Care este functionalitatea amigdalelor?

Amigdalele sunt o acumulare de tesut limfatic situat pe ambele parti ale gatului, care sunt implicate in lupta impotriva bolilor in primele etape ale vietii. Cu toate acestea, amigdalele pot fi, la randul lor, cauza bolilor cronice si nu mai au aceasta misiune atribuita lor. Ele devin apoi o sursa de probleme care pot afecta intregul organism.

Cand este necesara amigdalectomia?

Chirurgia amigdalelor este necesara atunci cand tratamentul amigdalei recurente cu medicamente si alte masuri de sustinere nu este eficient. Se efectueaza de obicei impreuna cu adenoidectomia (eliminarea adenoidelor). Desi indicatia de a efectua sau nu interventia chirurgicala este intotdeauna individualizata pentru fiecare pacient, exista o serie de indicatii generice precum:

  1. Cand dimensiunea mare a amigdalelor impreuna cu cea a adenoidelor interfereaza cu respiratia provocand pauze de apnee in timpul somnului, sau interfereaza cu alimentatia corecta.
  2. Cand exista infectii recurente ale gatului. Daca intr-o perioada de 2 ani, un copil a avut 3 pana la 5 focare de amigdalita pe an, medicul specialist in otorinolaringologie (ORL) ar putea evalua posibilitatea unei amigdalectomii, mai ales daca prezenta streptococului beta hemolitic grup A persista. tratament corect cu antibiotice.
  3. Cand ati avut anterior un abces periamigdalian, deoarece este frecvent ca acestea sa reapara si pot fi potential grave.
  4. Cand amigdalita este cauza crizelor febrile.
  5. Daca dimensiunea amigdalelor favorizeaza producerea de otita, sau rinite recurente.

Care este procedura de realizare a analizei?

  • Inainte de interventie se face un studiu preoperator.
  • Cele opt ore dinaintea interventiei copilul trebuie sa posteasca.
  • Amigdalectomia se face sub anestezie generala, in sala de operatie, cu un medic anestezist care monitorizeaza in orice moment semnele vitale ale copilului. Interventia dureaza aproximativ 20 de minute.
  • Chirurgul indeparteaza amigdalele copilului prin gura, fara a face incizii pe piele. Operatia se va efectua cu instrumente specifice, care diseca amigdalele, extragandu-le din patul amigdalian. Locul unde au fost indepartate amigdalele se vindeca de la sine in 10-14 zile.
  • In cele mai multe cazuri, durata sederii in spital este de 5 pana la 10 ore. Copiii sub 3 ani sau cu boli cronice vor ramane in spital cel putin 24 de ore. La externare, medicul otorinolaringolog va prescrie tratament antibiotic si analgezic.

Ce ingrijire este necesara?

Dupa operatia amigdalelor, in zona interventiei apar cruste albicioase. Aceste cruste nu sunt un semn de infectie, ci evolutia normala a vindecarii mucoasei faringiene. Trebuie avut mare grija ca aceste cruste sa nu se desprinda brusc pentru a evita sangerarea. Prin urmare, este convenabil:

  • Repaus relativ dupa amigdalectomie, evitand exercitiile bruste.
  • Evitati manevrele in gura care pot duce la desprinderea crustelor (igiena dentara posterioara, apa de gura energica etc.)
  • Urmati o dieta moale rece timp de doua zile, care se va face apoi calduta pana dupa a saptea zi, cand se va incepe o dieta normala.
  • Exista medicamente precum aspirina care interfereaza cu coagularea, incercati sa le evitati inainte si dupa interventie.

Ce probleme si riscuri as putea avea?

  1. Risc anestezic, la fel ca orice alta operatie. Din fericire, datorita masurilor de control si a noilor medicamente anestezice, acest risc este minim.
  2. Sangerare din patul amigdalian. Poate aparea imediat dupa interventie sau in jurul celei de-a saptea zile de operatie, cand escara care acopera zona operata cade. Aceasta complicatie poate fi redusa la minimum respectand recomandarile medicului dumneavoastra otolaringolog pentru perioada postoperatorie. Atunci cand sangerarea apare de cele mai multe ori, este putina si se opreste spontan.
  3. Dureri intense in gat in ​​timpul inghitirii, adesea iradiind pana la urechi. Este temporara si de obicei raspunde la tratamentul analgezic.
  4. Amigdalectomia nu pare sa influenteze negativ raspunsul imun (apararile) al organismului. Functia amigdalelor este asigurata pe deplin de restul tesuturilor limfatice ale corpului.

Intrebari inrudite

  • Am o fetita de 2 ani care sufera continuu de faringoamigdalita.Este recomandata amigdalectomia? Am o fetita de 2 ani care recidiva frecvent de la faringoamigdalita, in ultimul timp se imbolnaveste o data pe luna. Am dus-o la un medic otorinolaringolog si imi spune ca singura solutie este operarea de amigdalectomie.

    Am tot consultat pagina dvs. unde vorbiti despre operatie, dar chiar si asa ma simt destul de nelinistit si nelinistit atat de riscul de anestezie cat si de perioada postoperatorie Crezi ca este corect de facut sau mai exista vreun alt valabil solutie?

    Pentru a exista o indicatie, trebuie indeplinite urmatoarele criterii:

    • Infectia repetata a amigdalelor cu febra.
    • Cultura de exudat faringian cu streptococ beta-hemolitic de grup A.
    • Aceasta bacterie nu dispare din exudat, in ciuda faptului ca este tratata convenabil cu penicilina G.
    • Aparitia vitezei sanguine crescute (VSH)
    • Anticorpi antistreptolizin crescuti ASLO). In acest caz trebuie operat, in rest trebuie tratat cu medicamente si asteptati.

    Cu toate acestea, exista controverse cu privire la daca copiii sub trei ani ar trebui sau nu operati. Este o decizie care trebuie luata de la caz la caz, in conformitate cu opinia medicului responsabil de fetita si a parintilor acesteia.

    Riscurile, desi nu trebuie subestimate si bine tineti cont de ele, nu trebuie nici marite. Exista putine complicatii, mai ales de natura respiratorie deoarece dupa rezectie nu poti respira bine sau din cauza sangerarii. Decesele din acest tip de interventie sunt in jur de 1/100.000.