Statul Islamic-Khorasan (IS-K), cea mai radicala grupare jihadista din Afganistan, a lansat o campanie de atacuri de destabilizare a „emiratului” proclamat de talibani cu scopul de a smulge torta „jihadului”, razboiului sfant, conform analistilor.

Organizatia s-a nascut oficial la sfarsitul anului 2014 , cand si-a jurat credinta lui Abu Baker Al Baghdadi, seful „califatului” islamic de scurta durata din Irak si Siria.

„Grupul armat a devenit in cativa ani un conglomerat de foste organizatii jihadiste , inclusiv uiguri si uzbeci, sau dezertori talibani”, explica Jean-Luc Marret, cercetator la Fundatia pentru Cercetare Strategica.

IS-K doreste sa -si reinfiinteze propriul califat in Asia Centrala , intr-o regiune istorica numita „Khorasan”, aflata la calarie intre Afganistan, Iran, Pakistan si Turkmenistan.

Potrivit Natiunilor Unite, IS-K are intre 500 si cateva mii de luptatori in Afganistan , in principal in nordul si estul tarii, si are celule in capitala.

Crestere

Din 2020 este condus de un misterios Shahab al Muhajir, al carui nume sugereaza o origine din peninsula Arabica.

Despre acest lider circula multe teorii, de la faptul ca ar putea fi un fost militant Al Qaeda pana la faptul ca ar putea fi un infiltrat in reteaua talibana Haqqani.

Pana in 2020, ISIS a fost o organizatie in declin al carei personal fusese decimat de atacurile americane.

Dar sosirea noului sef „a dus la o schimbare radicala pentru organizatie, care a trecut de la o retea fragmentata si slabita la temuta falanga care este astazi ”, spune Abedul Sabed, expert pe grupuri pentru platforma de specialitate. 

Sub conducerea sa, luptatorii clandestini „au subliniat razboiul urban si violenta simbolica”.

In 2021, IS-K si- a revendicat responsabilitatea pentru peste 220 de atacuri in Afganistan , inclusiv trei atentate sinucigase mortale de cand talibanii au revenit la putere: impotriva aeroportului din Kabul, a unei moschei din capitala si a unei alte moschei siite din Kunduz.

Atacuri

Atacul asupra aeroportului din august a facut peste 100 de morti , inclusiv 13 soldati americani, iar cel de la Kunduz, in nordul tarii, peste 55.

„Desi talibanii raman tinta lor principala, ISIS alege in principal tinte usoare precum lacasuri de cult, institutii de invatamant si spitale” pentru a obtine un impact psihologic mai mare, explica Abedul Sabed pentru AFP.

In nucleul ideologiei ISIS, care se prezinta ca singurul garant al unei viziuni desavarsite asupra islamului, se afla un accent genocid asupra minoritatilor siite , considerate „eretice”, in special a hazarilor.

Talibanii si IS-K sunt sunniti si au luptat uneori impreuna, dar astazi strategiile lor sunt opuse.

Talibanii raman pe teritoriul Afganistanului, in timp ce EI-K incearca sa internationalizeze razboiul sfant.

IS-K a spus ca talibanii „s-au vandut americanilor”.

Cu toate acestea, exista o „porozitate” intre unii talibani si IS-K, in special in unele locatii indepartate, spune Sayed.

Barbara Kelemen, analist la think tank Dragonfly, spune ca „membrii nemultumiti ai talibanilor” au dezertat la IS-K .

„Mesajul principal al talibanilor catre populatia afgana  este ca au restabilit stabilitatea prin incheierea razboiului. Dar aceste atacuri teroriste (IS-K), precum cel de la Kunduz, submineaza semnificativ aceasta naratiune ”, Michael Kugelman, expert. despre regiune la Woodrow Wilson Center, spune AFP.

Spre deosebire de regimul anterior, talibanii au in prezent mijloace limitate in ceea ce priveste informatiile si combaterea terorismului.

Pe termen lung, „vor trebui sa se bazeze pe reteaua Haqqani, Al Qaeda si alti actori armati pentru trupe, experienta de lupta si sprijin logistic”, spune grupul de reflectie al SUA Soufan Group.