mediului si pentru a va imbunatati starea de spirit. Pentru asta, arde o ramura uscata de salvie, cu frunzele ei, si plimba-te cu ea prin casa. Se spune ca spiritele rele sunt alungate din casa care isi foloseste aroma ca fumator. Si apropo, aroma lui este delicioasa.

Alte specii de salvie care sunt, de asemenea, folosite medicinal sunt Salvia alba si Sclarea , printre altele mai putin cunoscute.

Salvia divinorum , originara din regiunile desertice din Mexic si California, este folosita in ritualurile indigene deoarece are calitati psihotrope (genereaza halucinatii).