Copilul nu este intodeauna constient de riscurile ce il pandesc la tot pasul. Pentru el, casa sau sala de clasa de la gradinita, este un loc singur. In mintea lui, oamenii sunt buni sau rai, iar rautatea se poate citi pe fata sau se simte in voce, asa cum se intampla in desenele animate. ibebe.ro iti ofera cateva sfaturi despre cum sa gestionezi problemele de siguranta ale celui mic.

Tu esti cea care trebuie sa-l invete pe copil ce este periculos, fara a-l face sa devina anxios sau fricos. Nu opta pentru un aragaz electric, doar din teama ca cel mic sa nu se arda. Trebuie sa-l inveti sa se fereasca de pericole. Pericolele din casa sunt primele asupra carora trebuie sa-i atragi atentia. Trebuie sa fie atent la produsele de menaj, la aparatele electrice, la aragaz, la cuptor, la cada (sa nu alunece), la cutite, foarfeci, etc.

Este important sa-l previi pe copil despre pericolele potentiale, dar in acelasi timp sa-l lasi, in masura posibilului, sa-si asume riscuri. „Daca stai asa in picioare in cada, poti sa aluneci si sa te lovesti.”; „Nu te apropia de cuptor, e incins!” Unele fraze repetate frecvent se vor imprima in memoria copilului, de exemplu: „Uita-te in stanga si in dreapta cand traversezi strada”; „Sa nu vorbesti cu strainii sau sa pleci de acasa fara sa spui”; Sa nu te joci cu focul” etc.

Adeseori, cuvintele si atentionarile nu sunt suficiente. Uneori va trebui sa lasi copilul, pazindu-l cu mare grija, sa experimenteze pericolul. Daca vrea neaparat sa se joace cu cutitul, pune-i usurel mana pe lama pentru a simti ca este ascutita. Daca vrea sa intre in piscina si nu stie sa inoate, intra cu el pentru a-l sustine. Un exemplu practic este mai bun decat un discurs. Vrea sa se joace cu focul? Invata-l sa aprinda chibriturile si lumanarea, dar ramai tot timpul langa el.

Nu este vorba de a pune copilul in pericol, ci de a-l face sa il perceapa fizic si a-l invata ce gesturi sa faca pentru a fi in siguranta.

Se poate intampla ca, acasa sau pe strada, copilul sa fie nevoit sa cheme politia sau salvarea. Dupa ce a ajuns la o anumita varsta (6-7 ani), comunica-i numerele de telefon respective si spune-i in ce caz sa sune. Nu trebuie sa-l faci sa-i fie frica de politie sau sa o respinga. Imaginea politistului trebuie sa fie aceea a unui om care il protejeaza, il ajuta si il serveste atunci cand are nevoie.

Pregateste-l pentru orice pericol, pentru a se simti in siguranta si capabil sa depaseasca orice:

Poti instala un sistem de securitate (alarma, obloane metalice) si explica-i copilului modul de functionare. Arata-i ca este in siguranta si invata-l sa foloseasca sistemul si sa incuie. Daca se poate, nu-l lasa sa ia cu el la scoala cheia de la casa. Spune-i sa nu comunice nimanui codul de la intrarea in bloc sau in casa. Invata-l sa nu spuna niciodata la telefon sau la usa ca este singur acasa si sa nu deschida niciodata unui om pe care nu-l cunoaste. Invata-l sa telefoneze. Telefoanele cu memorizare simplifica lucrurile. Introdu-i in memoria telefonului: numerele vecinilor pe care-i poate chema daca are vreo problema; numarul tau de la serviciu; numerele pompierilor, politiei, salvarii. Trebuie sa-l pregatesti si pentru situatiile in care se poate pierde in locurile publice.

Pentru a te asigura ca a invatat bine toate aceste lucruri (reguli), cea mai buna metoda este sa te joci cu el acasa simuland situatii reale: „Ce-ai face daca?”