Eddie Lin a gustat prima data vinul de sarpe in urma cu 16 ani, cand un prieten a cumparat o sticla de la un magazin de bauturi si ierburi uscate din centrul Hong Kong-ului.

Cobra din interior parea sa fie plina de spirit, gata sa atace.

Lichiorul are „o aroma dreapta.”: vin de orez cu un finisaj proteic, ca un pui care are gust de peste”.

Versiunea lui a fost pur si simplu bautura si sarpe, dar bautura include adesea ierburi si condimente, cum ar fi ginseng sau boabe de goji , care sporesc aroma.

Medicina traditionala chineza considera ca serpii au proprietati importante de restaurare si revitalizare, de la cresterea virilitatii pana la tratarea problemelor de sanatate precum caderea parului, durerile de spate sau reumatismul.

De aceea este obisnuit sa gasim preparate cu sarpe in Asia, precum supa de sarpe: o delicatesa cantoneza facuta cu ingrediente precum bulion picant, pui, abalone, ciuperci, porc, ghimbir si, bineinteles, carne de sarpe.

Acesta este si motivul pentru care unii au mers mai departe si au ajuns sa bea reptilei, taindu-i capul si turnand sangele care tasneste intr-un pahar de tequila sau amestecand fluidele corporale ale sarpelui – cum ar fi sangele sau bila – cu alcool. .

Mai frecvent , totusi, un intreg sarpe veninos – uneori inca in viata, alteori o specie pe cale de disparitie – este pus intr-un ulcior de vin de orez sau alt alcool .

Este lasat sa stea acolo cateva luni in timp ce etanolul absoarbe „esenta” sarpelui si descompune veninul.

Boom turistic?

Acest asa-numit „vin de sarpe” poate fi gasit in toata Asia de Sud-Est.

Este adesea vandut la tarabe stradale turistice si in mall-uri, de obicei sub forma de piese centrale atragatoare, complet cu cobra cu cap intreg si alte taratoare infioratoare in interior.

„Nu vei vedea niciodata acest vin la un rasfat chinezesc”, spune Lin.

„Ar fi ca si cum ai aduce o cutie de bere la o nunta.”

Dar, avand in vedere ca aceasta este o delicatesa pe listele de calatorii, nu sunt calatorii inradacinati pentru o traditie umbrita?

„Desi traditia (de a bea vin de sarpe) a existat de secole in Asia, afacerea pare sa fi crescut intr-un ritm alarmant de cand Asia de Sud-Est si-a deschis portile catre Vest ”, a raportat cercetarile din 2010 de la Universitatea din Sydney.

Supravietuieste in sticla

In august 2015, un videoclip YouTube cu un sarpe viu inmuiat intr-o sticla mare de alcool pentru a face vinul de sarpe a devenit viral, cu spectatorii cu gura cascata care urmareau reptila respirand ultimele sale respiratii.

In faimoasa Vale a serpilor din Taipei (cunoscuta oficial ca Piata de noapte turistica de pe strada Huaxi) , vanzatorii ambulanti au devenit cunoscuti pentru ca taiau serpi pe burta si scurg sangele intr-un pahar , umplut cu vin, de orez sau alcool etilic, in fata ta.

Calatorii care inteleg aceasta jupuire vie a reptilelor ca pe o traditie cruda a trecutului incep sa se intoarca.

Si, desi destul de rar, se pare totusi ca unii serpi reusesc sa supravietuiasca in sticla luni de zile – posibil datorita capacitatii lor de a hiberna – si isi infunda coltii in oricine are ghinionul sa-i trezeasca.

In 2013, a existat un caz infiorator al unei femei in provincia Heilongjiang din China, care a fost muscata de mana cand un sarpe a sarit dintr-o sticla de vin care fermenta de trei luni.

Ea luase singura bautura medicinala, se pare ca de la o vipera, dupa ce o prietena i-a sugerat ca i-ar putea ajuta durerile de spate. Poate a fost karma de sarpe imbuteliata.

Daca toate acestea nu v-au dezamagit, amintiti-va acest lucru: in timp ce sticla poate arata bine pe raftul dvs., orice putere indusa de venin de reptilian pe care credeti ca o obtineti din bautura este probabil doar un alt exemplu de simplu efect de betie. .