Un fost infanterist texan care a desfasurat mai multe tururi ale Irakului ii antreneaza pe ucraineni sa lupte impotriva rusilor intr-o lupta impotriva timpului.

Paul Gray a servit in Divizia 101 Aeropurtata. S-a mutat in Ucraina in urma cu un an pentru a deschide o sala de sport la Kiev si acum pregateste trupe pentru a apara tara.

„Ucrainenii imi amintesc mult de statul meu natal, Texas”, a spus el.

Sunt extrem de independenti. Avem blugi. Au cazaci.

„Lupt pentru a-mi apara casa si casa ta aici”, a spus el.

„Ii invat ceea ce pot, in cel mai scurt timp, pentru a-i ajuta sa aiba sansa de a supravietui acestei invazii si masacrului rusilor.”

Paul Grey, care a servit la Divizia 101 Aeropurtata, a declarat ca s-a mutat in Ucraina cu un an in urma si ca acum se pregateste sa lupte in numele noii sale locuinte.

Paul Gray a ramas in Ucraina si ajuta fortele presedintelui Zelensky.

Texanul a finalizat mai multe turnee in Irak cu Divizia 101 Aeropurtata si acum se afla in Ucraina.

Mama lui Grey, Jan, a spus canalului ei local de televiziune KETK ca sala de sport a fost inchisa in urma cu trei saptamani si a decis sa ramana in tara.

„Este alegerea lor individuala sa ia astfel de decizii si nu pot decat sa ma rog si sa sprijin”, a spus el.

KETK a raportat ca Gray a primit Purple Heart.

Mama lui a spus ca are incredere in el pentru a lua decizia corecta.

„Ei asculta atentatele care au loc”, a spus el.

Exista un videoclip cu el afara. Oamenii intra si ies si se adapostesc. Nu stiu daca a reusit sa iasa si sa vada toata devastarea din jurul lui.

Ea a spus ca fiul ei si prietenii lui au fost avertizati cu saptamani inainte de invazia viitoare, adaugand ca Paul si prietenii lui, care au experienta militara, i-au ajutat pe altii.

S-a pregatit facand provizii de mancare, scotand bani de la banci si pregatindu-se pentru un posibil atac.

Gray este vazut in Irak, unde a servit in mai multe turnee. Acum are sediul in Kiev, unde conduce o sala de sport.

Nu este impotriva legii SUA ca un cetatean american sa se alature unei legiuni internationale.

Dar o incalcare poate sa fi avut loc daca cineva a fost angajat in timp ce se afla inca in Statele Unite.

Paul a spus ca niciunul dintre luptatorii straini nu o facea pentru bani.

— Ei nu ne platesc. Nu suntem mercenari. Nu suntem in asta pentru niciun fel de castig personal”, a spus el.

Casa Alba ii incurajeaza pe americani sa tina seama de avertismentele de calatorie existente impotriva Ucrainei, chiar si dupa ce presedintele ucrainean Volodymr Zelensky a cerut oamenilor din intreaga lume sa se alature luptei tarii lor impotriva invaziei Rusiei.

Secretarul de presa adjunct al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a invocat avizele de calatorie cand a fost intrebat de DailyMail.com despre pozitia administratiei in aceasta privinta.

A avut loc in a saptea zi a invaziei, la cateva ore dupa ce presedintele Joe Biden a declarat ca Rusia vizeaza in mod deliberat civili, in urma bombardamentelor rusesti asupra centrelor urbane ale Ucrainei.

„Ucrainenii si-au aratat curajul”, a spus Jean-Pierre, mentionand ca au folosit toate resursele pentru a se apara.

„Iti aplaudam curajul. Cu toate acestea, avizul nostru de calatorie ramane ca cetatenii americani nu ar trebui sa calatoreasca in Ucraina”, a spus el.

Un vehicul blindat distrus, cu litera „V” pictata pe turela, este vazut pe o strada, in timp ce invazia rusa a Ucrainei continua, in orasul Bucha din regiunea Kiev.

Muncitorii din Kiev ridica placi de beton pentru a deschide drumuri in oras 

Presedintele Joe Biden viziteaza  lucratorii din apropierea Podului Memorial John A. Blatnik din Superior, Wisconsin. Casa Alba, intrebata despre apelul presedintelui ucrainean Zelensky ca strainii sa vina si sa se alature luptei de aparare impotriva invaziei ruse, a subliniat avizul de calatorie care avertizeaza americanii sa nu mearga in Ucraina.

Ea a spus ca aceste notificari sunt „pentru a ajuta americanii sa ia cele mai informate decizii cu privire la siguranta lor”.

Cand a fost intrebat daca indrumarile se refereau in mod special la cei care ar putea alege sa lupte, Jean-Pierre a facut referire la un aviz al Departamentului de Stat despre calatoria in Ucraina.

Avizul, emis inainte de invazia rusa, facea referire atat la pericolele unui potential conflict, cat si la riscurile COVID-19.

Zelensky le-a cerut strainilor care doreau sa lupte alaturi de ucraineni sa faca calatoria, alarmand pe unii din Occident.

„Alaturati-va apararii Ucrainei, Europei si a lumii”, a spus Zelensky in weekend.

„Toti prietenii Ucrainei care vor sa ni se alature, veniti si aici, va vom da arme”.

„Iti aplaudam curajul. Cu toate acestea, avizul nostru de calatorie ramane ca cetatenii americani nu ar trebui sa calatoreasca in Ucraina”, a declarat Karine Jean-Pierre, secretarul de presa adjunct al Casei Albe.

Oamenii participa la pregatirea militara de baza marti la Ivano-Frankivsk, Ucraina. Ucrainenii din estul si centrul tarii au fugit din ce in ce mai mult in orasele vestice, pe masura ce fortele ruse avanseaza spre Kiev din trei parti.

Presedintele ucrainean Zelensky a declarat ca creeaza o noua Legiune Internationala de Aparare Teritoriala

Liderul ucrainean a spus ca creeaza o noua Legiune Internationala de Aparare Teritoriala, chiar daca tara sa se grabeste sa recruteze ucraineni obisnuiti pentru a se alatura luptei, unde acestia sunt depasiti numeric impotriva unui contingent al armatei ruse estimat la peste 200.000 de persoane.

Secretarul britanic de externe Liz Truss a spus ca ii sprijina pe cetatenii britanici care doresc sa mearga sa raspunda apelului lui Zelensky.

Comentariul lui Jean-Pierre vine in urma unor rapoarte conform carora sase veterani ai operatiunilor speciale din SUA se afla la granita poloneza si asteapta sa se alature luptei.

Doi ofiteri americani de infanterie intentioneaza sa zboare in regiune pentru a oferi „conducere” luptatorilor voluntari.

Statele Unite au respins anterior alti pasi care ar putea risca o escaladare intre Statele Unite si Rusia, respingand apelul lui Zelensky de a stabili o zona de excludere a zborului.