Factura la lumina iti da batai de cap? Iata ce sa faci! 

Fiecare dintre noi a trecut cel putin o data in viata printr-o situatie neplacuta in ceea ce priveste costul la facturi. Pentru o persoana cu un venit redus, costurile uriase la factura de energie in special, pot reprezenta o adevarata gaura in buget.

Motivele pot fi diverse, iar daca aceaste cresteri de pret persista, cu siguranta pot indica o serie de probleme daca analizezi situatia mai atent si totodata iti pot indica si o serie de solutii.

Astazi iti venim in ajutor cu cateva sfaturi practice prin care sa poti reduci din costuri.

Cum reduci costurile la energia electrica 

  • Schimbarea furnizorului de energie

Foarte multa lume pune cresterea preturilor la facturi pe seama majorarii taxelor la furnizor.

Acest lucru nu este gresit, insa nu intotdeauna si cauza unica.Astfel, din dorinta de a scapa de o serie de tarife mari, unii aleg sa se mute la un alt furnizor de energie electrica care pare a avea o oferta mult mai buna.

Totusi, iti recomandam sa fii foarte atent la acest aspect.Foarte multe persoane au constatat ca mutarea la un alt furnizor le-a adus costuri mult mai mari.

Iar acest lucru se poate datora neatentiei sau lipsei de experienta in ceea ce priveste semnarea unui contract. 

  • Verificarea si schimbarea echipamentelor vechi din locuinta 

Cand predominant primesti facturi uriase, unul dintre principalele motive poate fi si instalatia veche si respectiv, electrocasnicele de generatie veche, cu un consum mult prea ridicat. Odata cu trecerea timpului, echipamentele isi pastreaza consumul standard sau chiar si-l cresc in functie de nevoi. 

O solutie poate fi inlocuirea echipamentelor vechi cu altele noi ce au un consum anual mult mai redus. De asemenea, exista si o serie de alternative la electronice si electrocasnice care vor limita consumul. Ca de exemplu, un calculator obisnuit va consuma mult mai mult spre deosebire de un laptop, o soba sau un resou electric spre deosebire de o centrala, un televizor in comparatie cu o tableta etc. Nu te orienta doar spre pretul de achizitie a electrocasnicelor atunci cand iti utilezi/renovezi locuinta, ci si asupra specificatiilor, respectiv a consumului, pe termen lung reprezinta o economie de luat inseama.Nu uita sa tii cont si de celelalte echipamente auxiliare pe care le folosesti, de exemplu, de ustensilele pentru gradinarit cu incarcare electrica ce pot avea un consum ridicat. Asigura-te si ca locuinta ta este izolata pentru a evita pierderile si implicit, un consum mai mare la echipamentele de incalzire. 

  • Utilizarea becurilor economice

Chiar daca un bec economic e mai scump pe rafturile magazinelor, nu doar ca acesta va functiona mai mult si se va arde mai greu, dar totodata iti va oferi o intensitate luminoasa mai ridicata, pentru un consum mai redus, deci costuri mai putine decat ale unui bec normal.

  • Foloseste sisteme solare

De la incarcatoarele solare si pana la utilizarea concomitenta a unui sistem combinat de energie electrica, toate aceste solutii te pot ajuta sa economisesti semnificativ si sa reduci cantitatea de energie lunara pe care trebuie sa o platesti furnizorului. Bineinteles, acest lucru necesita o serie de eforturi financiare initiale, pe care ti le poti amortiza ulterior. Asadar, inainte de a lua decizia de a te muta de la furnizorul curent de energie electrica, fa o revizie completa a sistemului din locuinta si o serie de modificari ce-ti pot imbunatati performanta energetica.