Alergarile pe timp de noapte sunt o modalitate excelenta de a scapa de stres dupa o zi grea de munca. Nu trebuie sa lupti pentru un loc pe trotuar, temperatura este mai placuta si este un moment perfect pentru a lua o „pauza” mentala din haosul cotidian. 

Josette Norris, alergatoare profesionista la Reebok Boston Track Club explica ca, in calitate de alergatoare profesionista de distanta, alerga in mare parte noaptea, deoarece ii ofera putin mai multa intensitate. „Personal, prefer sa alerg noaptea, iar multe dintre cursele noastre de distanta alergam de la 20:30 sau 21:00, deoarece este atat de distractiv sa alergi sub luminile stradale. Se creeaza o atmosfera diferita”, spune el.

Pentru alergatorul profesionist Reebok Boston Track Club, Ben Flanagan, exista ceva despre alergarile nocturne care il face sa simta ca merge mai repede. Poate pentru ca e tarziu sau pentru ca este intuneric, dar alergatul pe timp de noapte aduce ceva diferit. „Facem multe curse nocturne, de obicei zile de antrenament sau zile de cursa, simti ca esti mai rapid noaptea si asta o face mai interesanta… Verific statisticile pe ceas si de fapt nu sunt mai rapid, dar eu simti ca te misti mai repede”.

In timp ce high-ul pe care il obtineti atunci cand alergati noaptea poate fi foarte distractiv, exista multi alti factori de luat in considerare intr-o alergare nocturna care va pot face sau distruge experienta si performanta. Asa ca i-am rugat sa ne ajute la lamurirea unor intrebari despre alergatul pe timp de noapte. Cititi mai departe si aflati ce au spus.

Care este cel mai bun moment pentru a alerga noaptea?

Unii alergatori nu se trezesc foarte devreme si de aceea cele mai multe bufnite de noapte ies la drum dupa munca si odata ce soarele a apus. Se spune ca „de ceva timp s-a descoperit ca cele mai multe activitati fizice se desfasoara cel mai bine la mijlocul dupa-amiezii, deoarece acesta este momentul in care temperatura corpului atinge varfuri, ceea ce inseamna ca muschii sunt in cel mai bun moment, asa ca alergarea la viteze care dimineata poate parea prea grea, seara devin mai accesibile”.

Flanagan spune ca este important sa lasati o buna perna de timp intre timpul de alergare si ora de culcare. „Dupa o alergare, simt ca am mai multa energie si cred ca cu acea intensitate crescuta mi-ar fi mai greu sa adorm. Asa ca incerc sa plec cu cel putin o ora si jumatate inainte de a merge la culcare, ca sa am suficient. este timpul sa faci decompresie”, explica el.

Desi depinde de programul tau de lucru, Norris spune ca asteptarea prea tarziu noaptea poate afecta intr-adevar tiparele de somn si capacitatea de a dormi. „Nu poti merge direct in pat. Sistemul tau este cu adevarat accelerat in acel moment, mai ales dupa un antrenament intens anaerob sau aerob”, spune el.

Daca vrei cu adevarat sa devii un alergator de noapte consecvent, a avea un somn bun este cheia pentru a-ti mentine rezistenta la alergarile de antrenament.

Ce fel de dieta ar trebui sa urmez?

Nutritia adecvata este esentiala pentru a ramane activ si a performa la cel mai inalt nivel. Daca vrei sa faci mai multi kilometri noaptea, nu poti lasa alimentatia deoparte. Norris se asigura ca toate alergarile sale din timpul zilei si ale noptii sunt cronometrate in jurul meselor sale. „De multe ori alergarile mele se bazeaza pe mesele mele, asa ca imi fac un program si fac tot posibilul sa-l tin. In acest fel, vei putea sa urmezi o rutina mai buna daca alergatul pe timp de noapte este ceva ce vrei sa incorporezi. in stilul tau de viata.” mai consecvent”, spune el.

O gustare sau o masa rapida dupa cursa este o modalitate excelenta de a consuma o parte din adrenalina pe care o generezi dupa cursa si, de asemenea, te ajuta sa te relaxezi. Poti folosi acel „high” de la alergator pentru a gati ceva sanatos, astfel incat sa nu te trezesti flamand. In acel moment, corpul tau genereaza multa energie si trebuie sa o restituie cumva. Flanagan spune ca recuperarea este cheia. „Trebuie sa va asigurati ca va alimentati bine, pentru ca a alerga pe noapte si apoi a merge direct la culcare ar dura prea mult fara a introduce combustibil in sistemul dumneavoastra, asa ca este important sa va urmariti alimentatia”, spune el. 

Ce sa porti pentru a alerga noaptea

Unul dintre cele mai importante lucruri de luat in considerare atunci cand iesi la alergare de noapte este echipamentul tau. Trebuie sa fie respirabil si usor, ceva pe care il puteti suprapune daca este necesar si aveti nevoie, de asemenea, de pantofi comozi . Doar pentru ca este putin mai rece noaptea nu inseamna ca nu vei transpira, asa ca orice material care elimina transpiratia este util pentru a te mentine uscat. La sfarsitul zilei, vrei sa pastrezi un ritm bun, astfel incat hainele tale sa nu distraga atentia.

Norris spune ca echipamentul tau de alergare joaca un rol cheie in a te face vizibil pe timp de noapte. „Cu siguranta as recomanda imbracaminte deschisa la culoare, iar echipamentul reflectorizant este, de asemenea, foarte important”, spune el.

Cum sa fii in siguranta atunci cand alergi noaptea

Intr-o cursa de noapte, siguranta este prioritatea principala, mai presus de orice, iar imbracamintea reflectorizante este un prim pas pentru a te asigura ca esti bine vazut in conditii de lumina slaba. Flanagan mai spune ca este important sa alergi in zone publice bine iluminate. „Fa orice te ajuta sa te simti mai confortabil. In mod ideal, incerc sa alerg cu altcineva, dar daca asta nu este posibil, imi place sa alerg in zone publice unde de obicei sunt mai multi oameni. Nu alerg niciodata in zone prea intunecate si Incerc sa evit pistele si potecile noaptea”, spune el.

Cunoasterea zonei inseamna mult, dar daca sunteti intr-o calatorie de lucru sau in vacanta cu familia si doriti sa mergeti la alergat, Norris spune ca o alergare dus-intors este cea mai buna optiune. Mai bine decat alergarea pe banda de alergare, aceste tipuri de curse sunt o solutie buna pentru alergarea in aer liber fara riscul de a se pierde. „In vacanta, cand vrei sa te antrenezi si deja e tarziu, poti face o cursa dus-intors. Lucrul bun la acest tip de cursa este ca nu trebuie sa faci multe ture, ci in schimb sa retragi. pasii tai si asa nu te pierzi”, explica el. .

De asemenea, tehnologia va poate ajuta sa va mentineti in siguranta noaptea. Ceasul meu are un buton mic pe care, daca il apas de trei ori, va contacta persoanele pe care le-am adaugat in aplicatie si le va trimite locatia mea GPS, astfel incat sa stie unde ma aflu in caz de probleme. Daca alerg singur, de obicei imi port telefonul cu mine ca o alta masura de siguranta, mai ales ca femeie. Orice pasi pe care ii faci pentru a fi in siguranta va merita”, spune ea. De asemenea, poti folosi aplicatii precum adidas Running pentru a-ti urmari progresul si a interactiona cu alti alergatori din zona.

Iar cand vine vorba de purtarea castilor si de a asculta muzica, Norris spune ca daca intr-adevar nu poti alerga fara ele, macar reduceti muzica, astfel incat sa puteti ramane atent in timp ce alergati. „Noaptea as fi destul de precaut cand ascult muzica, deoarece as fi putin nervos, nu stiu exact ce se intampla in jurul meu. Dar daca oricum ai de gand sa asculti muzica, reduce-o foarte mult, asa ca” nu sunteti complet deconectati de mediul inconjurator”, recomanda.

Asa ca data viitoare cand iesi pentru o alergare de noapte, foloseste-o ca o modalitate de a scapa de zgomot si o sansa de a incheia ziua lasand totul pe trotuar.