Top 10 lucruri ce iti afecteaza apetitul sexual: bine de stiut, inca si mai bine de evitat! In mod natural, atat la femei, cat si la barbati, apetitul sexual, libido-ul, cunoaste periodic si cate o panta descendenta – insa este vorba doar de o perioada scurta in care se manifesta scaderea dorintei sexuale. Nu este nimic neobisnuit ca o persoana sa aiba cate o saptamana, chiar putin mai mult, in care pur si simplu nu doreste la fel de frecvent sa faca sex!

Ce iti poate insa afecta durabil libido-ul si viata sexuala? Top 10 lucruri ce iti afecteaza apetitul sexual iti spune! O viata sexuala satisfacatoare este, dupa cum stim toti, foarte importanta pentru satisfactia generala, pentru o viata implinita si fericita.

Top 10 lucruri ce iti afecteaza apetitul sexual:

Lipsa miscarii fizice. Sedentarismul, in afara de efectele negative asupra aspectului, asupra sanatatii generale, afecteaza si apetitul sexual al persoanei. Miscarea fizica are beneficii enorme in cresterea energiei, a vitalitatii, in circulatia sangvina, eliberarea anumitor hormoni. Atunci cand faci regulat orice tip de miscare fizica, observi ca te vei simti pur si simplu mai bine – mai energic, chiar mai fericit. S-a dovedit ca persoanele active fizic sunt mult mai optimiste si fac fata mai usor diferitelor probleme. Iar toate acestea iti influenteaza, bineinteles, libido-ul. Intr-un episod amuzant din serialul Everybody loves Raymond, sotia se apuca de fitness si in aceeasi perioada incepe sa doreasca mult mai des sex! In timp ce sotul banuieste ca ea se excita uitandu-se la antrenorul ei musculos, adevarul era ca miscarea o facea sa se simta mai bine cu ea insasi, mai plina de viata si de…chef!

Stres. Locul 2 in top 10 lucruri ce iti afecteaza apetitul sexual – toti il cunoastem! Stresul afecteaza calitatea vietii in general si viata sexuala in particular. Insa ce inseamna, de fapt, a fi stresat? A devenit, se pare, o moda sa spui „sunt stresat”! A fi intr-adevar stresat inseamna a trai constant o stare de anxietate, mai mult sau mai putin intensa, de care nu poti scapa – o stare in care gandul la problemele de la seviciu sau din alte domenii ale vietii te acapareaza.
O persoana stresata este urmarita de aceste ganduri stresante – chiar in somn: se trezeste gandindu-se la probleme, le viseaza… Persoana stresata nu se simte implinita in general, nu poate ajunge intr-o stare de calm si relaxare, nu se poate bucura liber de viata si de sex. Acesta este adevaratul stres, iar persoanele care nu gasesc cai de a il controla, de a il diminua, de a lupta contra stresului pot usor dezvolta si depresii. Iar o stare depresiva inseamna, de fapt, ca ai capitulat, ca ai renuntat sa lupti impotriva stresului, ca tu crezi ca nu ai cum sa scapi de probleme. Cum luptam impotriva stresului care afecteaza atat de mult? Incercand sa realizam ca problemele mereu vor exista, ca oricine are probleme, insa ca exista si lucruri bune. Incercand orice cai de relaxare, pentru a intra intr-o stare in care uitam de probleme. Incercand sa gasim solutii – multe probleme au, totusi, o rezolvare. Incercand sa nu luam chiar totul prea in serios! Iar cand totul este prea coplesitor, vorbind cu cineva (de ce nu, cu un specialist care ne ajuta sa ne punem ordine in viata).
Certuri si tensiuni in cuplu. Cand exista probleme in relatia de cuplu, apetitul sexual se diminueaza – cand va certati urat, nu puteti sa va doriti sa faceti sex, decat daca gasiti si calea de impacare! In orice cuplu exista certuri – insa daca tensiunea este de durata, daca nu gasiti solutii si nu puteti comunica fara a intra in conflict, aceasta atmosfera impiedica dorinta sexuala. Alte probleme de cuplu au acelasi efect: gelozie, infidelitate, lipsa implinirii.
Imaginea de sine si perceperea propriului trup. Pentru a avea chef de sex, a simti dorinta, trebuie sa te simti in primul rand dorit si atractiv! Iar asta nu se intampla atunci cand te percepi intr-un mod negativ, cand ai anumite complexe asupra felului in care arati! Cand esti mult prea constient de aspectul tau fizic, cand te deranjeaza intens, aceste mici complexe afecteaza atat comportamentul sexual, cat si apetitul sexual. Stiti si voi: cei care se tem atat de mult ca partenerul va observa cine stie ce defect fizic si sting lumina sau se baga sub patura. Dificil sa ai un apetit sexual crescut daca te gandesti mereu la ce defecte ai! Toti avem defecte – insa unii devin mult prea preocupati de acestea si isi distrug singuri dorinta si capacitatea de a se bucura liberi de sex.
Rutina. Locul 5 in top 10 lucruri ce iti afecteaza apetitul sexual: inca o veche cunostinta! Rutina ce se instaleaza in cuplu este un dusman al dorintei sexuale. Rutina are partile sale bune: ofera stabilitate cuplului, insa daca partenerii raman prinsi in rutina si nu incearca din cand in cand sa faca ceva nou, plictiseala poate ucide dorinta… Acelasi loc, acelasi scenariu… Si totusi, exista cai destul de simple de a mai scapa de rutina: fie ca e vorba de o mica evadare la un hotel, la munte etc. fie ca e vorba de noi pozitii sexuale sau joculete…
Distantare si lipsa intimitatii. Atunci cand ai un partener inchis in sine, distant, pe care nu il simti aproape, pe care nu simti ca il cunosti, in timp, aceasta poate afecta negativ dorinta sexuala si cheful de sex. Pentru ca sexul este, totusi, si un act emotional, prin care te daruiesti – insa daca simti mereu ca celalalt nu se daruieste la randul sau, ai tendinta sa te indepartezi la randul tau, inclusiv sexual.
Oboseala si lipsa somnului. Oboseala nu este acelasi lucru cu stresul (am vazut ce presupune stresul). In schimb, poti sa nu fi stresat, poti fi implinit si multumit de viata ta, insa sa cazi intr-o perioada de extenuare. Odata cu inaintarea in viata, responsabilitatile se multiplica: serviciu, sarcini domestice, familie, cuplu, hobby-uri, prieteni, copii (intr-un final). Iar cand fiecare zi este atat de plina, incat nu stii daca vei ajunge sa faci tot ce trebuie, la sfarsit, cazi obosit in pat, uitand de sex (care, de fapt, te-ar relaxa si re-energiza – dar nu gasesti acel strop de initiativa)… Inca ceva – studiile ne arata ca lipsa somnului, cand nu dormi macar 7 ore pe noapte, scade libido-ul si interesul pentru sex. In plus, barbatii ce sufera de apnee, care afecteaza somnul, au si un nivel mult mai scazut de testosteron.
Familiaritate si apropiere mult prea mare. Sunt in general lucruri bune intr-un cuplu: a te simti in largul tau, familiar si apropiat de celalalt. Insa in relatiile lungi, partenerii pot exagera: folosesc toaleta unul fata de altul, isi fac toate micile ritualuri unul de fata cu altul – pur si simplu ajung sa nu mai aiba secrete unul fata de altul. Iar cand vine vorba de ritualurile de igiena si ingrijire corporala, este recomandat sa ramana mereu un gram de mister si de intimitate personala! Este un adevar: daca ajungi sa il vezi pe celalalt in toate ipostazele intime posibile, apetitul sexual se diminueaza! Asa ca apropierea este buna, insa si limitele!
Substante diverse. Locul 9 in top 10 lucruri ce iti afecteaza apetitul sexual: diferite substante ingerate de noi. Alcoolul afecteaza in mare masura atat dorinta de moment si performarea sexuala (cand se exagereaza), dar si in timp libido-ul si capacitatea de performare (la barbati). Un pahar, doua dezinhiba si sunt benefice pentru o partida de sex mai salbatica, dar cand se trece peste limite (cantitativ si pe durata), efectele sunt groaznice. Drogurile au, nu mai este nevoie sa se mentioneze, un efect negativ asupra libido-ului si performarii. Dar si unele medicamente – pilule contraceptive luate pe perioade lungi si anumite tratamente hormonale. Asadar, atentie ce consumati si in ce cantitati…