Fiecare dintre noi a avut intr-un oarecare moment un cosmar, in urma caruia s-a trezit imediat si intr-o stare de alerta maxima. Cosmarurile apar, de cele mai multe ori, in cadrul viselor lungi si elaborate, iar temele care se repeta includ urmarire sau vatamare fizica. De cele mai multe ori fugim in astfel de vise, iar senzatia ramane intiparita in minte chiar si dupa ce ne trezim.

Visele urate pot aparea si in urma unui eveniment din viata reala. In aceasta situatie, cel care doarme poate experimenta din nou o experienta traumatizanta care a avut loc in realitate, de exemplu un accident de masina, iar la trezire isi aduce aminte ce a visat, cu destul de multe detalii. Asemeni oricarui vis, si cosmarul apare in faza REM, perioada de somn cu miscari oculare rapide. Faza REM se repeta la intervale de 90-100 de minute si este mult mai intensa inpre dimineata, de aceea majoritatea oamenilor viseaza cel mai mult dimineata.

Cosmarurile ne aduc intr-o stare de anxietate, de frica, de spaima si retraim toate aceste sentimente chiar daca suntem treji. Daca experienta din vis a fost traumatizanta si ne-am trezit brusc avem toate sansele sa ne amintim ce am visat. Tocmai de aceea majoritatea dintre noi nu putem sa ne aducem aminte decat visele urate, si nu pe cele frumoase, care ne relaxeaza. De cele mai multe ori, cand ne trezim brusc dintr-un cosmar este mai dificil sa adormim la loc imediat, tocmai datorita acelor senzatii de disconfort. Cosmarurile nu pot afecta viata sociala, insa pot duce la insomnie. Daca in timpul noptii persoana respectiva se trezeste de mai multe ori din cauza unor vise urate, stresul si disconfortul il pot impinge pe acesta sa stea cat mai mult treaz pentru a nu visa din nou urat. In acest caz, vizita la un psihoterapeut este necesara pentru a se asigura sanatatea mentala a pacientului.

Pana acum nu exista semnificatii clare ale cosmarurilor, ele pot fi interpretate in diferite feluri. Sigmund Freud, parintele teoriei psihanalitice, era de parere ca anumite ganduri, idei sau dorinte sunt de neacceptat de catre pacient in viata reala si astfel subconstientul incearca sa ii comunice ceva. Aceste ganduri nu dispar niciodata din subconstientul pacientului, ci sunt cumva ascunse de constiinta zilnica, de ceea ce pacientul poate accepta ca normal. Devenind ascunse, inconstiente, acestea se manifesta sub forma viselor si a cosmarurilor de cele mai multe ori.

De exemplu, daca ai un cosmar in care fugi de cineva fara sa ii vezi fata, asta poate semnifica ca ai o problema cu cineva. Fugi de o anumita responsabilitate sau nu vrei sa accepti un lucru negativ care s-a intamplat in viata ta. Daca vrei sa tipi in vis si nu poti, asta poate fi un semn ca mai trebuie sa iti imbunatatesti calitatile comunicative. Vrei sa spui ceva, insa nu stii cum sa te exprimi, sau poate daca ti-ai spus deja parerea nu ai fost auzita. Daca patesti ceva in timpul visului, de exemplu esti ranit fizic, asta poate duce cu gandul la ranirea sentimentelor.

Poate este cineva in viata ta care te-a ranit sau te-a dezamagit recent si nu poti trece peste. Toate aceste vise spun ceva despre tine, despre ceea ce vrei sa ascunzi sau despre ce nu poti face. Chiar daca ai aceleasi vise cu ale unei prietene asta nu inseamna ca treceti amandoua prin acelasi lucru. Visele se pot interpreta diferit de la o persoana la alta in functie de ceea ce se intampla in viata de zi cu zi a acelei persoane.