Indiferent de obiectivele imposibile si de neatins pe care Hollywood-ul incearca sa ti le vanda, indiferent cat  de in voga  este sa revendici un „echilibru sanatos intre munca si viata”, indiferent cine spune ca in fiecare zi isi pot atinge termenele limita, se pot antrena pentru un maraton, iau legatura cu toti prietenii lor, dorm opt ore si isi ajuta copiii la teme – mint. Este absolut imposibil sa faci totul  bine  in fiecare zi.

Suntem oameni. Noi facem greseli. Aruncam bile, ne imbolnavim, mai avem nevoie de cafea, nu avem timp sa ne barbierim (doar eu?), avem zile proaste. Presiunea suplimentara de a gasi echilibrul perfect va duce in cele din urma la epuizare excesiva si epuizare. Nu este nevoie de un doctorat. sa stim ca stresul duce la obezitate, imbolnavire si moarte – asa ca de ce ne sinucidem fara motiv? Permiteti-mi sa va prezint o cale de iesire: alege trei.

Nu exista nicio modalitate de a atinge toate aspectele importante ale vietii noastre – munca, familie, prieteni, somn, fitness – in fiecare zi, cu aceeasi cantitate de concentrare si energie, indiferent cat de mult ne dorim, cat de mult incercam sau cati bani avem sau nu avem. Pacea si fericirea provin din alegerile pe care le facem si din sacrificiile pe care le facem. Cautarea echilibrului este universala, dar echilibrul perfect este un mit.

Sa presupunem ca ai plecat devreme de la scoala, bilete pentru a vedea un spectacol seara, o prezentare de dupa-amiaza pe care nu ai inceput inca, te-ai ingrasat sapte lire de la cine stie unde  si  esti epuizat. Suna familiar? Si eu. (Acest lucru a fost de fapt scos direct din jurnalul meu zilnic.)

Iata ce faci: prioritizeaza alegand trei dintre acele evenimente pe care sa le atinga pentru ziua respectiva. Mai exista cineva care ar putea duce copiii la scoala, ca sa poti lucra la prezentarea ta? Se joaca spectacolul intr-o alta seara, ca sa te poti culca putin mai devreme? Ai putea sa mergi pe jos sau sa mergi cu bicicleta intr-un loc unde trebuie sa fii pentru a te potrivi la un mic exercitiu? Cheia este sa alegi trei lucruri de facut cu adevarat, foarte bine in fiecare zi.

Cautarea echilibrului este universala, dar echilibrul perfect este un mit.

Incepeti prin a va intreba ce trebuie sa faceti in programul dvs. si ce poate fi reprogramat intr-o zi diferita, cand ii puteti prioritiza cu adevarat. Stiu ca uneori viata ne ofera lucruri care nu sunt negociabile. Poate ca suntem singura persoana pe care ne putem baza cand vine vorba de ingrijirea copiilor nostri. Exista momente in care alegerea a trei pare imposibila si ca mai mult un lux decat o filozofie. Putem fi atat de stresati dintr-o parte a vietii incat abia zgarie suprafata in altele. Teoria alegerii trei nu este un program universal. Acesta isi propune sa ajute pe toata lumea sa gaseasca cel mai bun simt al echilibrului care functioneaza pentru  ei,  pe zi la rand.

Indiferent ce ai alege, nu te simti vinovat pentru lucrurile care au cazut pe margine. Cea mai buna parte a alegerii a trei este ca poti alege alte trei maine. Daca stiti ce indatoriri aveti pentru ziua respectiva, acordati-le prioritate, notati-le si canalizati-va energia pentru a face acele sarcini cat mai bine posibil. Puteti alege care trei cu o seara inainte intr-un planificator zilnic sau in oglinda in timp ce va spalati pe dinti dimineata. Atata timp cat va faceti un plan pentru a ramane pe drumul cel bun cu obiectivele fiecarei zile, alegeti trei.

Decizia asupra acestei filozofii a schimbat complet modul in care traiesc. M-a facut un angajator mai concentrat, o mama mai prezenta, o prietena mai de incredere, un dormitor mai disciplinat si, surprinzator, mai in forma ca niciodata. Sunt cel mai fericit  si  mai ocupat din care am fost vreodata. Cine stia ca cei doi pot merge mana in mana?

Cand ma trezesc, ma simt plin de energie. Radiez posibilitate si usurinta pentru ca stiu ca trebuie sa gasesc doar trei lucruri in loc de 100. Ajung la o casuta de e-mail zero? Nu azi, la munca, ma duc la sala! Brunch cu prietenii? Nu, multumesc. Imi duc fiii in parc. Dormi duminica? Nu. O sun pe mama sa o ajunga din urma.

Sunt cel mai fericit si mai ocupat din care am fost vreodata. Cine stia ca cei doi pot merge mana in mana?

In cartea fantastica a lui Shonda Rhimes,  The Year of Yes  , ea vorbeste despre felul in care oamenii vor intotdeauna sa discute despre modul in care diversifica televiziunea. Dar, in realitate, Shondaland a  normalizat  televiziunea. Ceea ce vedem in emisiunile ei este cum arata viata reala: toate rasele, culorile, crezurile, religiile, genurile si religiile isi fac treaba impreuna. In acelasi mod in care Shonda si-a aratat experientele noastre de zi cu zi pe ecran, vreau sa recunosc ca toti traim in lumea reala, nu intr-o lume falsa in care vietile noastre sunt perfecte – sa ne  normalizam  factorii de stres zilnic astfel incat sa ne putem atinge obiectivele.

Am inceput sa-mi prezint filozofia alegerii trei in 2011, cand tweet-ul meu despre „dilema antreprenorului” a devenit viral pentru prima data. De atunci mi-am dat seama ca acest mod de a gandi functioneaza pentru mai multi oameni decat doar pentru antreprenori. Este pentru parinti, studenti, prieteni, indragostiti – pentru fiecare dintre noi, carora le este greu sa gaseasca echilibrul.

Mass-media mainstream a impins nevoia de a avea totul, fie el totul, si de a le face pe toate in fata noastra, asa ca, desigur, esti obosit, nefericit, stresat, blocat, extenuat, ingrijorat, speriat si furios. Nu vei putea sa faci totul. Asa ca nu mai incercati. Alege trei.