Ca tot a venit primavara, e timpul sa mancam mai sanatos. Multe legume si verdeturi le putem procura din propria gradina. Ce este mai sanatos, decat sa mananci din propria gradina? Daca locuiesti insa la bloc, poti merge linistit la piata, deoarece sunt destui comercianti care isi vand marfa din propria gradina. O salata verde, e numai buna pentru micul dejun sau pentru cina. Am realizat un top zece al legumelor si verdeturilor de sezon, care te vor ajuta sa te mentii in forma.

1.Salata verde

Este delicioasa si iti poate tine de foame. Este bogata in vitamine si nutrienti, si este sanatoasa. O portie de salata dimineata te poate ajuta chiar sa scapi de kilogramele in plus. Medicii nutritionisti recomanda salata proaspata pentru o cura de slabire.

2.Ridichiile

Sunt delicioase. Se pot prepara cu salata verde, sau pur si simplu poti manca ridichii simple. Acestea ustura putin, insa nu vei rezista tentatiei. Ridichia poate fi de mai multe feluri, insa cea mai cunoscuta si consumata de noi este cea rosie.

3.Ceapa

Si ce daca nu ne ofera tocmai o respiratie placuta? Toata lumea mananca ceapa. Insa ceapa verde este cea mai gustoasa. Salata verde fara ceapa nu are nici un gust. Putina sare, zeama de lamaie si ulei sunt combinatia perfecta.

4.Patrunjel

Patrunjelul este folosit pentru a-i da un plus de savoare mancarii, insa medicii il folosesc si ca tratament naturist impotriva diverselor boli. Este usor de cultivat si cel mai important, este ca nu necesita prea mare atentie. Unele bucatarese, il congeleaza pentru a-l putea folosi si iarna.

5.Rosiile

Chiar daca sunt din import, putem spune ca in luna mai, putem manca rosii de la noi din Romania. Cei care au solare, muncesc din timp pentru a obtine rosii in luna mai. Rosiile se folosesc la orice fel de mancare, si sunt delicioase.

6.Castravetii

Toata lumea iubeste castravestii. In salate sau mancati cu sare, acestia sunt deliciosi.  Sunt insa pretentiosi, deoarece se pot mana, si pot fi amari uneori. Este de preferat sa se umble cu grija atunci cand sunt ingrijiti. Unele femei ii folosesc si ca masti pentru ten.

7.Morcovii

Morcovii nu sunt numai preferatii iepurasilor. Sunt bogati in vitamina A si ajuta organismul. La fel ca si castravetele, zeama lor poate fi folosita de catre femei si ca masti pentru ten.

8.Urzicile

Tarabele sunt pline de urzici. Oamenii care stau la tara sunt constienti de proprietatile acestora si merg cu ele sa le vanda orasenilor. Urzicile sunt cunoscute pentru proprietatile lor de detoxifiere. Fie ca se face mancare de urzici sau supa, amandoua sunt delicioase.

9.Stevia

O ciorba acra de stevie cu mamaliguta este la mare cautare in zilele noastre. Este foarte sanatoasa si totodata foarte gustoasa. Aceasta se gaseste prin curtile oamenilor.

10.Spanacul

Acesta este bogat in vitamine si proteine si te ajuta si in problemele cu stresul. Acesta poate fi cules la 40-50 de zile dupa ce semintele au fost puse in pamant. Poate fi folosit si ca tratament impotriva unor boli, precum acneea, tusea, anemia, etc.