In orice relatie exista un punct in care simti ca comunicarea nu isi mai face datoria. Ori ati uitat sa comunicati ori nu stiti sa comunicati cu persoana de langa, iar acest lucru va poate distruge relatia. Cele care se plang cel mai mult de lipsa comunicarii sunt femeile, deoarece pentru ele comunicarea este ceva esential si nu pot concepe o relatie altfel. Este oare normal?

Bineinteles, iti vor raspunde toti. Comunicarea este una din acele parti ale relatiei fara de care aceasta nu poate supravietui. Chiar daca barbatii nu recunosc ca au nevoie de comunicare, si pentru ei o discutie indelungata este o povara, asta nu inseamna ca nu vor sa asculte, seara cand vi acasa, cum a fost ziua ta la serviciu sau planurile pentru urmatorul week-end. Asadar amandoi aveti nevoie de comunicare, iar sfaturile noastre despre cum sa NU vorbesti iti vor imbunatati relatia si comunicarea in cuplu.

Nu judeca. Noi femeile suntem foarte critice si avem de foarte multe ori tendinta sa ne judecam partenerul doar pentru ca nu a facut ceva ce l-am rugat. De exemplu il rogi sa spele vasele dupa ce ati luat masa. Revii in bucatarie dupa 2 ore si observi chiuveta plina cu vase nespalate. Primul tau gand va fi sa ii reprosezi ca nu a spalat vasele, ca este un nesimtit ca nu face ce il rogi, ca nu il intereseaza ce ii spui, ca te lasa pe tine sa faci toata munca, etc. Nu procedezi corect, deoarece atunci cand un barbat este atacat nu riposteaza, mai ales in fata ta, si se inchide in el si nu va mai vrea sa comunice. Incearca mai bine sa ii spui cu blandete ca vasele nu se spala singure si ca ai vrea sa pastrezi curat in bucatarie. Daca vorbesti frumoas cu un barbat sansele ca problema sa fie rezolvata sunt mult mai mari decat daca tipi la el si il judeci in fel si chip.

Tu esti vinovat! Nu da vina pe el pentru ceea ce s-a intamplat, mai ales daca el nu vede asa lucrurile. In cazul in care nu ai ajuns la timp la o intalnire deoarece nu isi gasea cheile de la masina nu te supara pe el si nu ii reprosa ca din cauza lui intarziati, ca vei parea neserioasa si ca toate se intampla din cauza lui. Daca vrei sa fii sigura ca ajungi la timp ia taxiul mai devreme de acasa si nu lasa pe ultima suta de metri ceea ce poti rezolva chiar tu. De cele mai multe ori barbatul isi va gasi scuze de genul “au cazut dupa masa” sau “nu erau in locul lor obisnuit” si nu isi vor recunoaste greseala. Mai mult, s-a dovedit ca barbatii care sunt mereu trasi la raspundere isi vor insela mai repede sotia sau o vor parasi. Si nu vrem asta…

Etichete. Din relatiile tale anterioare cu barbatii ai descoperit ca toti sunt la fel. Ei bine, daca ai ajuns la aceasta gandire ar trebui sa o schimbi imediat si sa te gandesti prin ce se evidentiau fostii tai parteneri si sa vezi ca nu toti sunt la fel. Ganduri de genul “toti barbatii insala” sau “barbatii nu vor intelege niciodata o femeie” sunt gresite si inseamna practiv ca toti barbatii sunt o turma si nu au personalitate individuala. Daca pana acum toti barbatii te-au inselat gandeste-te daca nu cumva era si vina ta, poate nu le ofereai ceva de care aveau nevoie. Si in ceea ce priveste intelegerea femeii, se stie ca suntem fiinte prea complicate si dificile pentru ca cineva sa ne inteleaga. Cateodata nu ne intelegem nici noi, si le cerem barbatilor sa o faca? Fiecare persoana este o individualitate, cu ganduri, emotii, trairi proprii, iar tu nu trebuie decat sa le descoperi.

Comparatii. Un barbat comparat cu altul este un barbat lovit in orgoliu, si asta mai ales daca comparatia ii este negativa. Cand spui lucruri de genul “tu de ce nu ai apartament ca X si locuiesti tot in chirie?” sau “uite ce bine arata vecinul, tu de ce nu vrei sa faci sport?” nu vei face decat sa il lovesti in orgoliu si in demnitate. Cel mai rau lucru pentru un barbat este sa il compari cu fostul si sa ii spui ca fostul tau iubit era mai bun decat el, si nu conteaza in ce privinta. Toti sunt diferiti si este absolut normal sa aiba comportamente diferite, alte idei sau sa priveasca viata intr-un alt mod.

Fara amenintari. Chiar daca ti se par amuzante, renunta la a-l obliga sa faca ceva pentru o recompensa. Nu ii spune “iubitule, daca duci gunoiul, in seara asta vei primi un sex oral”. Oricat de jucaus si inofensiv va parea la inceput atat de mult vei putea sa regreti dupa. Crezi ca o sa uite? Nu, nu va uita si se va razbuna pe tine cu cea mai apropiata ocazie. Si sigur nu vrei sa iti spuna cineva ce sa faci doar ca sa primesti o mica recompensa. Ce tie nu-ti place altuia nu-i face!

Concluzii pripite. La capitolul acesta, noi femeile, am putea lua marele premiu. De ce spun asta? Pai e simplu, la cea mai mica intarziere a partenerului de la serviciu sau de la piata, la cea mai mica greseala de exprimare, la cel mai mic telefon primit de la serviciu incepem sa ne imaginam povesti. Prin capul nostru trec tot felul de ganduri de genul “singur a intarziat ca s-a intalnit cu vreo femeie si mie nu imi spune”, “sigur era vorba de o femeie si nu de un barbat in discutia asta” sau “telefonul acela nu avea cum sa fie de la seful sau, sigur l-a sunat secretara cu care are o relatie”. Aceste ganduri nu iti fac bine tie in primul rand si cu cat te gandesti mai mult la ele cu atat ti se vor parea mai adevarate, chiar daca partenerul tau este nevinovat. Tu oricum nu il crezi orice ti-ar spune. In loc sa tragi concluzii pripite si sa iti faci mii de scenarii mai bine il intrebi direct pe el ce vrei sa afli. Discuta cu el pe un ton cald, rabdator si nu te infuria daca ceea ce auzi nu era ce te asteptai. Poate a intarziat de la serviciu sa iti faca tie vreo surpriza, asa ca linisteste-te!