Cu peste 100.000 de trupe rusesti si echipamente militare grele adunate la granitele Ucrainei, amenintarea presedintelui rus Vladimir Putin cu o invazie l-a fortat pe presedintele Joe Biden si alianta NATO sa se afle intr-o pozitie defensiva, s-a lasat ca un raspuns potrivit pentru domnitorul rus.

Pe masura ce tensiunile au crescut saptamana trecuta, o delegatie bipartizana a Congresului de 11 s-a deplasat la Bruxelles si Kiev pentru a evalua situatia. Printre grup se numara congresmanul Tom Malinowski, un fost diplomat si oficial al Departamentului de Stat care reprezinta acum New Jersey. Malinowski a vorbit despre interactiunile sale cu aliatii SUA si oficialii ucraineni si sa arunce lumina asupra dinamicii geopolitice a momentului si asupra optiunilor pe care le are presedintele Biden. 

Poti vorbi putin despre delegatia Congresului pe care tu si zece dintre colegii tai ai luat-o in regiune? Exista ceva ce poti impartasi despre cine te-ai intalnit sau despre principalele tale concluzii cand te-ai dus acolo? 

Reprezentantul Tom Malinowksi: Am mers ca o delegatie bipartizana, democrati si republicani, pentru a transmite un mesaj de sprijin pentru Ucraina, pentru a le clarifica rusilor ca ceea ce face Putin nu va face decat sa sporeasca determinarea noastra si a aliatilor nostri NATO impotriva oricarui potentiala agresiune rusa. Pentru mine este izbitor ca Putin a reusit sa-i uneasca pe toti cei din jurul lui pentru a fi impotriva lui. I-a unit pe ucraineni; in ciuda diferentelor lor politice si lingvistice, ucrainenii sunt absolut impreuna in dorinta de a-si apara tara impotriva acestui potential atac. El a unit Uniunea Europeana si Alianta NATO. El a unit chiar si democratii si republicanii in Congresul SUA, ceea ce este o isprava.

A fost ceva surprinzator sau neasteptat pe care l-ati invatat in timpul calatoriei? 

Ceea ce ne-au subliniat ucrainenii este ca trec prin asta de sapte ani incoace, de la invazia rusa din 2014. Uneori, americanilor li se poate parea ca ucrainenii nu sunt, de fapt, suficient de panicati, avand in vedere prezenta a peste 100.000 de persoane. trupele gata sa loveasca de-a lungul granitelor lor. Dar ei subliniaza ca Rusia si-a invadat tara cu ani in urma, ca au pierdut peste 10.000 de oameni in luptele care au urmat si sunt supusi in mod constant la asa-numitul razboi hibrid – atacuri cibernetice, eforturi de destabilizare a guvernului. In ultimele saptamani, o campanie de amenintari false cu bomba, care sunt chemate in scoli si centre comerciale si birouri din toata tara pentru a perturba viata oamenilor. Deci sunt destul de stoici in privinta asta. Ei stiu ca asta e grav, 

Presedintele Zelensky a minimalizat aceste tensiuni, respingand ideea ca o invazie este iminenta. A fost o singura adresa in care le-a spus ucrainenilor sa „respira”, sa „se calmeze”. Ce parere aveti despre acea pozitie pe care a lovit-o?

Inteleg de unde vine. El isi face griji ca, daca oamenii intra in panica prea mult, vor incepe sa-si scoata banii de la banca, vor incepe sa paraseasca tara, iar acordurile de investitii si comerciale cu Ucraina se vor incheia. De fapt, ar fi ca si cum Ucraina ar fi sub sanctiuni economice, chiar daca Rusia nu invadeaza niciodata. Deci, din nou, vrea sa le refuze acea victorie ieftina. In acelasi timp, i-am subliniat lui si altora din guvern ca trebuie sa ia in serios posibilitatea unei invazii totale a Rusiei si ca trebuie sa fie pregatiti pentru aceasta. Simtul meu este ca ei inteleg asta foarte bine. 

Exista aceasta unire impotriva lui Putin, impotriva Rusiei. Dar pare sa existe si un cor tot mai mare – din partea unora din stanga, din Rusia, din partea unora din Ucraina – ca SUA si presedintele Biden alimenteaza tensiunile si promoveaza ideea unui conflict militar iminent. Ce parere aveti despre aceasta naratiune?

Ar fi ca si cum cineva ti-ar pune o arma incarcata la cap si apoi te-ar fi invinovatit ca ai avivat tensiunile plangandu-se de asta. Rusia nu a adunat doar trupe si tancuri de-a lungul granitelor Ucrainei pe trei parti. S-au pus in functiune unitati logistice, banci de sange, tot ce ai nevoie pentru a lansa o invazie a tarii. A se plange apoi ca oamenii care subliniaza acest lucru si isi exprima alarma sunt responsabili pentru avivarea tensiunilor este evident ridicol. Dar este, de asemenea, un exemplu clasic de propaganda de directionare gresita, de care nimeni nu ar trebui sa cada.

SUA se afla intr-un loc foarte diferit decat era acum 15 ani; nu prea exista apetit in SUA pentru o incurcatura militara in strainatate, mai ales, avand in vedere prospetimea, cred, a retragerii Afganistanului. Aveti o idee despre gandirea presedintelui Biden asupra situatiei si care sunt considerentele sale?

Este important de mentionat ca nimeni nu cere trupe americane sa lupte in sau pentru Ucraina. Cand ne-am intalnit cu presedintele Zelensky la Kiev, acesta a fost unul dintre primele lucruri pe care le-a spus: „Nu va cerem sa luptati pentru noi. Suntem perfect pregatiti sa luptam pentru propria noastra tara. Ceea ce va cerem este sa faceti tot ce puteti pentru a descuraja Rusia sa ne atace – amenintarea cu sanctiuni, ajutandu-ne sa ne construim propria armata si sa lucrati din greu la diplomatie pentru a le oferi rusilor o rampa de inchidere daca Putin decide ca vrea in cele din urma. a lua unul.”