Indiferent daca aveti sau nu un copil curios, cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa promovati acel spirit curios pe care il au. Posibil, o mare parte din raspunsurile la preocuparile dumneavoastra pot fi gasite in stiinta. Deci… de ce sa nu petreci ceva timp in familie descoperind curiozitati stiintifice ale lumii?

Iata cateva!

Aceasta nu va fi prima data cand veti citi ca copiii sunt curiosi in mod natural . De fapt, nu numai atat, curiozitatea le curge atat de mult prin vene incat nu se pot opri sa se intrebe despre tot ce le inconjoara.

Si bineinteles… De ce sa nu profitati de preocuparile acestor copii in beneficiul invatarii lor? Cu siguranta vei gasi multe raspunsuri la indoielile tale in stiinta . Pentru ca da, lumea in general este intr-adevar plina de curiozitati stiintifice care ne insotesc in fiecare zi.

Sunt de multe ori in care nu le dam atentie – aici ii includem si pe batrani – si din dezinteres sau, pur si simplu pentru ca nu observam, nu ne gandim la misterele pe care stiinta a reusit deja sa le dezvaluie si care sunt de fapt cu noi in fiecare zi. Drept urmare, o idee buna poate fi sa le propuneti copiilor sa isi puna diferite intrebari si sa incercati impreuna sa gasiti solutia, fie in carti, fie prin Internet .

O alta alternativa este sa petreceti o dupa-amiaza citind cateva culegeri de fapte curioase , precum cele pe care le-am adunat in aceasta selectie, pentru ca copiii sa invete sa priveasca lumea cu alti ochi. Si este ca, acea curiozitate pentru stiinta depaseste cifrele, deoarece ceea ce le va aduce copiilor este sa isi poata imbunatati capacitatea de independenta , precum si capacitatea lor de a se adapta la diferitele situatii care apar datorita solutiilor pe care le au. va sti sa deduca.

Acest lucru se datoreaza faptului ca isi vor spori dexteritatea si rationamentul logic si isi vor spori si capacitatea deductiva , reusind sa o aplice cu propriile strategii. De asemenea, va vor imbunatati relatia cu mediul inconjurator .

Din acest motiv, cel mai bun lucru pe care il poti face – si cu atat mai mult daca percepi ca un copil are acea dispozitie de a pune intrebari – este sa-l incurajezi. Adica, sa le stimuleze dorinta de a cunoaste si de a incerca sa invete si sa descopere . Si este ca, construirea unei bune gandiri critice de la o varsta foarte frageda este esentiala pentru viitorul lor. Ii va ajuta sa studieze si sa puna la indoiala orice aspect al realitatii .

Din toate aceste motive, citirea impreuna in familie a unor curiozitati ii va face pe cei mici sa descopere dorinta de a cunoaste si vor reusi sa-si mentina capacitatea de mirare pe tot parcursul vietii de adult.

Telegraful

Daca vorbim despre inventia care a insemnat o schimbare totala in lumea comunicatiilor, trebuie sa vorbim despre telegraf . Primul care permite comunicarea instantanee pe distante lungi si folosind un limbaj care este acelasi in intreaga lume: codul Morse .

Inima

Desi ii folosim simbolul ca semn al iubirii, in realitate acest organ  este capabil sa faca mai mult decat credem: bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi si emite aproximativ 5 litri de sange pe minut , ceea ce inseamna ca aproximativ 7.200 de litri pe zi!

Sarpele piton

Este, fara indoiala, o reptila cea mai incredibila. Sarpele piton are o agilitate enorma si o viteza de atac care ii permite chiar sa se tarasca printre copaci pentru a se hrani. Si este ca, desi poate parea ca digestia lui nu merge departe… Este capabil sa inghita chiar si o caprioara intreaga!

Hedy Lamarr

Era cunoscuta pentru ca este o celebra actrita austriaca , dar realitatea este ca in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ea a dezvoltat si teoria spectrului raspandit. Si ce a insemnat asta? Originea metodelor de criptare care sunt utilizate in prezent in conexiunile Wi-Fi, in telefonia mobila si in alte domenii ale comunicatiei fara fir . Aproape nimic!

Balenele, cele mai longevive mamifere

Aceste animale mici ajung la o varsta buna in viata lor , nici mai mult, nici mai putin decat pana la mai mult de 200 de ani . Acestea sunt balenele boreale , care pot cantari intre 100 si 120 de tone si pot masura pana la 18 metri .