Exista multe sisteme sau dispozitive despre cum sa curatati vitraliile de la ferestre, la fel ca si curatarea sau spalarea perdelelor de la birou. Aici va vom prezenta pasii de luat in considerare pentru a efectua o buna curatare exterioara a fatadei cladirii dumneavoastra.

1. Definiti dificultatea accesului in cladire pentru curatarea geamului

In primul rand, trebuie sa ne gandim la caracteristicile cladirii noastre. Incepand prin definirea zonei in care va avea loc curatenia, inaltimea cladirii si accesul in varful acesteia.

Odata ce aceste puncte au fost definite, este normal sa luam in considerare ce sisteme sau dispozitive profesionale de curatare vom avea nevoie pentru curatare.  Trebuie sa putem sti daca o putem face singuri sau daca avem nevoie de ajutorul unei firme specializate.

2. Sisteme si aparate pentru curatarea sticlei

Dupa cum am mentionat deja, exista diferite sisteme de ridicare sau coborare pentru curatarea vitraliilor de la ferestre. De aceea, pe cele mai utilizate si importante le vom explica mai jos:

A) Gondole sau schele suspendate electrice pentru a curata geamurile inalte:

Gondolele sau cunoscute si sub numele de schele suspendate sunt platforme in forma de cos care sunt suspendate in aer, astfel incat vitraliile sa poata fi curatate.

Acestea trebuie sa aiba certificarea lor respectiva si sa permita operatorilor sa se deplaseze de sus in jos sau invers, prin sine care sunt fixate in partea superioara a cladirii.

B) Ham pentru curatarea geamurilor la inaltime:

Aceasta metoda este utilizata numai in cazurile in care ajungerea la fatada ar fi imposibila din cauza accesibilitatii sale dificile. Consta in  atarnarea operatorului de suprafata de sticla pentru a efectua lucrarile de curatare, ramanand complet agatat.

Riscul pe care il implica acest tip de curatare a geamurilor la inaltime este evident, deoarece operatorul este tinut de franghii si un ham prins cu carabiniere.

O atentie deosebita trebuie avuta la Legea 29783 privind securitatea si sanatatea in munca atunci cand se efectueaza aceasta tehnica de curatare, avand in vedere ca conform indicatiilor aceleiasi legi, punctele de prindere si toate elementele utilizate pentru ca operatorul ridica trebuie sa fie  omologate .

C) Fatada sau schele multidirectionale pentru curatarea geamurilor:

Aceasta metoda este utilizata pentru fatade care au mai putin de 5 etaje inaltime (aproximativ mai putin de 15 metri inaltime). Operatorii se ocupa de asamblarea acestei structuri metalice, care in multe cazuri poate prezenta un pericol nu doar pentru persoanele care urca pe ea, ci si pentru trecatorii care se plimba prin locul de munca.

Este necesar ca aceste structuri metalice sa aiba certificatul necesar functionarii lor si ca piesele sa fie in stare buna.

In plus, se sugereaza ca pentru a nu fi nevoiti sa asambleze si demontate in timpul curatarii fiecarei sectiuni sa aiba scripete (roti de echipament) pentru a o muta si astfel executarea lucrarii sa fie mai rapida.

D) Curatarea geamurilor si a cristalelor cu stalpi (extensii)

Este metoda de curatare care presupune cele mai putine riscuri dintre toate cele mentionate si unde nu este necesar ca operatorii sa fie atarnati pe fatada. Astazi exista stalpi foarte lungi care ne permit sa accesam mai mult de 20 de metri inaltime si permit efectuarea curateniei de la sol.

3. Prevenirea riscurilor si siguranta pentru lucrarile de curatare la inaltime

Trebuie sa stiti ca puteti efectua oricare dintre aceste servicii pe cont propriu, trebuie doar sa inchiriati materialul si utilajele necesare pentru a efectua lucrarea. Trebuie sa stiti insa ca este o activitate cu risc ridicat si cu pericole asupra careia exista si trebuie avute in vedere o serie de reglementari privind siguranta si prevenirea riscurilor profesionale.

Orice firma profesionista de curatenie trebuie sa aiba operatori specializati care sa aiba respectivele examene medicale si echipamente de protectie. In plus, acestia trebuie sa fie instruiti si in uniforma pentru a respecta toate masurile de securitate pe acest caz.

La fel, trebuie sa ai o asigurare de raspundere civila care sa acopere orice eventual incident care poate aparea cu terti. Precum si documentele cerute de legea securitatii 29783 pentru acest tip de servicii si o asigurare care protejeaza operatorii care efectueaza lucrarea, cunoscuta sub numele de SCTR.

4. Instrumente pentru curatarea sticlei la inaltime

Primul lucru este sa ai o galeata sau o galeata mare in care sa pui apa si un detergent bun care sa-i dea acea stralucire si parfum placut la curatare. Pentru a putea inmuia paharul cu apa si detergent veti avea nevoie de o carpa buna care in multe cazuri poate fi 2 in 1. Pe de o parte, un amortizor din microfibra si pe de alta parte, o capra din piele care se usuca si straluceste.

Cu aceste 4 lucruri poti efectua o curatare excelenta, iar daca in cazul in care gasesti excremente de pasari sau hartii blocate, trebuie sa ai o racleta cu lame de rezerva sa nu ramana urme.

In cele din urma, dupa cum am vazut, sarcina de curatare a geamurilor la inaltime poate sa nu fie tocmai foarte simpla. Din acest motiv, pentru a efectua acest tip de lucrari la fatade este nevoie sa avem personal de curatenie perfect pregatit.