Fa urechile surde la „nu stii”, „nu meriti” sau „nu poti”. Primul pas in cresterea personala este eliberarea a tot ceea ce incalca si restrictioneaza, pentru ca daca stii ce esti si ce meriti, trebuie sa faci tot posibilul pentru a obtine ceea ce meriti: fericirea.

In industria de milioane de dolari a cresterii personale, cursurile de coaching, cartile si conferintele se invecineaza intotdeauna cu acel ocean complex care este atingerea fericirii. Cu toate acestea, uneori, ajungem sa fim disperati. Ne intrebam daca aceasta cautare a echilibrului, calmului si realizarii nu va fi altceva decat un Sfant Graal, o entelehie de neatins.

„Meriti tot ce este mai bun dintre mai buni, pentru ca esti unul dintre putinii oameni din aceasta lume mizerabila care raman sinceri cu ei insisi”

Am putea spune cu siguranta ca nu exista o teorie corecta a fericirii. De fapt, sunt multe . Tot ce trebuie sa faceti este sa luati ingrediente din toate pentru a ne crea propria formula bazata pe acele complexitati si nevoi care ne definesc, fara a uita, da, sa mai includem un aditiv: curajul.

Pentru ca ceea ce meriti este dincolo de granitele fricii . Dincolo de vetourile celor care pun fire la crapaturile nesigurantelor tale. Luati-le puterea si incepeti sa va modificati stilurile cognitive pentru a prelua controlul asupra acestor mari convulsive care ne indeparteaza de insulele noastre de calm. Dintre identitatile noastre autentice.

Cand uiti ceea ce meriti si devii invizibil

Uneori se intampla. Se intampla sa devenim invizibili, ca vocea noastra sa devina ecoul altor voci sau ca nevoile si dorintele noastre sa dispara pentru a se muta in altele noi care se potrivesc mai bine asteptarilor celorlalti. Nu stim prea bine cum a inceput totul, dar ceea ce percepem este durerea la respiratie si curentul rece al acelei stime de sine atat de urate, atat de maltratate.

Am putea da vina pe familia noastra, atat de toxica si egoista. De asemenea, am putea da vina pe nefericirea noastra pe acea relatie afectiva atat de haotica si dureroasa. Cu toate acestea, si desi suna dur, responsabilitatea este doar a noastra . Nu mediul este cel care genereaza anxietate in noi, este modul in care ne legam de aceste scenarii, de acesti oameni pana la punctul de a deveni invizibili, de a deveni captivi ai fricii.

Trebuie sa fim constienti, trebuie sa lasam deoparte ceea ce simtim pentru a ne aminti ceea ce meritam. Asa ceva nu poate fi realizat decat daca suntem pe deplin responsabili pentru noi insine. Gandurile rumegatoare si nehotararea ne fac sa cadem in abisul fricii pana la punctul de a permite altora sa decida pentru noi. Altii care ne spun ce meriti si ce nu.

Nu permiteti: poarta armura care sa se potriveasca marimii tale, imbraca talpi mai puternice si mergi pe o noua cale de viata locuita de responsabilitate personala si determinare. Meriti ceea ce vrei.

Luati puterea celor care va fura libertatile

Nimeni nu ar trebui sa te faca sa crezi ca nu meriti ceea ce iti doresti . Aceasta idee este ceva de care ar trebui avut grija mai ales in copilarie. Daca din copilarie ne obisnuim cu cantecul obositor de „asta nu e pentru tine” sau „nu vei putea cu asta”, profetiile care se implinesc ne vor determina intreaga viata, pentru ca vom renunta, pentru ca nu vom mai lupta pentru visele noastre. Aripile noastre vor fi fost furate inainte de vremea noastra.

„Nu dispretui pe nimeni, un atom arunca si o umbra”

Trebuie sa luam puterea celor care indraznesc sa puna veto asupra libertatilor noastre. Nimeni nu are dreptul sa ne calce in picioare emotional, sa-si lanseze torpile catastrofale sau sa ne eticheteze drept slabi sau invinsi . Pune filtrul intelepciunii in urechi si armura „egoismului sanatos” in inima ta si incepe sa-ti amintesti ceea ce meriti cu adevarat.

Strategii pentru a obtine ceea ce meriti cu adevarat

In primul rand, tine cont ca nu doar tu meriti sa fii fericit. Si altii au dreptul, dar o pot face in felul lor, asa cum doresc si se simt confortabil. O vom face in felul nostru, dar fara a face rau.

  • Suntem siguri ca de-a lungul vietii tale ai facut multe, multe sacrificii pentru altii. Acum, de astazi, reaminteste-ti ceva esential: pentru a trai impreuna nu trebuie sa te sacrifici mereu si in fiecare zi. A trai impreuna inseamna a construi , iar daca ceea ce ai facut pana acum este sa pierzi, este timpul sa incepi sa castigi.
  • Acum vom practica ceea ce este cunoscut sub numele de egoism sanatos . Aceasta arta presupune renuntarea la sacrificiu de sine pentru a concilia respectul celorlalti cu dorintele si nevoile personale.
  • A fi un „egoist respectuos” nu este usor, mai ales ca multi dintre noi am fost educati in ideea ca trebuie sa fim pe plac altora , ca un fiu bun face familia fericita si un partener bun lasa totul pentru a fi iubit.
  • Acum, nimic si nimeni nu poate sau ar trebui sa fie deasupra drepturilor tale vitale . Pentru ca daca altii te trage spre curentele de a fi ignorat, zero la stanga si „nu stii”, „nu meriti”, ei vor incerca sa te faca vulnerabil si controlabil.

Nu permiteti, puneti distanta daca este necesar si pur si simplu respirati.

Ceea ce meriti, vrei si ai nevoie este dincolo de acele medii in care esti invizibil si in care vocea ta nu conteaza. Pentru ca tine minte, intreaga ta persoana conteaza, intreaga ta fiinta este frumoasa, curajoasa si capabila sa realizeze orice ai in minte.

Cel mai important ingredient pentru a fi fericit esti tu insuti.