Probabil ca ati auzit deja de majoritatea cartilor din aceasta lista pentru ca sunt apreciate si iubite de atat de multi. Adaugati aceste carti clasice la lista dvs. de citit!

„Muntele vrajit” de Thomas Mann

A povesti timpul… aceasta este incercarea de care Thomas Mann lega, intr-una din interventiile sale pasagere, finalitatea Muntelui vrajit. Privit astfel romanul, intr-adevar, se intregeste, capata consistenta, morbiditatea, rutina si pretextul lor literar, anume sanatoriul, capata sens si se implica reciproc. Aceasta o putem intelege pornind de la consideratia ca timpul este ceva ce nu poate fi sesizat per se, in eventuala sa calitate de detinator al unei identitati in sine, ca un soi de receptacul imuabil care este umplut cu diverse lucruri ci tocmai, el isi capata identitatea in functie de lucrurile care il umplu, curge in mod diferit relativ la relevanta si sensul evenimentelor care il parcurg. Astfel a povesti timpul presupune in primul rand o decantare a acestuia ce ni-l va indica, ne va face posibil a-l ghici ca raport intre un maxim si un minim.  Cartea „Muntele Vrajit” poate fi achizitionata de pe site-ul https://librarieonline.ro.

„Alteta regala” de Thomas Mann

Universul prozei thomasmanniene se construieste constant in jurul unui personaj de exceptie, fie el artist, spirit profund si original, stapanit de demonia creatiei, fie o ruda saraca a acestuia, cabotin, escroc, vrajitor, fie o fiinta iesita din comun – print de sange, „ales” sau „cap luminat” chemat sa devina parintele neincoronat al popoarelor. Asa sunt Leverkun, artistul genial sortit esecului, Tonio Kroger, Hans Castorp, Iosif „visatorul, vanitosul…”, toti privilegiati, urmandu-si vocatia de „alesi”, penduland intre slabiciune si tarie si al caror statut se defineste, de cele mai multe ori, prin discrepanta dintre realitate si reflectarea subiectiva a acesteia.

„Tara huzurului” de Heinrich Mann

„Henrich Mann (1871-1950), fratele lui Thomas Mann, este si el scriitor universal si maestrul al prozei, si el infatiseaza societatea burgheza a vremii sale. Si el s-a rupt de societatea burgheza, si inca mai fatis decat fratele sau. Thomas Mann se mentine in aceasta ordine, fiindca isi traieste opera; Henrich Mann o incalca in chip constient, deorece isi traieste convingerile. Un roman din lumea buna, acesta este subtitlul romanului Tara huzurului, numai ca „lumea buna” infatisata de Henrich Mann apare in oglinda necrutatoare a unui scriitor sarcastic, animat de verva satirica si al carui erou, Andreas Zumsee, se dovedeste a fi un Bel-Ami al epocii wihelmiene.

„Sa ucizi o pasare cantatoare” de Harper Lee

Harper Lee , despre care se crede ca este unul dintre cei mai influenti autori care au existat vreodata, a publicat un singur roman faimos (pana cand controversata sa continuare a fost publicata in 2015 chiar inainte de moartea ei). Lee’s To Kill a Mockingbird a fost publicat in 1960 si a devenit un clasic imediat al literaturii. Romanul examineaza rasismul din sudul american prin ochii largi nevinovati ai unei tinere fete istete numite Jean Louise („Scout”) Finch. Sa ucizi o pasare cantatoare a castigat Premiul Pulitzer pentru fictiune in 1961 si a fost un film premiat al Academiei in 1962, oferind povestii si personajelor sale o viata si o influenta suplimentara asupra sferei sociale americane.

„Marturisirile excrocului Felix Krull” de Thomas Mann

Confesiunile lui Felix Krull, Omul de incredere , roman de Thomas Mann , publicat initial in germana drept Die Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull in 1954; primele capitole au fost publicate in 1922 ca o poveste scurta.

In timp ce cartea sa de adio, Marturisirile escrocului Felix Krull, aparea in a doua ei redactare, Thomas Mann raspundea solicitarii de a alcatui programul unui concert pe care si l-ar dori, cu indicarea unor piese muzicale de Wagner, Cesar Frank, Debussy, Schubert, Schumann si Beethoven.