Imi amintesc de o excursie in Malaga in urma cu multi ani, am stat la un hotel de 4* si cand m-am pregatit sa iau cina si am vazut meniul, m-a lovit un fel care aparea: Nautul cu tripa, nu am ezitat nicio clipa si le-am comandat la cina. Pe deasupra au facut o greseala: m-au intrebat daca vreau mai mult. Ce intrebare stupida.

Dupa aceasta descoperire marturisesc ca am facut acest preparat acasa de multe ori, il iubesc si de aceea va povestesc despre el, stiu ca multi oameni stiu deja despre el si ca multi vor spune ca stiu. cum se face mai bine, sunt total de acord, am sa va propun o reteta care, ca intotdeauna, cauta cel mai bun rezultat in cea mai mare simplitate de executie.

Ingrediente pentru 6 persoane

500 g naut (cantarit uscat)

1 kg de tripa de miel

1 ceapa si jumatate

2 foi de dafin

4 catei de usturoi

4 rosii frumoase

120 g de sunca Serrano in cuburi

3 ardei cayenne

Ulei de masline

Apa

Sare

1 – Gatiti nautul

Inainte de a incepe prepararea acestei retete va trebui sa inmuiam nautul timp de 12 ore. Dupa acest timp, vom incepe prin a le gati in oala MG cu apa noua, o ceapa decojita, 2 foi de dafin si o mana de sare, timp de 20 de minute pe programul turbo.

2 – Gatiti tripa

In timp ce nautul se fierbe, vom pune intr-o cratita apa impreuna cu tripa. Din momentul in care incep sa fiarba, vom numara 15 minute. Cu acest timp nu vor fi fierte, facem asta ca sa elibereze toate impuritatile si apoi sa se gateasca mult mai curat in oala. Dupa 15 minute, le vom scurge de tripa, le vom spala si le vom gati in oala MG cu apa noua si sare timp de 45 de minute.

3 – Se caleste ceapa cu ardei iute

Vom fi pus nautul intr-o cratita cu apa de gatit in sine, dar fara sa o incalzim inca si fara ceapa si foile de dafin. Acum vom face sosul pentru tripa taiand usturoiul si jumatatea de ceapa felii, si prajindu-le intr-o tigaie cu ulei de masline acoperind fundul si putina sare. Cand ceapa incepe sa se lase, adaugam ardeii iute felii si ceapa cu care am fiert nautul, taiat la fel.

4 – Adaugati rosiile si boia de ardei

Cand usturoiul incepe sa se rumeneasca, adaugati rosiile taiate cubulete si sare. Vom lasa totul sa se gateasca incet pana cand rosiile au fost destul de desfacute. In acel moment vom pune boia dupa gust si o amestecam cu restul componentelor.

5 – Amestecati sosul

In continuare, vom macina bine tot sosul cu blenderul sau direct pe caserola de naut cu un zdrobitor de cartofi, dupa cum vedeti in fotografie.

6 – Gatiti sunca cu tripa si boia

Vom incalzi incet nautul si intre timp, vom pune o tigaie pe foc cu putin ulei pentru a gati cuburile de sunca. Cand si-au schimbat total culoarea, vom adauga trippa bine scursa si putina boia. Se amesteca bine si dupa 30 de secunde, se adauga la cazulea de naut.

7 – Adaugati tripata in caserola cu naut

Acum vom gati totul impreuna timp de 15-20 de minute numarand din momentul in care incep sa fiarba. Dupa acest timp, le vom scoate de pe foc si le vom mai lasa sa se odihneasca inca 15 minute cu caserola acoperita. Daca poti rezista pana a doua zi fara sa le mananci, vor fi mai bogate, dar ma indoiesc foarte mult ca vei putea rezista tentatiei.

8 – Am terminat nautul cu tripa

Si gata prieteni, ne-am terminat tocanita de naut cu tripa si sper sa le pregatiti foarte curand in casele voastre.