Aceasta lista prezinta o selectie de carti Science Fiction. Este o lista care acopera o multime de subgenere si atrage de la o serie de „epoci”, de la fictiunea stiintifica timpurie pana la lucrarile de presa, care au obtinut aclamari critice. OrasulCiteste va prezinta sunt cateva dintre cartile SF must-read.

„Trilogia Sprawl” de William Gibson

Aceasta trilogie clasica de la William Gibson este formata din Neuromancer, Count Zero si Mona Lisa Overdrive . Cartea care a pornit intregul concept de Cyberpunk, Premiul Hugo, Nebula Award si castigator al premiului Philip K. Dick, Neuromancer ramane una dintre cele mai bune carti de sci-fi scrise vreodata si intreaga trilogie merita citita, chiar daca este originalul cel care primeste toate laudele. Neuromancer a inspirat nenumarate distopii din zilele noastre moderne de la The Matrix la Deus Ex si va ramane pentru totdeauna.

„Hyperion Cantos” de Dan Simmons

Aceasta serie de cult a lui Dan Simmons este formata din Hyperion, Caderea Hyperionului, Endymion si The Rise of Endymion. Intr-adevar una dintre marile lucrari din istoria SF, Hyperion Cantos, castigator al premiului Hugo, este o poveste absolut fenomenala despre teroare abjecta, construirea de personaje si construirea lumii salbatice care este aproape fara egal.

„Ender’s Game” de Orson Scott Card

Jocul lui Ender este citit adesea in scoli, dar are teme incredibil de mature, cum ar fi izolarea, singuratatea, competitia si frica – multe dintre ele sunt mai relevante acum decat atunci cand Orson Scott Card a inceput seria in 1985. Este absolut una dintre cartile SF preferate din toate timpurile. Si daca iubesti jocul lui Ender, merita sa te angajezi la intreaga serie pentru a urmari aventurile stiintifice ale lui Andrew „Ender” Wiggin: Ender’s Game, Ender in exil , Xenocid si Children of the Mind.

„Snow Crash” de Neal Stephenson

Aceasta este singura carte de sine statatoare din aceasta lista, intrucat restul sunt toate dintr-o serie, asa ca, daca nu ai chef sa investesti in 300.000 de pagini de continut, Snow Crash a lui Nal Stephenson este pentru tine. Aceasta carte este mostenitorul tronului Cyberpunk al lui Neuromancer si o lectura absolut fenomenala de la Stephenson. Autorul foloseste realitatea virtuala ca scena, iar personajul principal este un livrator de pizza intr-o lume si un print razboinic in alta.

„The Broken Earth” de NK Jemisin

Mergand pe un teritoriu mai modern, fiecare intrare a trilogiei Broken Earth de la NK Jemisin a castigat un Hugo in anul sau de debut, pentru prima data cand s-a intamplat asta vreodata. Este o poveste science-fiction cu elemente de fantezie, si este una dintre cele mai uimitoare piese de literatura din gen. Un must-read.

„The Expanse Series” de James SA Corey

Aceasta serie spectaculoasa este formata din noua carti: Leviathan Wakes, Caliban’s War, Abaddon’s Gate, Cibola Burn, Nemesis Games, Babylon’s Ashen, Persepolis Rising, Tiamat’s Wrath. Expanse este cu usurinta unul dintre cele mai bune seriale de sci-fi din istorie, iar acum adaptarea TV dat nastere uneia dintre cele mai bune emisiuni de stiinta din istorie. Prima carte incepe in sistemul nostru solar si se extinde dincolo de el cu o distributie din ce in ce mai mare de personaje care vor simti ca o familie dupa o scufundare in aceasta serie fantastica.