Pentru a intelege toate schimbarile copiilor nostri adolescenti, este important sa empatizam mai intai cu ei.

„Vine acasa de la scoala si se inchide in camera lui”. „Il intrebi daca are ceva de spus si nu-ti spune nimic”. „El este pe telefonul mobil toata ziua.” Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente plangeri ale parintilor care au un copil adolescent. Este o etapa traversata de multe schimbari comportamentale, care de obicei surprind si chiar altereaza dinamica caminului.

Chiar si asa, adolescenta nu este sinonima cu haos si disconfort, ci cu tranzitie. Este procesul care este necesar pentru ca copilul tau sa paraseasca copilaria si sa devina acel adult matur, capabil sa zboare singur. Din acest motiv, este esential sa stii mai bine care sunt acestea in aceasta etapa si sa insotesti indeaproape acel tanar care are nevoie de tine mai mult ca niciodata. Ne vei alatura in acest turneu?

7 schimbari in comportamentul adolescentilor care provoaca adesea conflicte

Unele dintre schimbarile adolescentilor pot precipita un tip de conflict intre concubitori. In continuare, va spunem despre cele cu care parintii se confrunta cel mai frecvent. Ia-ti notite!

1. Provocare catre autoritate

Include atat raspunsurile proaste fata de parinti, cat si faptul nerespectarii regulilor stabilite in camin.

Unul dintre motivele care ii determina pe adolescenti sa mentina acest comportament este nevoia de a se diferentia de cei in varsta, de a-si gasi identitatea si de a-si reafirma propriul loc.

Fie ignorand, fie incalcand regulile de convietuire stabilite, adolescentii pot contesta figura parentala.

2. Interes pentru sexualitate si initierea activitatii sexuale

Desi sexualitatea este un aspect care ne strabate viata in orice moment, in aceasta etapa capata un interes deosebit. Acest lucru se intampla ca urmare a modificarilor fizice si hormonale care sunt declansate de programarea biologica. La fel ca si la alte specii, intregul organism se pregateste pentru reproducere, desi acest lucru nu inseamna sa fii pregatit din punct de vedere psihologic pentru a avea un copil.

3. Interes pentru consumul de droguri si alte substante

Desigur, acest lucru nu se intampla in toate cazurile, dar este un comportament destul de comun in randul tinerilor. Vine mana in mana cu interesul de a trai experiente noi si cu influenta pe care grupul de egali o are asupra deciziilor adolescentului.

In acest scenariu, este important sa vorbim cu copiii nostri despre riscurile si potentialele daune pe care le pot suferi daca isi pastreaza obiceiurile periculoase. Este esential sa le insufleti linii directoare bune pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, a sarcinilor nedorite, a intoxicatiilor cu alcool sau droguri si a altor leziuni cauzate extern, cum ar fi accidentele de circulatie.

4. Grupul tau de colegi preia rolul principal

In adolescenta, prietenii sunt cei care au ultimul cuvant in toate, chiar daca parintii cred altfel. Imitarea si acceptarea ghideaza adesea deciziile tinerilor si modeleaza interactiunile din grupul de colegi.

Acesta este un aspect de care trebuie ingrijit, intrucat adolescenta presupune cautarea autonomiei si a unei identitati proprii. In acest fel, trebuie sa acordam o atentie deosebita acelor semne care sugereaza ca adolescentul mentine comportamente de dependenta emotionala sau de complezenta pentru a fi acceptate de semenii sai.

5. Izolarea si secretul, una dintre cele mai notabile schimbari in comportamentul adolescentilor

Cu muzica lor, serialele sau hobby-urile lor, multi adolescenti prefera sa fie singuri si linistiti in camerele lor. Acest lucru ingreuneaza uneori „sa-i calce pe urme”, ceea ce este deosebit de periculos intr-o situatie de agresiune sau ingrijire .

Desi este necesar sa respectati intimitatea copilului dvs., merita incurajati momentele de dialog deschis si fara presiune pentru a va manifesta interesul de a sti ce simte si ce se intampla cu el.

6. Schimbari in performanta scolara

Modificarile fizice si hormonale vin mana in mana cu anumite schimbari in odihna, obiceiuri de somn, atentie si concentrare. De multe ori, asta inseamna neindeplinirea sarcinilor scolare sau o performanta mai scazuta decat de obicei.

7- Tehnologia devine centrul vietii lor

Grupurile Whatsapp , sesiunile nesfarsite de joc pe joaca si selfie -urile pe retelele de socializare sunt cateva dintre noile obiceiuri pe care le pastreaza nativii digitali. Acest lucru ii duce pe mai multi parinti la plangerea constanta ca copiii lor traiesc cufundati in virtualitate si raman complet nevazatori de „viata reala”.

Cum sa facem fata schimbarilor de comportament la fiul nostru adolescent

La prima vedere, se pare ca lumea adultilor si cea a adolescentilor sunt incompatibile. Totusi, nu este asa.

Cheia este sa intelegem situatia prin care trec tinerii la aceasta varsta si sa ne amintim ca toti am fost acolo . De asemenea, este important sa implementam o serie de strategii pentru a ne apropia de copiii nostri in acest moment crucial al vietii lor.

Iata cateva recomandari de retinut:

  1. Acceptati schimbarea . Poate iti va fi greu sa crezi ca acel copil a ramas in urma si ca se apropie tot mai mult de a-si exercita dreptul, de a avea propria judecata, autonomie, de a experimenta schimbari in gusturile si opiniile sale. Dar cand te agati de trecut, iti privezi copilul de a creste, de a se maturiza si de a experimenta acea schimbare impreuna cu el. Incearca sa-ti amintesti cum a fost adolescenta pentru tine si insoteste-l sa treaca prin ea in cel mai bun mod.
  2. Ofera informatii bune. Ar trebui sa stii ca a nu vorbi despre un subiect din cauza tabuurilor tale personale nu aduce niciun beneficiu copilului tau. Dimpotriva, te priveaza de a avea la timp informatii bune. Promoveaza spatii de dialog deschis, in care minorul poate lamuri indoielile si poate gasi raspunsurile de care are nevoie. Daca nu va simtiti imputernicit sa abordati anumite probleme, cautati ajutor profesional, dar nu ignorati problema. Acest lucru il va lasa doar pe adolescentul tau neprotejat.
  3. Stabiliti limitele . Desi este important sa experimentezi pentru a castiga autonomie, asta nu inseamna ca nu stabilesti reguli acasa. Copilul dumneavoastra ar trebui sa stie care sunt orele de plecare si de sosire, ce comportamente nu sunt acceptate si care sunt responsabilitatile lui acasa. Limitele nu vor fi intotdeauna bine primite, dar puteti incerca sa explicati motivul acestor reguli si sa incercati sa negociati cu tanarul atunci cand este posibil sa faceti acest lucru.
  4. Validati-le emotiile . Ceea ce ca adult poate suna ca un fapt neimportant, pentru adolescentul tau poate fi „pe viata sau pe moarte”. Trebuie sa tii cont de acest punct si sa accepti ca si acest aspect se maturizeaza. Valideaza-i emotiile, ajuta-l sa gaseasca o solutie la conflictele sale si intareste-i stima de sine. Daca tanarul percepe ca ceea ce li se intampla nu este important, pe viitor va simti ca propunerile lor sunt minore si ca nu merita.

Validarea emotiilor, oferirea lor de un spatiu de dialog si empatie cu toate schimbarile prin care trec copiii nostri sunt cateva dintre cheile pentru a-i insoti mai bine in aceasta etapa.

Sa nu stereotipam adolescenta!

Este adevarat ca exista unele schimbari la adolescenti care sunt asteptate si care ne permit sa vorbim despre adolescenta ca pe o etapa tipica. Cu toate acestea, nu toti tinerii sunt la fel si chiar si multe dintre stereotipurile pe care le avem despre ei se bazeaza pe prejudecati si le pot dauna foarte mult.

Intelegerea schimbarilor pe care le sufera adolescentii ne permite sa empatizam mai bine cu ei si trebuie sa evitam sa mentinem o viziune inchisa si partinitoare asupra acestei etape a vietii. Ei bine , faptul de a fi prea generali ne determina sa minimizam responsabilitatea si influenta pe care societatea si contextul o au asupra comportamentului tinerilor.

Prin urmare, cel mai bine este sa fii vigilent, sa stai aproape si sa oferi tinerilor ajutorul necesar , lasand deoparte acea lupta centrata pe adulti pentru cine are autoritate.