Serialul Family Guy, in traducere – O familie dementa, este o productie americana despre o familie neobisnuita, in aparenta, normala, ce locuieste in suburbia orasului Quahog. A fost creat de Seth MacFarlane pentru televiziunea Fox. Familia Griffin este formata din Peter si Lois, parintii, si din copiii lor, Meg, Chris si micutul Stewie, dar si din cainele lor, Brian. In anul 2000, serialul animat Family Guy a fost scos de pe post, si iarasi in 2002, insa vanzarile de DVD-uri si cererile fanilor i-au determinat pe producatori sa reia serialul in anul 2005. Nominalizat la 13 Primetime Emmy si castigator a patru astfel de premii, Family Guy reprezinta in fapt modelul de familie americana, prezentata intr-o maniera ironica. Fiecare membru al familiei este, de fapt, o parodie a ceea ce viata personala, profesionala si sociala inseamna.

Seth MacFarlane este Peter Griffin, iar actrita Alex Borstein este vocea lui Lois Griffin. Personajul Chris Griffin este reprezentat de vocea lui Seth Green, pe cand vocea lui Meg Griffin este a actritei Mila Kunis. Seth MacFarlane este vocea si a lui Stewie Griffin, dar si a cainelui, Brian.

Initial, echipa de scenaristi a serialului animat a fost formata din Chris Sheridan, Danny Smith, Ricky Blitt, Gary Janetti, Neil Goldman, Matt Weitzman, Garett Donovan si Mike Barker. De obicei, atunci cand un scenariu era terminat de cativa scriitori, ajungea si la ceilalti scenaristi, sa fie citit. Un scenariu trebuie sa contina planuri de legatura sau de umplutura cu efecte comice (cutaway gags), iar daca nu contine decat cateva, scenaristii sunt rugati sa-l rescrie. Aceste planuri sau cutaway gags se afla, de fapt, printre caracteristicile de baza ale serialului animat Family Guy. Ritmul alert si glumele spontane fac scenele sa pulseze odata cu schimbarile de situatie ce survin. Si aceste schimbari sunt in numar mare, mai ales ca telespectatorul, asa cum a declarat si MacFarlane, asteapta de fiecare data sa fie surprins. Secretul unei astfel de productii este, totusi, sa nu lasi telespectatorul sa intrevada cand vine lovitura de scenariu, sa-i spunem asa.

Punctul din care actiunea Family Guy porneste este viata ratata de muncitor a lui Peter Griffin. Acesta este casatorit cu casnica Lois, profesoara de pian, care insa, nu profeseaza constant. Cuplul are trei copii: Meg, o adolescenta care nu reuseste sa-si creeze o viata sociala pe masura varstei ei, Chris, baiatul adolescent supraponderal si nu foarte inteligent, si Stewie, cu apucaturi maligne, de raufacator, care vorbeste precum un adult si are un accent asemenea. Din foarte multe puncte de vedere, Chris Griffin este varianta tatalui sau. Celalalt membru al familiei este cainele, Brian, care se angajeaza in conversatii cu oameni, face cam tot ceea ce ceilalti fac, chiar daca este considerat un animal de companie. Mai apar si alte personaje cum ar fi familiile vecine, printre care politistul Joe Swanson, sotia lui Bonnie si bebelusul Susie. Bonnie a fost gravida inca de la debutul serialului animat cu Susie pana la al saptelea episod, din al saptelea sezon. Orasul lor de resedinta este Quahog, Rhode Island. De mentionat este ca si celelalte personaje urmeaza tiparul familiei Griffin, fiecare reprezantand o profesie, o boala sau un tip de caracter. De pilda, batranul Herbert, locuitor al aceluiasi cartier, este un pedofil ce nu-i da pace lui Chris.

La fel precum celelalte seriale animate de comedie, cum ar fi Familia Simpson sau South Park, si mare parte din scenele din Family Guy se concentreaza in jurul unor evenimente curente, mondene, sociale sau politice. Primele episoade s-au concentrat asupra rautatii lui Stewie si a inteligentei sale, rautatea fiind generata de dorinta lui de a domina intreaga lume. Din nefericire, serialul incepuse sa nu se mai bucure de acelasi succes, intrucat glumele lui Stewie erau de acelasi fel, asa ca au decis sa concentreze actiunea in jurul si a celorlalte personaje si evenimente. Astfel, Stewie a inceput sa dezvolte o alta personalitate, insa nu foarte vizibil diferita de cea initiala. Umorul serialului animat Family Guy nu se rezuma doar la glumele despre personaje in sine, ci chiar se refera si la postul de televiziune Fox. Spre exemplu, dupa ce serialul a fost readus pe micile ecrane, Peter a aparut intr-o scena, anuntandu-si familia ca Fox i-au scos de pe post pentru a face loc unor alte showuri sau seriale. Lois a intrebat daca mai au vreo sansa si Peter i-a raspuns ca numai daca aceste seriale sau showuri sunt scoase de pe post. Asa s-a si intamplat, datorita succesului enorm pe care serialul animat l-a inregistrat in scurt timp de la revitalizarea familiei Griffin.

Pe de alta parte, Family Guy a starnit si numeroase controverse sau critici rauvoitoare. Trebuie sa recunoastem ca, la nivelul conceptului pe care serialul se bazeaza, se aseamana cu Familia Simpson. Insa nu numai acesta a fost motivul, producatorii fiind acuzati ca fac abuz de folosirea nuditatii si a violentei. Sa nu mai mentionam de alte instigari rasiste sau sexuale. De pilda, intr-un episod, Peter a facut referiri nepotrivite si la o tara (“Canada Sucks”). Replica a fost intepretata in foarte multe feluri si, desigur, canadienilor nu le-au placut remarca rautacioasa. Cu toate acestea, serialul animat Family Guy a avut si are un succes imens, ajungand deja la al X-lea sezon, totodata fiind un serial potrivit pentru momentele pe care le dorim a fi lipsite de incordare.