Degeraturile sunt rani ale corpului provocate de temperaturile scazute. Ele apar atunci cand temperatura extremitatilor corpului (degetele de maini si de la picioare, obrajii, urechile si nasul) coboara sub punctul de congelare. In sezonul rece ne prinde foarte bine sa aflam cateva metode pentru prevenirea lor, asa ca am ales zece dintre cele mai importante sfaturi pe care ar trebui sa le urmam in aceasta perioada.

 10. Nu plecati singur

In sezonul rece cand temperaturile scad sub 0° cel mai bine este sa plecati insotit. In acest fel observati daca pielea celuilalt are un aspect galben-gri si faceti astfel primul pas in prevenirea degeraturilor serioase, si anume recunoasterea celor usoare. Primele semne vor aparea la nivelul nasului, urechilor sau obrajilor.

 9. Adapostiti-va

Daca incepeti sa simtiti senzatia de amorteala, incercati sa va adapostiti cat mai repede intr-un loc incalzit. Daca acest lucru nu este posibil, incalziti-va mainile bagandu-le in haine sau la axila.

 8. Nu atingeti metalele

Atunci cand temperaturile sunt foarte scazute, numai si o clipa daca atingeti un metal puteti provoca o degeratura grava.  Temperatura resimtita atunci cand punem mana pe un metal este mai mare decat temperatura aerului, asa ca diferenta de temperatura dintre corpul nostru si metal este mai mare, prin urmare si riscul aparitiei degeraturilor este mai mare.

 7. Incalziti-va cu apa calda

In cazul in care pielea va este afectata de degeraturi grave, ea va fi rece, alba si amortita. Cel mai  bun mod de a o reincalzi este cu ajutorul apei calde (calda, nu fierbinte). Nu este recomandata  caldura unei sobe sau a unui foc pentru ca atunci pielea poate capata o culoare rosie, purpurie sau poate face chiar basici.

 6. Nu frecati zonele degerate

Zonele afectate nu se maseaza. Pentru a preveni degeraturile puteti sa ungeti zilnic cu o alifie extremitatile corpului.

 5. Renuntati la vicii

Cele mai multe cazuri de degeraturi s-au observant la persoanele care consuma alcool sau droguri. Este cunoscut faptul ca multe persoane cred ca alcoolul ii va incalzi, dar nu este deloc asa, ba chiar din contra, din cauza alcoolului se pierde caldura corpului. Fumatul este si el la fel de daunator pentru ca incetineste circulatia periferica.

 4. Imbracamintea trebuie aleasa bine

Pentru a nu favoriza aparitia degeraturilor este de preferat ca imbracamintea sa fie mai larga. De asemenea, sunt recomandate mai multe straturi de imbracaminte.  Cel mai bine ar fi sa purtati manusi cu un singur deget  pentru ca, tinand degetele mainii la un loc, caldura corpului se mentine mai mult timp.

 3.  Alimentatia este foarte importanta

Iarna, pentru a preveni degeraturile, trebuie sa mancam cat mai multe proteine. Alimentele care nu ar trebui sa lipseasca din meniul nostru macar de doua ori pe saptamana sunt carnea, ouale si produsele lactate. Atentie! Nu trebuie nici sa exageram cu aceste produse. Ele trebuie combinate cu fructe si legume.

 2. Hidratati-va

Beti cat mai multe lichide, de preferat  ceaiuri! Bauturile nu trebuie sa fie foarte fierbinti. De asemenea, evitati inghetata sau alimentele reci.

1. Aveti mare grija de zonele care au fost deja afectate

Partile corpului care au suferit  deja degeraturi vor fi sensibile pentru alte cateva zile sau luni. Daca aceste zone sunt predispuse din nou la frig, leziunile produse a doua oara vor fi mai grave.