Viata este un carusel de situatii si fara indoiala esecul si frustrarea sunt permanent latente. Ceea ce face diferenta dintre o fiinta umana si alta este modul in care acea situatie amenintatoare este perceputa si mai ales modul in care reactioneaza cineva la ea.

Neurolog si scriitor nascut la Viena, Austria, in cartea sa „Man’s Search for Meaning” recreeaza experienta sa din lagarele de concentrare naziste, o experienta care i-a permis sa creasca in mijlocul adversitatii si sa-i ajute pe ceilalti. In prefata lui Gordon W. Allport, el a scris: „In lagarul de concentrare, toate imprejurarile conspira pentru a-l face pe prizonier sa-si piarda stransoarea.

Toate scopurile familiei au fost dezradacinate, singurul care ramane este „ultima dintre libertatile umane”, capacitatea de  „alege atitudinea in fata unui set de circumstante”.

Dar dincolo de un eveniment negativ care apare brusc alterand cursul normal al vietii noastre si care ne impune sa reactionam intr-un fel sau altul, exista fiinte umane care traiesc zi de zi cu adversitatea si cresc in mijlocul ei, de nicaieri. isi construiesc in mod magic un sentiment de viata, devin fiinte admirabile, care ii inspira pe altii sa continue in mijlocul situatiilor de limitare fizica sau economica in care trebuiau sa se nasca. Asigurati-va ca urmariti acest videoclip in care copiii dintr-un oras din Paraguay au construit viori frumoase din deseuri si gunoi, formand o frumoasa filarmonica care suna ca o melodie a sperantei in mijlocul saraciei in care traiesc. Aceste fiinte umane sunt cu adevarat curajoase care, sfidand circumstantele, si-au aratat lor si altora ca nu este ceea ce ai tu, nu acolo unde locuiesti, ci ceea ce porti inauntru care te face grozav si te face sa depasesti dificultatile, esecul, intristarea, pierderea. Aflati in acest articol putin despre cum sa fiti mai mult in mijlocul adversitatii.

Nu te plinge

Indiferent de locul in care te-ai nascut sau de circumstantele din jurul tau, alege sa actionezi in loc sa te plangi. Schimba-ti realitatea daca este posibil, dar daca nu este, accepta-o cu dragoste.

Gasiti partea pozitiva a lucrurilor

chiar si cea mai grea si mai trista experienta are ceva pozitiv sa te invete, gaseste motivul sau scopul, dar priveste-l dintr-un unghi imbogatitor, gandeste-te la ce aspect al vietii mele aveam nevoie sa cresc? Ce mi-a dat? traumatic imprejurare acum esti mai sensibil, mai generos, pretuiesti mai mult viata, familia si asa mai departe. Si daca te-ai nascut inconjurat de dificultati, gandeste-te ca ele sunt acolo pentru a te face un om mai bun, mai puternic, mai curajos, fara indoiala adversitatea forjeaza caracterul. Uneori ne concentram asupra lucrurilor negative atat de pasional incat nu reusim sa vedem darurile creatorului.

Nu-ti compara viata cu altii

Sa te compari cu ceilalti este calea cea mai sigura catre frustrare. Recunoaste ca fiecare a trebuit sa-si traiasca propria experienta de viata; cand iti compari viata, esti plin de resentimente fata de lucrurile pe care altii le-au realizat si pe care poate tu nu le-ai facut, ceea ce poate nu stii este ca fiecare in felul lui isi poarta propria sarcina.

Dezvolta-ti talentele

mari personalitati, chiar si cu totul impotriva lor, au reusit sa se autodepaseasca datorita faptului ca si-au descoperit talentul si l-au dus la maxima expresie: sportivi, cantareti, politicieni, lideri spirituali etc. Viata este plina de exemple, ca sa citez unul, Gabriel Muniz, este un baiat brazilian care s-a nascut fara picioare din cauza unei malformatii congenitale, in ciuda acestui fapt este un fotbalist exceptional, la cei 11 ani, sfidandu-si limitarile fizice, are a jucat alaturi de Messi si in 2012 si-a indeplinit visul de a calatori in Spania pentru a intalni Barcelona Futbol Club. O viata cu adevarat inspirata.

Profita de toate resursele pe care le ai

Profita de tot ce este la indemana ta pentru a da sens existentei tale in mijlocul dificultatilor. Aceasta este poate cea mai valoroasa invatatura pe care ne-o lasa videoclipul.

Sprijina-te pe altii

Sunt multe lucruri pe care nu le putem realiza singuri, asa ca sprijina-te pe familia ta, prietenii tai, profesorii tai, liderii spirituali ai comunitatii tale si toti cei care au o buna influenta in viata ta.

Cultiva-ti spiritualitatea,

 Frumoasa poezie Desiderata scrisa in 1927 de Max Ehrmann (1872-1945), avocat si filosof de la Harvard, citeaza intr-unul din paragrafele sale „cultiva fermitatea spiritului astfel incat sa te apere de adversitatile bruste, multe temeri se nasc din oboseala si singuratate” nici mai mult, nici mai putin, asa este, intareste-ti spiritul prin increderea in Dumnezeu. Absenta unui creator in viata noastra ne umple de temeri si angoasa.

Indiferent de dificultatea pe care o ai sau de adversitatea in care te-ai nascut, vreau sa stii ca ceea ce face diferenta este atitudinea pe care o ai fata de aceste situatii, daca crezi ca esti mai mare decat orice test care te pune viata, va reusi sa o depaseasca, crescand in mijlocul durerii si al infrangerii, devenind o fiinta umana minunata care poate inspira alte vieti cu credinta si speranta.