Ashwagandha este una dintre cele mai importante plante medicinale din Ayurveda, care este o forma traditionala de medicina alternativa bazata pe principiile indiene de vindecare naturala.

Oamenii au folosit ashwagandha de mii de ani pentru a elimina stresul, pentru a creste nivelul de energie si pentru a imbunatati concentrarea.

„Ashwagandha” este sanscrita pentru „mirosul calului”, care se refera atat la mirosul plantei, cat si la capacitatea ei potentiala de a creste puterea.

Numele sau botanic este Withania somnifera si este cunoscut si sub mai multe alte nume, inclusiv „ginseng indian” si „cires de iarna”.

Planta ashwagandha este un arbust mic cu flori galbene, originar din India si Asia de Sud-Est. Extractele sau pulberea din radacina sau frunzele plantei sunt folosite pentru a trata o varietate de afectiuni, inclusiv probleme de anxietate si fertilitate.

Iata 9 beneficii potentiale ale ashwagandha, bazate pe cercetari.

Ashwagandha este probabil cel mai cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce stresul. Este clasificat drept adaptogen, o substanta care ajuta organismul sa faca fata stresului.

Ashwagandha pare sa ajute la controlul mediatorilor stresului, inclusiv proteinele de soc termic (Hsp70), cortizolul si protein kinaza N-terminala c-Jun activata de stres (JNK-1).

De asemenea, reduce activitatea axei hipotalamo-pituitare-suprarenale (HPA), un sistem din corpul dumneavoastra care regleaza raspunsul la stres .

Mai multe studii au aratat ca suplimentele de ashwagandha pot ajuta la ameliorarea stresului si a anxietatii.

Intr-un studiu mic cu 58 de participanti, cei care au luat 250 sau 600 mg de extract de ashwagandha timp de 8 saptamani au redus semnificativ stresul perceput si nivelurile de cortizol, hormonul stresului, in comparatie cu cei care au luat un placebo.

In plus, participantii care au luat suplimente de ashwagandha au experimentat imbunatatiri semnificative in calitatea somnului in comparatie cu grupul placebo.

Un alt studiu efectuat pe 60 de persoane a constatat ca cei care au luat 240 mg de extract de ashwagandha pe zi timp de 60 de zile au avut reduceri semnificative ale anxietatii in comparatie cu cei care au primit un tratament placebo.

Astfel, cercetarile timpurii sugereaza ca ashwagandha poate fi un supliment util pentru stres si anxietate.

Cu toate acestea, o revizuire recenta a studiilor a concluzionat ca nu exista suficiente dovezi pentru a forma un consens cu privire la cea mai adecvata doza si forma de ashwagandha pentru tratarea tulburarilor neuropsihiatrice legate de stres, cum ar fi anxietatea.

Rezumat

Ashwagandha poate fi eficienta pentru reducerea simptomelor de stres si anxietate. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a forma un consens asupra formelor si dozarii adecvate pentru a aborda stresul si tulburarile legate de stres.

Cercetarile au aratat ca ashwagandha poate avea efecte benefice asupra performantei atletice si poate fi un supliment util pentru sportivi.

O analiza a cercetarii a inclus 12 studii la barbati si femei care au luat doze de ashwagandha intre 120 mg si 1.250 mg pe zi. Rezultatele sugereaza ca planta poate imbunatati performanta fizica, inclusiv puterea si utilizarea oxigenului in timpul exercitiilor.

O analiza a cinci studii a constatat ca administrarea de ashwagandha a imbunatatit semnificativ consumul maxim de oxigen (VO2 max) la adultii si sportivii sanatosi

VO2 max este cantitatea maxima de oxigen pe care o persoana o poate folosi in timpul unei activitati intense. Este o masuratoare a fitness-ului inimii si plamanilor.

A avea VO2 max optim este important atat pentru sportivi, cat si pentru cei care nu sunt sportivi. VO2 max scazut este asociat cu un risc crescut de mortalitate, in timp ce VO2 max mai mare este asociat cu un risc mai scazut de boli de inima

In plus, ashwagandha poate ajuta la cresterea fortei musculare.

Intr-un studiu, participantii de sex masculin care au luat 600 mg de ashwagandha pe zi si au participat la antrenament de rezistenta timp de 8 saptamani au avut castiguri semnificativ mai mari in forta si dimensiunea musculara in comparatie cu un grup placebo.

Ashwagandha poate ajuta la imbunatatirea masurilor de performanta fizica la sportivi si adulti sanatosi, inclusiv VO2 max si forta.

Unele dovezi sugereaza ca ashwagandha poate ajuta la reducerea simptomelor altor afectiuni de sanatate mintala, inclusiv depresia, la anumite populatii.

Intr-un studiu, cercetatorii au analizat efectele ashwagandha la 66 de persoane cu schizofrenie care se confruntau cu depresie si anxietate.

Ei au descoperit ca participantii care au luat zilnic 1.000 mg de extract de ashwagandha timp de 12 saptamani au avut reduceri mai mari ale depresiei si anxietatii decat cei care au luat un placebo.

In plus, concluziile unui alt studiu sugereaza ca administrarea de ashwagandha poate ajuta la imbunatatirea simptomelor totale si a stresului perceput la persoanele cu schizofrenie.

Cercetarile limitate din 2013 sugereaza, de asemenea, ca ashwagandha poate ajuta la imbunatatirea deficientelor cognitive la persoanele cu tulburare bipolara. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari.

In plus, un studiu din 2012 a constatat ca adultii stresati care au luat 600 mg de extract de ashwagandha pe zi timp de 60 de zile au raportat o reducere cu 77% a simptomelor de depresie, in timp ce grupul placebo a raportat o reducere de 5% .

Cu toate acestea, doar unul dintre participantii la acest studiu a avut antecedente de depresie, asa ca relevanta rezultatelor este neclara.

Desi unele descoperiri sugereaza ca ashwagandha poate avea unele efecte antidepresive la anumite persoane, nu ar trebui sa incercati sa o utilizati ca inlocuitor pentru medicamentele antidepresive.

Daca va confruntati cu simptome de depresie, discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii, astfel incat sa puteti obtine orice ajutor sau tratament de care aveti nevoie.

Cercetarile limitate disponibile sugereaza ca ashwagandha poate ajuta la reducerea simptomelor depresiei si poate aduce beneficii persoanelor cu anumite afectiuni de sanatate mintala. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari.

In unele studii s-a demonstrat ca suplimentele de Ashwagandha beneficiaza de fertilitatea masculina si cresc nivelul de testosteron.

Intr-un studiu, 43 de barbati supraponderali, cu varsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani, care aveau oboseala usoara, au luat zilnic tablete care contineau extract de ashwagandha sau un placebo, timp de 8 saptamani.

Tratamentul cu ashwagandha a fost asociat cu o crestere cu 18% mai mare a DHEA-S, un hormon sexual implicat in productia de testosteron. Participantii care au luat planta au avut, de asemenea, o crestere cu 14,7% mai mare a testosteronului decat cei care au luat placebo.

In plus, o analiza a patru studii a constatat ca tratamentul cu ashwagandha a crescut semnificativ concentratia spermei, volumul spermei si motilitatea spermatozoizilor la barbatii cu un numar scazut de spermatozoizi.

De asemenea, a crescut concentratia si motilitatea spermatozoizilor la barbatii cu un numar normal de spermatozoizI.

Cu toate acestea, cercetatorii au concluzionat ca in prezent nu exista suficiente date pentru a confirma beneficiile potentiale ale ashwagandha pentru fertilitatea masculina si ca sunt necesare mai multe studii de inalta calitate.

Ashwagandha poate ajuta la cresterea nivelului de testosteron si poate avea unele beneficii potentiale pentru fertilitatea masculina. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari.

Dovezi limitate sugereaza ca ashwagandha poate avea unele beneficii pentru persoanele cu diabet sau cu niveluri ridicate de zahar din sange.

O revizuire a 24 de studii, inclusiv 5 studii clinice la persoanele cu diabet, a constatat ca tratamentul cu ashwagandha a redus semnificativ glicemia, hemoglobina A1c (HbA1c), insulina, lipidele din sange si markerii de stres oxidativ.

Se crede ca anumiti compusi din ashwagandha, inclusiv unul numit withaferin A (WA), au o activitate antidiabetica puternica si ar putea ajuta la stimularea celulelor pentru a absorbi glucoza din sange.

Cu toate acestea, cercetarea este limitata in acest moment si sunt necesare mai multe studii bine concepute.

Dovezi limitate sugereaza ca ashwagandha poate reduce nivelul zaharului din sange prin efectele sale asupra secretiei de insulina si asupra capacitatii celulelor de a absorbi glucoza din sange.

Ashwagandha contine compusi, inclusiv WA, care pot ajuta la reducerea inflamatiei din organism.

Cercetatorii au descoperit ca WA vizeaza caile inflamatorii din organism, inclusiv moleculele semnal numite factor nuclear kappa B (NF-κB) si factorul 2 legat de factorul eritroid nuclear 2 (Nrf2).

Studiile pe animale au aratat ca WA poate ajuta, de asemenea, la reducerea nivelurilor de proteine ​​inflamatorii, cum ar fi interleukina-10 (IL-10).

Exista unele dovezi ca ashwagandha poate ajuta la reducerea markerilor inflamatori si la oameni.

Intr-un studiu din 2008, adultii care se confrunta cu stres au luat extract de ashwagandha timp de 60 de zile. Ca rezultat, au avut reduceri semnificative ale proteinei C reactive – un marker inflamator – in comparatie cu cei care au consumat un placebo.

Intr-un alt studiu, cercetatorii au dat persoanelor cu COVID-19 un medicament ayurvedic care contine 0,5 grame de ashwagandha si alte ierburi de doua ori pe zi timp de 7 zile. Acest lucru a redus nivelurile participantilor de markeri inflamatori CRP, IL-6 si TNF-α in comparatie cu un placebo.

Formula de tratament continea si:

  • 1 gram de giloy ghanvati ( Tinospora cordifolia )
  • 2 grame de swasari ras (o formulare traditionala herbo-minerale)
  • 0,5 grame de tulsi ghanvati ( Ocimum sanctum )

Chiar daca aceste descoperiri sunt promitatoare, cercetarile asupra efectelor potentiale ale ashwagandha asupra inflamatiei sunt limitate in acest moment.

Ashwagandha poate ajuta la reducerea markerilor inflamatori din organism. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari.

Luarea ashwagandha poate aduce beneficii functiei cognitive.

O revizuire care a inclus cinci studii clinice a remarcat ca au existat dovezi timpurii ca ashwagandha ar putea imbunatati functionarea cognitiva la anumite populatii, inclusiv adultii in varsta cu deficiente cognitive usoare si persoanele cu schizofrenie.

Functiile cognitive de care poate beneficia sunt incluse:

  • functionare executiva
  • Atentie
  • timp de reactie
  • performanta la sarcini cognitive

Un studiu pe 50 de adulti a aratat ca administrarea a 600 mg de extract de ashwagandha pe zi timp de 8 saptamani a condus la imbunatatiri semnificative ale urmatoarelor masuri in comparatie cu administrarea unui placebo:

  • memorie imediata si generala
  • Atentie
  • viteza de procesare a informatiilor

Cercetatorii observa ca compusii gasiti in ashwagandha, inclusiv WA, au efecte antioxidante in creier, care pot beneficia de sanatatea cognitiva.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari inainte ca expertii sa poata trage concluzii puternice.

Suplimentele Ashwagandha pot imbunatati memoria, timpul de reactie si capacitatea de a indeplini sarcini la anumite populatii. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari.

Multi oameni iau ashwagandha pentru a promova un somn odihnitor, iar unele dovezi sugereaza ca poate ajuta la problemele de somn.

De exemplu, un studiu pe 50 de adulti cu varsta cuprinsa intre 65 si 80 de ani a constatat ca administrarea a 600 mg de radacina de ashwagandha pe zi timp de 12 saptamani a imbunatatit semnificativ calitatea somnului si vigilenta mentala la trezire, comparativ cu un tratament placebo.

In plus, o revizuire a cinci studii de inalta calitate a constatat ca ashwagandha a avut un efect pozitiv mic, dar semnificativ asupra calitatii generale a somnului.

Luarea ashwagandha a redus nivelul de anxietate al oamenilor si ia ajutat sa se simta mai alerti atunci cand s-au treziT.

Cercetatorii au observat ca rezultatele au fost mai pronuntate la persoanele cu insomnie si la cei care au luat mai mult de 600 mg zilnic timp de 8 saptamani sau mai mult.

Dovezi recente sugereaza ca ashwagandha poate fi un remediu natural eficient pentru a imbunatati somnul si poate ajuta in special persoanele cu insomnie.

Ashwagandha este un supliment sigur pentru majoritatea oamenilor, desi efectele sale pe termen lung sunt necunoscute.

O revizuire a 69 de studii a constatat ca radacina de ashwagandha pare a fi sigura si eficienta pentru gestionarea anumitor conditii de sanatate, inclusiv stresul, anxietatea si insomnia.

Un studiu pe 80 de barbati si femei sanatosi a aratat ca administrarea a 600 mg de ashwagandha zilnic timp de 8 saptamani a fost sigura si nu a provocat niciun efect negativ asupra sanatatii participantilor.

Cu toate acestea, anumite persoane nu ar trebui sa-l ia. De exemplu, gravidele ar trebui sa-l evite, deoarece poate provoca pierderea sarcinii daca este utilizat in doze mari.

De asemenea, cei cu cancer de prostata sensibil la hormoni si cei care iau anumite medicamente, cum ar fi benzodiazepine, anticonvulsivante sau barbiturice, ar trebui sa evite sa ia ashwagandha.

Unele reactii adverse au fost raportate la persoanele care iau suplimente de ashwagandha, inclusiv disconfort gastro-intestinal superior, somnolenta si diaree.

In plus, ashwagandha poate afecta tiroida, asa ca cei cu boala tiroidiana ar trebui sa consulte un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a o lua.

Recomandarile de dozare pentru ashwagandha variaza. De exemplu, doze cuprinse intre 250-1250 mg pe zi s-au dovedit a fi eficiente pentru diferite afectiuni. Consultati un profesionist din domeniul sanatatii daca aveti intrebari cu privire la dozarea ashwagandha.

Rezultatele cercetarilor sugereaza ca efectele ashwagandha nu sunt imediate, asa ca retineti ca poate fi necesar sa o luati timp de cateva luni inainte de a incepe sa-i observati efectele.

Puteti lua ashwagandha in mai multe moduri, fie intr-o singura doza, fie in doze multiple pe zi. Si il poti lua fie cu mesele, fie pe stomacul gol.

Mai multi producatori de suplimente il produc si diversi comercianti cu amanuntul il vand, inclusiv magazine naturiste si magazine de vitamine.

Desi ashwagandha este sigura pentru majoritatea oamenilor, nu este sigura pentru toata lumea. Este important sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a lua ashwagandha.

Ashwagandha este o planta medicinala veche cu multiple beneficii posibile pentru sanatate.

Descoperirile studiului sugereaza ca poate ajuta la reducerea anxietatii si a stresului, la sprijinirea unui somn odihnitor si chiar la imbunatatirea functionarii cognitive la anumite populatii.

Ashwagandha este considerat relativ sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru toata lumea, asa ca este important sa discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a adauga ashwagandha la rutina dumneavoastra.