Foarte multe cupluri se confrunta cu probleme la care nu pot gasi o rezolvare si care isi doresc sa apeleze la sfaturile unui specialist. Consilierea de cuplu, sau consilierea maritala, este o terapie psihologica prin care se doreste imbunatatirea relatiei de cuplu. In cadrul oricarui cuplu, apar mici neintelegeri, lipsa de comunicare, nesatisfacerea sexuala, monotonie si chiar infidelitate. Psihologii te ajuta doar sa treci peste aceste probleme.
Daca pana acum terapia de cuplu era o moda printre vedetele din strainatate, iata ca acest tip de consiliere prinde din ce in ce mai mult teren si in Romania. Nu sunt foarte multi cei care apeleaza la ajutorul unor specialisti in probleme de cuplu, insa cei care o fac isi mai dau o sansa relatiei dintre ei. Practic, scopul consilierii este acela de a ne imbunatati abilitatile de comunicare astfel incat sa ii intelegem mult mai bine partenerii de viata.
Problemele care apar intr-un cuplu nu pot fi discutate atat de usor cu prietenii sau cu familia, asa ca cei mai multi fie tin in ei frustrarile acumulate, fie se descarca nervos pe partener, fie apeleaza la ajutor specializat. Constientizarea problemelor este primul pas spre vindecarea lor, iar multor persoane le este mai usor sa vorbeasca despre problemele lor cu persoane complet straine. Frica de a fi judecati de catre o persoana necunoscuta este mult mai mare decat frica de a fi judecat de catre un necunoscut, o persoana cu care nu vei mai avea contact in viitor.
Cand este cazul sa apelam la consiliere? Gandeste-te la urmatoarele situatii si vezi daca te incadrezi in vreuna. Daca raspunsul este afirmativ atunci ar trebui sa te gandesti serios programarea unei intalniri cu un psiholog.
– Nu mai aveti despre ce sa vorbiti. Daca inainte gaseai subiecte la orice pas, acum iti este din ce in ce mai greu sa incepi o conversatie interesanta cu partenerul de viata. S-a observat ca persoanele care nu vorbesc despre orice in cuplu ajung sa fie inchisi in ei, se simt singuri, li se diminueaza stima de sine si sunt tentati sa cada prada infidelitatilor.
– De fiecare data cand purtati o discutie ajungeti la cearta. Nu este deloc normal sa nu poti vorbi cu partenerul tau despre un lucru care te deranjeaza sau pe care ti-l doresti. Comunicarea este esentiala in orice relatie.
– Vorbesti cu cel de langa tine si ai senzatia ca nu te asculta. In acest caz ori incetezi sa ii mai vorbesti, ori incepi o cearta asupra faptului ca nu te asculta. Si toate astea duc la problemele de mai sus.
– Discutati despre aceleasi probleme, fara a le rezolva. Inseamna ca unul dintre voi nu poate trece peste problema respectiva. Daca de fiecare data cand te certi cu el ii reprosezi acelasi lucru si deschizi acelasi subiect inseamna ca nu te-ai impacat cu ce s-a intamplat in trecut si poate ca trebuie sa mai discutati pe aceasta problema. Insa aici intervine urmatorul punct.
– Evitati anumite discutii doar pentru a nu va certa. Evitarea anumitor subiecte sau probleme nu duce la rezolvarea acestora, ci din contra. Astfel, vei deveni mai frustrata, mai neintelegatoare, iti vei face scenarii si ii vei reprosa ca nu vrea sa discute. Poate ca inca nu este pregatit si mai are nevoie de timp.
In oricare din situatiile prezentate mai sus te-ai incadra o vizita la un specialist devine necesara, asta bineinteles daca mai vrei sa salvezi relatia. Atunci cand iti doresti consiliere partenerul trebuie sa accepte asta si va trebui sa te insoteasca la sedintele de terapie, deoarece nu vei putea rezolva singura toate problemele. Ai rabdare, deoarece problemele nu vor disparea dupa prima vizita, insa vei putea fi surprinsa atunci cand vei vedea ca relatia dintre voi se imbunatateste.