Sunt femei care isi dedica o mare parte a eforturilor pentru a fi acceptate si admirate pentru fizicul lor si se pierd in explicatii sau cheltuiesc milioane pe retusuri cosmetice. Si mai sunt si altii care decid sa-si asume particularitatile, lovesc masa si ies sa cucereasca lumea. Kate Winslet apartine acestui din urma club. Iar calitatea de membru i se potriveste de minune.

Suntem la Claridge’s, un hotel flagrant in, daca este posibil, cel mai select cartier din Londra: Mayfair. Actrita engleza nu asteapta mult si agentul ei ne invita in suita in care au loc interviurile. Winslet poarta o rochie neagra montata sub genunchi. Zambeste, primeste cu doua saruturi si il invita pe acest jurnalist sa stea in dreapta lui pe canapea. Este cald chiar si in gesturi.

fascinatie de epoca „Este minunat”, spune ea in timp ce ia o carte de moda gigantica asezata pe o masa de lemn in fata noastra. Editia este organizata pe decenii si ilustrata cu fotografii ale modelelor din fiecare epoca. Il rasfoieste si se opreste la o imagine din anii 1940. „Marimea, croiala, materialul, pozitia manechinului… Ii iubesc, sunt atat de elegante!”, spune el cu accent britanic. Este deceniul tau preferat, anii 40? „Unul din ei. Sunt fascinata de fustele tub, fustele cu talie inalta, cu talie marcata, decolteurile patrate, manecile drepte, pantofii cu toc jos.”

Britanica in varsta de 38 de ani este cufundata in istoria modei. „Ma documentez despre designeri, modelare… Incerc sa ma inconjoara de editii cu informatii din anii ’50”. Motivul: urmatorul ei proiect, The Dressmaker de Jocelyn Moorhouse, ale carui filmari nu au inceput inca, o drama australiana plasata in acea tara si in acel deceniu, si in care Winslet joaca rolul unei croitorese care se intoarce in orasul ei natal pentru a-si aranja cercei si a face pace cu mama lui.

Despre deciziile estetice ale acestui londonez s-a vorbit mereu. In anii 90, deceniul in care a ajuns la celebritate, nu erau convingatoare. Dar odata cu aparitia secolului 21, au inceput premiile. Opinia publica si criticii au aplaudat schimbarea ei de look. Protagonista din Sense and Sensibility (1995) sau Titanic (1997) si-a agatat blugii pentru a miza pe rochii sexy, piese cu transparente strategice, talii marcate si un joc de culori capabil sa profite de silueta ta. «Imi cunosc foarte bine corpul si, daca ii spun unui stilist „Nu-mi pune asta”, nu o fac pentru ca nu-mi place haina sau pentru ca ma enerveaza. Toate momentele in care m-am gandit la asta si am tacut au fost dezastruoase, pentru ca stilul mi-a fost rau si am fost nevoit sa-l schimb”, spune el.

Aceasta cunoastere a ei insasi, a trasaturilor si particularitatilor ei este un atu. „Stiu ca am un fund generos, dar dragut. Sunt o femeie curbate si fustele mini sau pantalonii scurti nu ma magulesc. Nici maiourile pentru ca am pieptul mare si, odata cu varsta, cade. Silueta mea apreciaza articolele vestimentare cu linii pure, in culori de baza precum negru sau alb si cu lungimea sub genunchi».

Adio complexe.  Nu s-a simtit intotdeauna atat de sigura pe ea insasi. La scoala era preferata profesorilor, iar colegii ei o numeau dolofana si vorbaret. „Odata ce ai fost dolofan, esti dolofan pe viata. Oricat de mult slabesti. Comentariile, privirile, atitudinea celorlalti nu trec neobservate cand cresti. Ei te marcheaza Dureaza mult sa uiti fata grasa care ai fost. Dar daca treci prin durere, acele experiente se intaresc si, in timp, te accepti pe tine insuti. Apoi, incepi sa te vezi mai draguta si pe ceilalti”. Si adauga: «Inainte ma durea ca vorbeau despre greutatea mea. La 20 de ani si in fata presei nu l-a recunoscut, dar s-a distrat prost. Acum nu-mi pasa”.

Fata lui era mai rotunda si mai palida in anii 90, trasaturile sale au devenit mai ascutite in timp. Winslet si-a pierdut candoarea in favoarea senzualitatii: expresiile ei sunt mai dure. Dar tot e unul dintre noi. „Nu am urmarit niciodata faima sau atentia presei. Nu m-am gandit niciodata ca voi deveni o celebritate.” Acum ca este, stie sa se descurce singur. Supararea post-Titanicpana nu demult cel mai mare succes de box office din istorie, cu 1,8 miliarde de dolari la nivel mondial, este de domeniul trecutului. «Am inteles ca fiind faimos, ma vor intreba mereu lucruri si vor vorbi despre mine. Stiu ca atunci cand ies, ei se uita la ceea ce fac.

Ea nu este o diva. Colegii si jurnalistii sai sunt de acord in acest sens. Este genul de persoana care este mortificata pentru a fi considerata ca avand o legiune de servitori. „Ma sperie faptul ca alti actori au zeci de asistenti”. Nici nu este insotita de un anturaj. Doar reprezentantii lui Lancome asteapta in afara camerei. Interpretul este de trei ani imaginea firmei de cosmetice. «Am riduri, dar deocamdata nu ma deranjeaza, sunt multumit de ceea ce exista. Nici nu sunt ingrijorat sa implinesc 40 sau 50 de ani.” Dar are mai multa grija de ea insasi din moment ce este muza unui brand de frumusete? „A fi ambasador Lancome ajuta; ei lanseaza mereu stiri anti-imbatranire bazate pe ani de cercetare, sunt foarte mandru de pozitia mea. In plus, nu am fost nevoit sa ma transform, cu ei sunt eu insumi”. De exemplu, nu exagerati cu dietele: „Nu ma sinucid in sala, dar am grija de mine. Fac pilates cand am timp si nu beau alcool si nu mananc prea multa paine sau alimente procesate”.

Mai multe lectii de normalitate. Chiar si la casa lui – un conac din secolul al XV-lea in mediul rural din afara Londrei – nu are niciun serviciu. «As putea avea un bucatar, un sofer, un antrenor personal si toate astea, dar nu ma intereseaza. Mereu am dus o viata obisnuita. Gatesc, merg la cumparaturi, imi duc copiii la scoala, prietenii lor vin acasa, se joaca… Imi doresc ca copiii mei sa se catare in copaci, sa fie liberi. Nu vreau sa traiasca cu paparazzii deasupra, de aceea noi nu locuim in centru. Se pricepe la gatit. „Ma relaxeaza. Desi petrec si momente cand pregatesc ceva, ma uit la el si ma gandesc: „Dar ce este asta? Pare necomestibil…” Si uneori este!”

iubirile de film L-a avut pe Bear, fiul actualului ei sot, omul de afaceri Ned Rocknroll, in decembrie anul trecut. Circumstantele in care s-au intalnit sunt din filme. In 2011, Winslet se afla in vacanta cu copiii ei (Mia, 13 ani si Joe, noua ani) si cu iubitul ei (modelul Burberry Louis Dowler) la conacul lui Richard Branson, proprietarul imperiului Virgin, din Necker, o insula din Caraibe. Rocknroll (nepotul lui Branson) a fost si el acolo. Intr-o noapte, cladirea a luat foc si Winslet a salvat-o pe mama gazdei. La scurt timp dupa aceea, a fost vazuta brat la brat cu Rocknroll, cu care s-a casatorit in 2012 intr-o ceremonie privata si intima.

De atunci, Winslet poarta doua inele, una de logodna si una de nunta. „Am invatat multe despre mine in ultimii ani. Si imi place cum au iesit lucrurile… Nu mi-as schimba povestea, voi lua cele bune si cele rele. Experientele mele ma fac ceea ce sunt. Ma simt norocos”.

Avea 22 de ani cand s-a casatorit pentru prima data cu Jim Threapleton, un asistent de regizor pe care l-a cunoscut pe platoul de filmare  al filmului Julia’s Journey  in 1997. Fiica lor, Mia, s-a nascut in 2000, dar cuplul s-a separat dupa un an. Apoi s-a indragostit de regizorul Sam Mendes ( American Beauty , Skyfal l ) caruia i-a spus da, in 2003. Timp de aproape un deceniu au fost cuplul de aur, cu doua case, una la Londra si una la New York, unde s-a nascut Joe. Ei continua sa se inteleaga de minune si pentru posteritate au lasat o bijuterie precum  Revolutionary Road (2008), o drama din anii 1950 regizat de Mendes si cu Winslet in rol principal. „Rolul lui April m-a marcat, a fost una dintre cele mai mari provocari ale vietii mele. April se simte prizoniera pentru ca spiritul ei este boem si nu se simte confortabil cu rolul ei de mama. Ea crede ca, in ciuda eliberarii femeilor, multe lucruri nu s-au schimbat si ca noi suntem inca sexul slab. „Am multe prietene care sunt mame si se simt in capcana: nu au libertate economica, depind de soti si nu pot divorta. Desi lucrurile erau mult mai rele in anii 50, cand multi stateau acasa si se automedicau sau se imbatau. Winslet este independent si actioneaza ca atare. Ea a divortat de Mendes in 2010.

Doar copiii ei o conditioneaza. „Oamenii cred ca sunt mereu pe platou, dar de fapt petrec mult timp acasa. Nu muncesc tot anul si imi tin cont de familie atunci cand impart orice program. Directorii stiu bine acest lucru. Daca vor sa lucreze cu ea, trebuie sa faca compromisuri. Todd Haynes a trebuit sa filmeze  Mildred Pierce  (2011), miniseria HBO, in Manhattan pentru a avea actrita. Iar Jason Reitman, regizorul filmului  A Life in Three Days , programat pentru lansarea pe 14 martie, a scris scenariul cu Kate in minte. A trebuit sa astepte un an pentru a-l filma.

In acest ultim film, Winslet ii da viata Adelei, o mama singura si deprimata care traieste de si pentru fiul ei, Henry. „Intotdeauna am fost atras de roluri complexe. Adele este foarte vulnerabila. Desi este inspirator si felul in care lupta impotriva singuratatii sale. Noi, mamele, tragem putere de oriunde.”

Despre interpretarea ei, Reitman a spus: „Nu cunosc nicio actrita capabila sa joace pe cineva atat de fragil cu o asemenea senzualitate”. Filmul este plin de scene picante. „Nu ma pot obisnui, oricat ar trece timpul; Ma simt mereu incomod! Si nu se datoreaza iesirii goale, asta nu conteaza pentru mine. Este actiunea.” Surprinzator pentru o actrita cu un CV ca al ei. Este considerata cea mai buna din generatia ei (cu permisiunea lui Cate Blanchett, cu sase ani mai mare). „Actoria este intotdeauna o provocare, exista scene complicate. Si in multe altele am indoieli.

O poteca rotunda.  Palmaresul lui este cel mai variat: din alternativa  Forget about me! (Michel Gondry, 2004) la comedia transgresiva  Movie 43  (2013), trecand prin teatrala  A Wild God  (Polanski, 2009), britanicul a jucat roluri de tot felul. O vom vedea in curand in  „ Divergent ” al lui Neil Burger (programat pentru lansare pe 11 aprilie), bazat pe povestea SF a Veronicai Roth. Cu siguranta va deveni o trilogie: «Nu m-am gandit de doua ori. Scenariul nu este pe masura, iar cartea este fantastica. O parte din mine a fost de acord sa interpreteze acest personaj pentru ca ma face sa arat  cool  in ochii copiilor mei.”

A trecut prin mai multe  vremuri la Hollywood  (ca atunci cand a iesit in  Vacanta romantica  in 2006), dar pana la urma revine mereu la roluri complexe, la femei poliedrice, precum personajul ei din  Cititorul , cu care a castigat Oscarul in 2009. A fost cea de-a sasea nominalizare a ei si cel de-al 21-lea film al sau. „Cautesc sa dau voce diferitelor femei”, conchide el.

Este traditia ca este un favorit la ceremoniile de premiere. In 1997 a fost cea mai tanara actrita care a fost nominalizata la Oscar; A repetat isprava la 31 de ani, cand a acumulat cinci candidaturi. Ca sa nu mai vorbim de Bafta, Globurile de Aur sau Emmy-urile pe care le detine. Interpretarea este in sangele tau. Tatal sau joaca rolul si cele doua surori ale lui. In plus, bunicii sai materni au fondat teatrul Reading Repertory, iar unchiul sau a aparut in productia originala a lui  Oliver ! Are reputatia de determinare. Succesul tau se datoreaza hotararii tale? „Chiar daca as visa sa fiu o actrita buna, nu credeam ca voi reusi. Determinarea mea este facuta din perseverenta si munca.

Exista o fractiune din presa, mai ales britanica, care nu ajunge sa-l placa. Nu o cred si dedica mai mult spatiu pentru a vorbi despre viata ei privata decat despre cariera ei. In 2009 a castigat un proces impotriva  ziarului Daily Mail ; ziarul a numit-o mincinoasa (a sustinut ca Winslet se pregatise cu sedinte grele de gimnastica pentru  El lector,  lucru pe care ea il negase). Este frustrata ca este neinteleasa: „Nu citesc tot ce spune presa; Daca as face-o, as innebuni. Ma distrez foarte rau daca nu ma intelegi. Fiul meu este la fel ca mine. Amandoi vrem sa ne inteleaga, sa ne cunoasca, dar in pozitia mea este imposibil. Stiu ca nimeni nu stie ce s-a intamplat cu adevarat in viata mea”, spune el.