Un numar considerabil de studii sustin ca cititul este extrem de benefic atat pentru copii cat si pentru adulti. De exemplu, daca bebelusilor li se citesc de catre parinti chiar si de cateva ori pe saptamana, acestia ajung sa aiba rezultate mult mai bune la testele de inteligenta cand vor ajunge la scoala.

La fel si in cazul adultilor, cititul vine la pachet cu numeroase beneficii atat pentru cop cat si pentru minte. Cei mai multi librari recomanda sa citim macar o carte pe luna insa ideal ar fi sa citesti de fiecare data cand ai putin timp liber la dispozitie.

Asadar, hai sa vedem de ce merita sa citesti o carte si de ce lectura are mai multe avantaje decat vizionarea de filme sau seriale:

1. Sanatate mintala imbunatatita

Din pacata, ritmul alert din viata de zi cu zi nu iti permite sa te ocupi prea mult de tine si de nevoile tale. Oboseala si stresul sunt un dusman puternic pentru organism. Astfel, dupa o zi agitata nu mai ai energie sa te dedici vreunui hobby care te-ar putea relaxa. Partea buna a lucrurilor e ca cititul nu necesita foarte mult efort. Inainte de culcare sau in weekend te poti delecta cu o carte. Prin lectura iti mentii creierul activ si previi astfel efectele imbatrinirii premature. Daca nu stii ce carti te pot ajuta sa iti imbunatatesti sanatatea mintala, poti vizita o librarie online unde poti gasi mii de carti din toate genurile. 

2. Nivel de stres redus

Conform unor studii realizate de cercetatori ce au la baza raspunsurile date de diversi librari, cateva minute petrecute citind pot reduce semnificativ nivelul de stres resimtit de o persoana. Explicatia este simpla: atunci cand ne pierdem printre randurile unor carti bune, uitam de problemele cu care ne confruntam si patrundem cu mintea in lumi necunoscute si interesante. 

3. Cultura generala mai vasta

Daca vrei sa fii o persoana capabila sa se angajeze in conversatii pe diverse subiecte de calitate, trebuie sa incepi sa citesti. Nu trebuie neaparat sa te axezi pe carti de stiinta ca sa ai un limbaj elevat cum se intampla in cazul celor mai multi librari. Din contra, e suficient sa iti diversifici genul de carti pe care le citesti. Fii deschis la noutati si vei vedea ca, cu cat ai mai multe cunostinte, cu atat te vei putea adapta mai usor in orice situatie din viata.

4. Capacitate de gandire analitica crescuta

Daca te intrebi cum reusesc unii librari sa iti ofere orice detaliu despre toate cartile din librarie, trebuie sa stii ca totul are de-a face cu cititul. Chiar si atunci cand lecturezi o banala carte de beletristica, mintea ta lucreaza, pune detaliile cap la cap si incearca sa rezolve misterul. Astfel, cititul te ajuta sa iti exersezi gandirea analitica, sa retii cat mai multe informatii, intr-un mod extrem de placut.

5. Ai parte de distractii gratuite

Exista persoane care cred in mod eronat ca doar un film ii poate ajuta sa se teleporteze intr-o alta lume si sa traiasca diverse emotii impreuna cu personajul. Insa cartile au ceva aparte. Trebuie sa iti imaginezi tu toata povestea, sa creezi din cuvinte un univers special. Iar in tot acest timp ai parte si de momente de distractie deoarece ajungi sa te simti atat de conectat de persoanele din carte incat parca ai fi si tu alaturi ei in mijlocul actiunii. Intr-adevar, cartile costa insa poti gasi diverse metode astfel incat sa nu scoti din buzunar o avere. Cauta promotii in librarii, imprumuta carti de la biblioteca sau tine legatura cu anumiti librari care te pot informa despre eventualele reduceri de pret.

6. Cititul te motiveaza

De multe ori avem nevoie in viata de ceva care sa ne ghideze sau sa ne ajute sa privim situatiile critice dintr-un alt unghi. Cartile pot face acest lucru mai ales daca citesti carti inspirationale, axate pe dezvoltarea personala. Asemenea carti te incurajeaza, iti dau sfaturi si iti explica cum sa iti atingi obiectivele mult visate.