Te lupți cu probleme de relație? Cauza poate fi stilul de atașament pe care l-ați dezvoltat cu mama ca si sugar. Iată cateva semne care va vor ajuta să recunoașteți atașamentul nesigur și să construiți conexiuni mai puternice și mai sănătoase.

Ce este atașamentul?

Ai intalnit un barbat bun pe matrimoniale.xyz si simti ca sunteti compatibili, insa el pare ca ar avea un stil de atasament toxic? Atașamentul sau legătura de atașament este conexiunea emoțională pe care ați format-o ca un copil cu mama. Conform teoriei atașamentului, inițiată de psihiatrul britanic John Bowlby și psihologul american Mary Ainsworth, calitatea legăturii pe care ați experimentat-o în timpul acestei prime relații determină adesea cât de bine vă raportați la alți oameni și răspundeți la intimitate pe tot parcursul vieții.

Dacă mama te-a făcut să te simți în siguranță și înțeles ca un copil, dacă a fost capabila să răspundă la nevoile tale și să le interpreteze cu exactitate, atat cele fizice cat și emoționale, atunci probabil ai dezvoltat un atașament sigur și de succes. Ca adult, asta se traduce de obicei prin a fi încrezător în sine, încrezător și plin de speranță, cu capacitatea de a gestiona sănătos conflictul, de a răspunde la intimitate și de a naviga prin suișurile și coborâșurile relațiilor romantice.

Dacă ați experimentat o comunicare emoțională confuză, înfricoșătoare sau inconsecventă în timpul copilăriei, totuși, dacă mama nu a reușit să vă consoleze în mod constant sau să vă răspundă nevoilor, este mai probabil să fi experimentat un atașament nereușit sau nesigur. Sugarii cu atașament nesigur cresc adesea în adulți care au dificultăți în a-și înțelege propriile emoții și sentimentele altora, limitându-le capacitatea de a construi sau menține relații stabile.

Ei pot găsi că este dificil să se conecteze cu alții, sunt fie prea departe de intimitate, sau fie prea lipiciosi, fricosi, sau anxiosi într-o relație. Desigur, experiențele care apar între copilărie și maturitate pot avea, de asemenea, un impact și pot modela relațiile noastre. Cu toate acestea, creierul copilului este atât de profund influențat de legătura de atașament, înțelegerea stilului de atașament poate oferi indicii vitale cu privire la motivul pentru care este posibil să aveți probleme în relațiile adulte. Poate că te comporți în moduri enigmatice sau autodistructive când ești într-o relație apropiată? Poate că faci în mod repetat aceleași greșeli iar și iar?

Sau poate te chinui să formezi legături semnificative? Oricare ar fi problemele tale specifice de relație, este important să știi că creierul tău rămâne capabil să se schimbe pe tot parcursul vieții. Prin identificarea stilului de atașament, puteți învăța să vă infruntati nesiguranța, să dezvoltați un mod mai sigur de a vă raporta la ceilalți și să construiți relații mai puternice, mai sănătoase și mai împlinite.

Stilurile de atașament și modul în care modelează relațiile cu adulții

Poti incerca sa cunosti oameni noi pe Foxi.ro – Lista site-uri de Matrimoniale. Acest lucru iti va creste sansele de a intalni o persoana potrivita, fara absolut nici un stil de atasament. Stilurile sau tipurile de atașament se caracterizează prin comportamentul manifestat într-o relație, mai ales atunci când relația respectivă este amenințată. De exemplu, o persoană cu un stil de atașare poate să-și împărtășească sentimentele în mod deschis și să caute sprijin atunci când se confruntă cu probleme de relație. Cei cu stiluri de atașament nesigure, pe de altă parte, pot avea tendința de a deveni nevoiași sau agățați în relațiile lor cele mai apropiate, să se comporte în moduri egoiste sau manipulatoare atunci când se simt vulnerabili sau pur și simplu să se ferească de intimitate.