Niciun barbat (sau femeie) nu este o insula – si aceasta afirmatie nu poate fi mai adevarata daca esti designer sau dezvoltator. Desi serviciile platite/abonament precum Basecamp si Zimbra sunt grozave, persoanele care nu au nevoie de bani au o multime de alternative care ofera caracteristici similare (daca nu mai bune). In acest articol, veti gasi 15 instrumente gratuite care va vor ajuta sa facilitati colaborarea de la distanta/bazata pe web .

Indiferent daca aveti nevoie de instrumente de baza de tabla alba/brainstorming sau de aplicatii complete de gestionare a proiectelor – ar trebui sa puteti gasi un instrument sau doua care merita verificat.

Documente Google

Google Docs este un excelent instrument de colaborare bazat pe web. Puteti partaja documente si foi de calcul si puteti colabora cu echipa/clientii dvs. in timp real. Fiind o aplicatie bazata pe browser – cerintele pentru a incepe si rula sunt foarte minime.

Stocarea lucrarii dvs. online inseamna ca acestea sunt disponibile oriunde cu o conexiune la internet. Consultati exemplele de utilizatori ale Google Docs pentru a obtine cateva idei despre cum sa utilizati Google Docs.

Stixy

Stixy este un „tablou de anunt”/tablou de desen flexibil, online. Exista putina structura si depinde de dvs. cum doriti sa o utilizati, deci este o aplicatie grozava de tabla alba. Unul dintre modalitatile utile de a folosi Stixy este sa faceti joc de pagini web sau sa fie incadrat in wireframing – membrul echipei sau clientii dvs. pot intra si modifica designul sau pot posta note despre anumite aspecte ale designului.

Project2Manage

Project2Manage este o solutie completa, gratuita, gazduita pentru managementul proiectelor si colaborare (similar cu Basecamp). Puteti configura diferite roluri si permisiuni pentru a limita ceea ce vad fiecare membru al echipei, puteti scrie in reperele dvs. pentru a arata tuturor obiectivele dvs. si pentru a putea gestiona proiecte nelimitate.

Bubble.us

bubbl.us este un instrument de colaborare gratuit, bazat pe web, pentru brainstorming colaborativ. Puteti crea harti mintale frumoase pe care le puteti partaja membrilor echipei. Puteti salva, trimite prin e-mail si imprima hartile mentale sau chiar le puteti incorpora direct pe o pagina web.

Dabbleboard

Dabbleboard este o tabla online robusta, usor de utilizat. Utilizati Dabbleboard pentru a crea cadre de sarma ale interfetei dvs. de utilizator, pentru a desena diagrame de flux si pentru a crea diagrame de retea, printre altele. Puteti crea seturi de instrumente (un set de obiecte de desen reutilizabile) sau puteti utiliza truse de instrumente prefabricate.

Protonote

Protonotes este un widget de adnotare gratuit pentru prototipurile dvs. HTML. Tot ce trebuie sa faceti este sa introduceti un JavaScript pe pagina dvs. web si voila – pur si simplu functioneaza. Testarea de utilizare, critica de design si testarea de asigurare a calitatii sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le puteti utiliza Protonotes.

Pentru a fi alertat cand a fost postata o nota noua, va puteti abona la fluxul RSS de note ale echipei dvs. Puteti sa va exportati datele („protonotele”) ca fisier CSV, care poate fi deschis de aplicatii pentru foi de calcul precum Google Spreadsheets sau Excel sau chiar sa utilizati propria baza de date MySQL pentru a va stoca datele.

ProjectPier

ProjectPier este o aplicatie de management de proiect auto-gazduita, open-source, bazata pe PHP. Gestionati-va sarcinile, membrii echipei si proiectele sub o singura interfata. Interfata este foarte simpla si nu are caracteristicile „whiz-bang” ale altor solutii, dar face managementul proiectelor si colaborarea destul de bine.

Twiddla

Twiddla se prezinta ca un loc de joaca pentru intalniri gratuit, bazat pe web. Twiddla este o solutie de tabla alba exceptionala, fara probleme, pentru colaborarea online. Puteti sa rasfoiti site-uri web si sa desenati pe ele, sa partajati fisiere si sa discutati cu echipa dvs.

Exista chiar si o optiune „audio” pentru a putea comunica verbal (foarte bine pentru persoanele care nu deseneaza bine). Indiferent daca criticati un design sau navigati pe web pentru a va inspira, cu siguranta veti gasi o utilizare pentru Twiddla.

Vopsea proaspata

Wetpaint este un instrument de colaborare online cu forma libera care aduce caracteristici din wiki-uri, bloguri, forumuri si retele sociale. Deoarece este simplu de utilizat si nu necesita expertiza tehnica, este o platforma excelenta pentru generarea de continut din diferite surse pe care le puteti utiliza „ca atare” sau pe site-ul dvs. web.

Skype

Daca ati fost un lucrator web pentru o perioada semnificativa de timp, sunt putine sanse ca Skype sa va fi evitat. In cazul in care nu ati auzit de el, Skype este un software de colaborare bazat pe web care va permite sa efectuati apeluri telefonice prin internet (tehnologia se numeste Voice over Internet Protocol – sau VoIP). Puteti efectua apeluri gratuite catre alti utilizatori Skype si numere gratuite si chiar linii fixe/telefoane mobile pentru o mica taxa.

Pe langa caracteristica VoIP, exista si functii incorporate pentru mesagerie instantanee (IM), conferinte video si partajarea fisierelor.

Gandirea

Thinkature este un instrument de colaborare excelent, gratuit, bazat pe web. Vi se ofera un spatiu de lucru pentru a va ajuta sa comunicati vizual prin chat, desen sau preluarea continutului de pe web. Flexibilitatea sa va permite sa dictati cum doriti sa-l utilizati.

Pasare mirodenita

Daca doriti sa gestionati proiecte folosind o aplicatie desktop pentru a va desfasura colaborarea la distanta/bazata pe web, consultati Spicebird – o platforma robusta, open-source, pentru toate cerintele dvs. de colaborare. Are un sistem de chat de mesagerie instantanee incorporat, un calendar de grup, o agenda de adrese pentru a plasa informatiile de contact ale echipei si multe altele. Vizualizati demonstratia video pentru a va face o idee despre ce este Spicebird.

Mindquarry DO

Mindquarry DO este o aplicatie de colaborare open-source scrisa in Java (J2EE). Au intrerupt Mindquarry GO, care era o versiune online a Mindquarry, dar Mindquarry DO este inca disponibil pentru descarcare. Consultati specificatiile cerintelor pentru a va asigura ca serverul dvs. are ceea ce are nevoie pentru a rula Mindquarry.

Vyew

Vyew este o aplicatie de conferinte bazata pe web, care poate fi utilizata gratuit pentru pana la 20 de participanti. Va puteti partaja desktop-urile, puteti utiliza instrumentul de capturare a ecranului incorporat pentru a salva sesiunile, va puteti personaliza Vyew adaugand sigla companiei dvs., puteti utiliza pluginuri utile precum DiagramVyew pentru a crea diagrame pe care sa le partajati cu toata lumea si multe altele.

Tabla de scris

Writeboard by 37 Signals este o solutie de scriere colaborativa simpla, bazata pe web, gratuita si usor de utilizat. Incepeti prin a va crea propriul Writeboard, va invitati membrii echipei (daca doriti sa colaborati) si apoi incepeti sa scrieti. Oamenii pot vedea actualizarile, editarile si modificarile in timp real.

Puteti salva, urmari revizuirile, puteti crea versiuni si puteti reveni la versiunile anterioare ale Writeboard-ului.

Rezumat

Exista o serie de instrumente gratuite de colaborare online, care sunt grozave pentru proiectele de web design. Aici, folosim basecamp, dar avem un numar de oameni implicati in planificarea site-ului nostru web, design web si procesele de marketing pe internet. Pentru proiecte mai mici, un instrument gratuit ar trebui sa se potriveasca bine nevoilor dvs.