Vara aduce cu ea temperaturi ridicate si vrem sa ne racorim. Este normal, deoarece prea multa caldura pentru prea mult timp are consecinte asupra sanatatii, precum umflarea picioarelor si a gleznelor, care afecteaza in special femeile, in special femeile insarcinate. Alte persoane vulnerabile sunt cele care sunt supraponderale sau beau putine lichide.

Vasele de sange dilatate provoaca umflaturi

Similar cu transpiratia, umflarea este o reactie incomoda a organismului, dar este intr-adevar un mecanism de adaptare la caldura. Caldura dilata vasele de sange, circulatia sangelui incetineste, iar lichidul patrunde in tesuturi. Rezultatul: picioarele si picioarele umflate.

Acesta este motivul in majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, exista probleme ale inimii si rinichilor care ar putea cauza umflarea picioarelor. Daca te simti foarte obosit fara explicatii sau observi alte simptome, este mai bine sa mergi la medic.

Sfaturi pentru a combate picioarele umflate

Urmatoarele sfaturi va vor ajuta sa va curga din nou sangele rapid.

1. Misca-te mai mult

Dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu puteti face exercitii usoare, cum ar fi mersul pe jos sau o plimbare cu bicicleta pentru a stimula circulatia. In zilele cele mai fierbinti poti merge la inot in piscina sau pe plaja.

2. Se raceste cu jeturi de apa

In timpul zilei este o idee buna sa va improspatati picioarele la dus pentru cateva minute. Daca ai gradina, profita de ocazie pentru a uda si a te racori cu furtunul. Puteti proceda astfel: umeziti picioarele, lasati-le sa se usuce la soare si udati-le din nou.

O baie scurta si rece de picioare obtine acelasi efect. Este o metoda perfecta de a scadea temperatura intregului corp.

3. Ridica picioarele

Ori de cate ori ai ocazia, intinde-te si pune-ti picioarele mai sus decat capul. In acest fel, sangele va curge mai usor catre inima.

Daca trebuie sa stai in picioare pentru o perioada lunga de timp, de multe ori stai cu degetele de la picioare sau fa mici sarituri pentru a stimula circulatia.

4. Mananca si bea in mod corespunzator

Este important sa bei o cantitate suficienta de apa pentru a mentine o rata buna de circulatie. Cele mai potrivite bauturi sunt apele minerale si infuziile fara zahar. Acesta din urma poate avea si efect diuretic daca sunt alese plantele potrivite (de exemplu, coada-calului si papadia sunt diuretice).

Mancarea potrivita poate ajuta si in cazul picioarelor umflate. Este important sa consumati cantitati mici de mai multe ori si sa includeti fructe si legume proaspete, precum si alimente intregi, la toate mesele.

Aceste alimente nu va supraincarca corpul ca alimentele grase, sunt usor digerate si ofera compusi vegetali care promoveaza flexibilitatea si tonusul bun al vaselor de sange. In acest fel, un aport suplimentar de sange nu va fi necesar in sistemul digestiv si se poate intoarce in vasele de sange pentru a lucra impotriva caldurii.

Pe de alta parte, ar trebui sa reduceti cat mai mult aportul de sare (sodiu), deoarece favorizeaza patrunderea lichidului in celule. Retineti ca mancarurile de delicatese si alimentele comode contin adesea sare ascunsa sub forma de aditivi conservanti si potentiatori de aroma.

5. Nu purta pantofi ingusti

Daca picioarele si picioarele tale tind sa se umfle la caldura, nu purta pantofi care le strang si agraveaza problema. Se recomanda incaltaminte deschisa si confortabila, cum ar fi sandalele .

Pantofii cu toc inalt sunt deosebit de incomozi pentru ca provoaca o crestere exagerata a tensiunii la nivelul gambelor care comprima venele si ingreuneaza circulatia sangelui.