O discutie eterna care de multe ori nu ajunge la nici o concluzie clara: poate exista prietenie adevarata intre un barbat si o femeie? Si daca exista, ce sanse sunt ca aceasta sa se transforme pe neasteptate in…altceva – fie o relatie, fie o noapte de sex?

Pentru a porni metodic in “studierea” acestui subiect – prietenia barbat-femeie trebuie luate in considerare mai multe variabile care pot cauza diverse efecte. In primul rand, cat de apropiati sunt cei doi intre ei? Este vorba despre o prietenie adevarata, profunda – ce presupune ca ei se vad foarte des si isi impartasesc totul (sau aproape totul), sau o simpla amicitie – se intalnesc ocazional la un pahar si isi povestesc ce li s-a mai intamplat. Este simplu de presupus care dintre cele doua situatii poate duce la altceva: daca doua persoane sunt extrem de apropiate, ei pot dori la un moment dat sa mareasca aceasta apropiere, sa treaca peste limitele pe care le-au impus.

In al doilea rand, foarte important este daca cei doi au relatii de cuplu si cat de stabile sunt acele relatii! Daca fiecare isi iubeste partenerul, atunci cei doi pot mentine o prietenie fara grija ca s-ar putea intampla ceva nepermis intre ei! Asta daca partenerii lor de relatie accepta si tolereaza aceasta relatie profunda dintre ei! Un partener de cuplu poate fi si chiar este de cele mai multe ori extrem de gelos pe un prieten bun de sex opus! Se poate intreba ce nevoie ai avea tu de un prieten de sex opus, daca il/o ai pe el/ea? Chiar daca prietenia este mai veche decat relatia de cuplu, existenta unui partener stabil va cauza racirea amicitiei sau chiar disparitia sa! Dar, de retinut este faptul ca o prietenie barbat-femeie este ferita de ganduri sexuale daca ambii au o relatie satisfacatoare si solida de cuplu!

O alta variabila: cat de atrasi sunt cei doi prieteni unul de altul! Sincer vorbind, te imaginezi pastrand fara efort o prietenie cu cineva care este de ajuns sa apara si salivezi? Daca unul dintre cei doi – sau amandoi – se simte extrem de atras(a) fizic sau sexual de prietenul lui/ei, atunci deja isi poate lua adio de la sansa unei prietenii adevarate si sincere! Sigur, isi poate zice ca doar pentru ca este atras(a) fizic de amicul/amica sa, asta nu inseamna ca va trece la fapte, dar chiar gandurile prezente in mintea sa pot avea efecte asupra relatiei de amicitie – iar imaginatia este greu de strunit, in special cand este vorba despre fantezii sexuale!

In fine si contextul este important: o anumita situatie poate cauza ca amicitia sa se duca la vale… Care ar fi o situatie de genul? Imagineaza-ti ca partenerul de cuplu se desparte de tine intr-o zi. Te simti vulnerabil(a), trist(a), bun(a) de nimic, confuz(a), ai nevoie sa vorbesti cu cineva care sa te inteleaga, care sa te cunoasca si care sa iti confirme ca tu esti de fapt o persoana minunata si ca fostul partener este un dobitoc pentru ca a putut sa te paraseasca tocmai pe tine! Ce faci? Iti chemi prietenul, care in numele legaturii stranse dintre voi, se grabeste la tine si te alina cum poate! Te face sa te simti mai bine, iti spune toate lucrurile care ii plac la tine, te complimenteaza si tu, fiind extrem de vulnerabil(a) in acest moment, vezi langa tine nu pe bunul tau prieten/ buna ta prietena, ci o persoana pe care o admiri si care se pare ca te admira la randul sau! Asa ca uiti de prietenie, uiti de reguli, uiti de riscuri si te lasi dus(a) de val! La urma urmei, de ce nu, iti spui tu atunci… iar prietenul/prietena ta nu ar putea sa te refuze (decat daca este o persoana intr-adevar puternica) cand tu esti atat de vulnerabil(a)… Dupa ce ai fost parasit(a), cum sa te refuze si el/ea? Si asa va puteti trezi amandoi ca ati facut o mare greseala!

Nu ti se pare realist scenariul? Crezi ca nu ti se poate intampla asa ceva cu prietenul/prietena ta veche? Atunci, un alt scenariu: sambata seara, ca de obicei, va intalniti la un pahar sa mai discutati. Sunteti intr-un local simpatic si plin de lume, toata lumea se distreaza, va lasati si voi dusi de val… si beti si beti si beti… Pana cand uitati si cum va cheama, ce sa mai vorbiti despre prietenia voastra pura?

Si daca mai este nevoie, inca un scenariu: amandoi treceti printr-o perioada prea lunga fara vreun partener, va simtiti singuri… Doar petrecand timp unul cu altul mai uitati de singuratatea si tristetea voastra… Doar vazand cat de mult tine prietenul/prietenta ta la tine incetezi sa te mai intrebi: “ce-i in neregula cu mine, de ce nu pot mentine o relatie?”. Doar langa el/ea te simti apreciat(a) la justa ta valoare… Si ce gand ti se poate naste, daca nu acela: “de ce nu am incerca, ne intelegem atat de bine, o relatie cu el/ea ar fi atat de simpla si naturala…”.

Nu se poate nega, da – o prietenie se poate transforma intr-o relatie de cuplu si asta nu este un lucru rau (atat timp cat relatia dureaza, daca se termina – adio relatie, adio prietenie!), insa ce este rau: sa nu se transforme in relatie, dar sa aveti o aventura sexuala! Atunci ai pierdut clar.

Este posibil, daca esti extrem de apropiat(a) de prietenul/prietena ta, cu timpul, sa te trezesti ca te-ai indragostit! Dar ce sanse ar fi ca el/ea sa simta acelasi lucru? Destul de putine… Apropierea, atasamentul, admiratia, respectul, comunicarea deschisa, toate acestea pot fi usor confundate cu iubirea sau chiar se pot transforma in iubire! Dar trebuie sa te gandesti: valorizezi cu adevarat acea amicitie sau preferi sa o risti pentru ceva ce ar putea sau nu sa existe? Multe si dificile obstacole!

O concluzie: NU, un barbat si o femeie nu vor putea mentine nealterata o adevarata prietenie de lunga durata decat in cazul improbabil al acumularii mai multor variabile: ambii sa iubiti pe altcineva si sa aveti relatii solide de cuplu, ambii sa evitati situatii-limita, precum cele decrise mai sus si…ambii sa nu va simtiti deloc atrasi fizic sau sexual unul de altul!