Poate ai observat ca din gat iti ies zgomote care pot fi enervante si chiar jenante, asemanatoare cu zgomotele produse de stomac. Aceste sunete ciudate care vin din gat nu apartin unei anumite boli, ci sunt strans legate de problemele la inghitirea alimentelor.

In acest articol va xplicam care ar putea fi cauza acestor sunete ciudate care vin din gat.

Disfagia

Disfagia se refera la orice dificultate la inghitire ; In general, procesul de inghitire a alimentelor are loc in patru faze, faza pregatitoare, orala voluntara, faringiana si esofagiana. Dificultatile din fiecare faza pot avea simptome diferite: oboseala si scadere in greutate, sughit la inghitire, alimente care se blocheaza in esofag, ceea ce poate provoca disconfort toracic, intoarcerea hranei la tuse, galgait in gat si inghitit des.

Daca va identificati cu oricare dintre aceste simptome, ar trebui sa va consultati medicul, totusi exista cateva ingrijiri generale care va pot ajuta cu disfagie:

  • Modificati-va dieta si lichidele pe care le consumati, acestea ar trebui sa fie putin groase, altfel ar putea ajunge in caile respiratorii.
  • Fa-ti timpul necesar pentru a manca.
  • Mananca muscaturi mici.
  • Stai drept cateva minute dupa ce ai mancat.

Hernie hiatala

In afara de sunetele ciudate care vin din gat , o alta senzatie foarte frecventa cand ai probleme la inghitire este senzatia de a avea o bula sub cutia toracica dupa masa, aceasta fiind cunoscuta sub numele de hernie hiatala. Diafragma este un tesut care separa pieptul de abdomen si, atunci cand este slabita, permite unei parti din esofag sa alunece in cavitatea toracica printr-o deschidere naturala numita hiatus. Nu exista o cauza foarte clara pentru aparitia acestei afectiuni, dar simptomele acesteia sunt in general:

  • Durere si senzatie de plenitudine in piept.
  • Aciditate.
  • Ragaiala.
  • Dificultate de a inghiti.

Pentru a trata aceasta afectiune, medicul va trebui sa prescrie medicamente pentru intarirea muschilor esofagului si, in unele cazuri, va fi necesara o interventie chirurgicala pentru repararea herniei. Alte masuri pot include: evitarea culcului imediat dupa ce ai mancat, a nu manca mese mari, a-ti controla greutatea si a nu fumat.

Reflux gastroesofagian (GERD)

Aceasta boala apare atunci cand muschiul situat la capatul esofagului este slab si permite continutului stomacului sa revina, aceasta creste acizii stomacali si sucurile digestive, provocand ceea ce stim ca arsuri la stomac. Dar arsurile la stomac nu sunt intotdeauna singurul simptom, daca ati avut tuse uscata, probleme la inghitire si astm, este posibil sa aveti si reflux gastroesofagian. BRGE se poate intampla oricui, inclusiv bebelusilor si copiilor.

In multe cazuri, este nevoie de medicamente sau interventii chirurgicale, insa, iti poti imbunatati simptomele evitand consumul de citrice, alimente picante si grase, eliminand consumul de tigari si consumand portii mici pe zi.

Epiglotita

Se datoreaza inflamatiei epiglotei , care este tesutul care captuseste traheea. Epiglota permite inchiderea traheei si alimentele nu pot intra in caile respiratorii. Aceasta boala este de obicei cauzata de bacteria Haemophilus influenzae si apare in principal la copiii intre 2 si 6 ani , dar in prezent exista un vaccin, astfel ca epiglotita nu mai este atat de frecventa , dar poate fi fatala.

Unele dintre simptomele acestei boli sunt:

  • Sunete si detresa respiratorie.
  • Tremurand frisoane.
  • Schimbari in voce.
  • Dificultate de a inghiti.

In cazul acestei boli, trebuie sa solicitati imediat asistenta medicala, iar tratamentul va necesita spitalizare in sectia de terapie intensiva pentru a asigura o ventilatie adecvata. Ulterior, antibioticele si antiinflamatoarele vor fi o parte importanta a procesului de recuperare.

Cand sa vezi un medic pentru sunete care vin din gat

Daca aveti arsuri la stomac de cel putin doua ori pe saptamana sau suferiti de oricare dintre simptomele descrise mai sus, vizitati un medic otolaringolog pentru a putea pune un diagnostic precis al problemei. Doar el va putea prescrie un medicament potrivit pentru starea ta.