Ai crede ca o relatie fericita ar controla un ochi ratacitor. Dar exista cateva motive surprinzatoare pentru care oamenii inca aleg sa insele.

Tocmai cand credeai ca inselarea in timpul unei relatii fericite nu este posibila, stiinta – in special, stiintele sociale – ne-a aratat inca o data ca nu tot ce credeai ca stii este adevarat. Oamenii sunt in continuare tentati sa insele chiar si atunci cand sunt perfect multumiti de partenerii lor. Unii ajung chiar atat de departe incat isi cauta propriile afaceri. Este o dorinta secreta sau este doar natura umana? Asta suntem aici sa aflam.

Cand cercetatorii au anuntat ca 80% dintre divorturi s-au datorat inselaciunii, nimeni nu a fost surprins. Au presupus ca ceva nu era in regula cu casatoriile si de aceea au esuat. Un studiu recent a reusit sa socheze pe toata lumea, cand spunea ca 56% dintre barbati si 34% dintre femeile din casnicii fericite insala.

Daca ai citi acele lucrari si ai vedea confirmarea cu ochii tai, nu ai incepe sa crezi ca exista si mai putine sperante pentru o viata fericita pentru totdeauna acum, cand stii ca oamenii fericiti inca mai triseaza? Nu voi spune „da” sau „nu” la asta, dar voi vorbi despre ce se intampla. Inainte de a face asta, sa discutam despre modul in care acesti „oameni fericiti” si-au descris relatiile.

Ce este intr-o relatie fericita?

O relatie fericita nu poate fi definita ca o legatura impartasita de doi oameni in fericire absoluta. O relatie fericita este pur si simplu ceva care este impartasit de doi oameni care au capacitatea de a prioritiza valoarea relatiei lor fata de lucrurile banale. A fi intr-o relatie fericita inseamna ca toti cei implicati sunt multumiti de cariera, familiile si viata lor sexuala. Este un scenariu in care te poti intreba de fapt: „Ce vreau mai mult?”

Esti atras de partenerul tau. Ai vieti sexuale uimitoare. Nu vrei bani. Pozitiile de putere din casa sunt egale si neintimidante. Este scenariul perfect, dar lupta pentru multumire atinge apogeul atunci cand unul sau celalalt decide sa se angajeze intr-o aventura.

O relatie nefericita ar fi una care mai are cateva probleme de rezolvat. Ar putea exista o problema de baza care implica bani, mandrie, demoni personali sau chiar o influenta externa, cum ar fi membrii familiei sau prietenii. Oamenii se asteapta ca aceste tipuri de relatii sa experimenteze infidelitate, dar nu cred niciodata ca oamenii care sunt multumiti de relatiile lor ar face acest lucru.

Deci, de ce oamenii fericiti ajung sa insele?

Daca te uiti la asta din punct de vedere moral, oricine insala greseste intotdeauna. Dar ce i-a adus acolo in primul rand? Daca sexul este bun, de ce sa inseli? Daca nu te simti intimidat de partenerul tau, de ce sa inseli? Aparent, nu este un incident izolat, dar nici nu este un consens general.

Oamenii triseaza din diferite motive. Cand sunt intr-o relatie fericita, acele motive tind sa atraga mai putina simpatie. Deci care sunt acele motive?

#1 Genetica. Aparent, exista ceva numit „gena a inselaciunii” acolo. Nu exista multe studii despre asta, dar un studiu a confirmat ca persoanele cu gena respectiva sunt mai predispuse sa triseze sau sa se abtina de la a se angaja in relatii serioase sau monogame.

# 2 Mai bine decat sexul grozav. Oamenii au gusturi diferite cand vine vorba de sex, dar acele interese sunt rareori realizate in relatiile angajate. Fetisurile extreme sunt mai putin probabil sa iasa la suprafata atunci cand doi oameni sunt complet multumiti de felul in care merg lucrurile in relatia lor. Oamenii fericiti vor insela pentru a incerca lucruri noi, dar asta nu inseamna ca vor sa scape de relatia lor actuala.

# 3 Parinti inselati. Oricat de mult vrem sa credem ca nu vom face aceleasi greseli pe care le-au facut parintii nostri, pare sa ne depaseasca intotdeauna bunul simt pana la urma. Conditionarea ne-a aratat ca este un posibil scenariu, iar anumiti pasi luati pentru a preveni ceea ce au facut parintii tai nu sunt suficiente pentru a evita efectiv sa o faci.

#4 Romantism. Da, relatiile fericite sunt inca pline de romantism. Dar daca vine cineva si te face sa te simti mai fierbinte si mai pasional decat felul in care faci cu partenerul tau actual, trisarea devine dintr-o data o optiune. 

# 5 Fiorul. Daca nu ai mijloacele pentru a face parasutism, s-ar putea sa ajungi sa-ti inseli partenerul. O relatie fericita poate deveni uneori monotona. Fericit nu echivaleaza cu plictisitor, dar linia incepe sa devina neclara atunci cand stai cu cineva suficient de mult fara sa se intample ceva nou.

# 6 Fara responsabilitate. Oricat de fericita ar fi o persoana, atunci cand se prezinta oportunitatea de a insela fara nicio repercusiune, este posibil sa o faca. Daca persoana care insala este cineva care nu pune prea mult pret pe moralitatea sa, activitatile sale ilicite nu ii vor da probleme atata timp cat sunt absolut siguri ca nu vor fi prinsi.

# 7 Iubitorii din trecut. Ai dreptate cand te temi ca un partener isi petrece timpul cu fostul sau. Un nivel inadecvat de frecventa si context al intalnirilor ar putea ajunge probabil intr-o aventura, deoarece ei au antecedente, sunt amandoi adulti cu hormoni furiosi si se pot rezolva singuri la faptul ca se poate intampla pentru ca au mai facut-o inainte. 

# 8 Oportunitatea este acolo. S-ar putea sa fim fiinte umane cu puterea gandirii si a liberului arbitru, dar un procent bun din corpul nostru este inca format din aceleasi elemente biologice ca si animalele. Daca suntem cu usurinta treziti de factori declansatori normali, cum ar fi goliciunea unei persoane sau stimularea tactila, nu se poate spune daca avem capacitatea de a ne impiedica sa avem o aventura sau nu.

Apararea oamenilor care au capacitatea de a ocupa un nivel inalt moral este un punct discutabil, deoarece inselarea se poate intampla atunci cand te astepti mai putin. Nu este inevitabil, dar este posibil. Nu exista metode de prevenire cand vine vorba de inselaciune care nu este premeditata. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa speri ca soarta nu intervine si sa-i oferi partenerului tau o oportunitate de a insela.

Deci, nu exista nicio speranta pentru relatia ta fericita?

Desigur, exista speranta. Doar scot statistici, dar scopul acestui articol este sa va deschideti mintea la aceasta posibilitate sigura. Daca se intampla, nu te invinovati. Ai facut tot ce ai putut. Nu ai gresit cu nimic.

Motivul pentru care se intampla mai des sa ne dam seama este ca oamenii care triseaza in relatii fericite au slabiciune in integritatea lor. Un eveniment din trecutul lor ar putea declansa o schimbare de atitudine atunci cand experimenteaza ceva la fel de traumatizant. S-ar putea sa aiba o zi proasta si au fost la locul nepotrivit la momentul nepotrivit.

Ideea este ca o persoana care insala nu are pe nimeni de vina decat pe ei insisi. Daca decid sa aiba o aventura, este pentru ca nu au fost capabili sa ia in considerare ceea ce sacrificau in acest proces. Vor gasi scuze odata ce vor fi prinsi, sau vor face tot ce le sta in putere pentru a ascunde ceea ce au facut. Daca nu vrei sa se intample asta, gaseste pe cineva care s-a dovedit a fi demn de loialitatea si increderea ta.

Nu toata lumea insala, dar se pare ca toata lumea are capacitatea de a face acest lucru. Asta nu inseamna ca ar trebui sa fii constant paranoic cand partenerul tau te insala. In schimb, ar trebui sa apreciezi si sa imbunatatesti ceea ce ai acum, astfel incat sansele de infidelitate sa fie diminuate.