Latina este o limba a ramurii italice care a fost vorbita in Roma Antica . Astazi aceasta limba este considerata moarta, adica nu este limba materna a niciunui cetatean din lume. Se poate spune ca acest dialect a murit cand a incetat sa mai evolueze, pe la secolul I; mai tarziu, odata cu aparitia diversificarilor sale, folosirea sa initiala s-a diminuat si mai mult, pana cand a inceput sa fie folosita in randul colonistilor de rand.

Mai tarziu, in Evul Mediu, Epoca Moderna si Epoca Contemporana, latina a continuat sa fie folosita, dar ca limba stiintifica, iar asta continua sa se intample si astazi. Din aceasta limba s-au creat un numar mare de limbi europene cunoscute sub numele de limbi romanice : portugheza, spaniola, franceza, italiana, romana, galica, catalana, astur-leoneza, aragoneza, valona, occitana, retoromana si dalmata . Biserica Catolica il foloseste ca limba liturgica, pe langa limbile vernaculare.

Putina istorie

Primele aparitii ale latinei dateaza din anul 1000 i.Hr. C. , intr-o regiune centrala a Italiei numita Lazio, Latium in latina. De aici si numele acestei limbi si locuitorii zonei, latinos. Desi primele marturii scrise apar in secolul al VI-lea i.Hr. c.

Initial, latina era considerata o limba taraneasca , prin urmare extinderea sa teritoriala era foarte limitata. Abia se vorbea in unele parti ale Italiei, in afara de Roma.

Odata trecuta vremea cea mai grea, dominatia etrusca si invazia galilor, Roma a putut sa inceapa sa-si extinda imperiul in restul Italiei si, odata cu aceasta, limba sa s-a raspandit. Pana la sfarsitul secolului al IV-lea i.Hr. C. Roma era o putere si, desi etruscii si-au lasat amprenta asupra limbii si culturii romane, grecii au fost cei care au dat latinei un lexic mai larg.

Din acel moment , latina romana a devenit o limba unitara , deoarece a prevalat asupra latinei din Lazio, rezultand putine diferente dialectale. Influentele latine din Latium si-au pus amprenta asupra latinei literare. Multi oameni mari l-au folosit in lucrarile lor, Marcus Tullius Cicero a fost unul dintre ei.

Pe masura ce Roma a cucerit provincii, din Galia pana in Dacia, acum Romania, latina sa extins, dezvoltandu-se atat ca limba literara, cat si ca lingua franca . In acest moment se intelege cum romana este o limba romanica care este descendenta directa a latinei.

Literatura latina

Romanii au folosit in principal stilul literaturii grecesti pentru a-si scrie operele. Au lasat o mare mostenire, producand un numar enorm de carti intre istorie, comedie, satira, poezie, tragedie si retorica. Chiar si dupa caderea Imperiului Roman, limba latina era inca de mare importanta.

Literatura latina poate fi impartita in doua mari perioade: literatura primitiva si literatura clasica . Din prima perioada au mai ramas doar cateva lucrari. In aceasta perioada, scriitorii Pauto si Terencio sunt cei mai populari in ceea ce priveste productia literara, nu doar din perioada lor, ci din toate timpurile.

Din literatura clasica nu au mai ramas un numar mare de volume, insa unele lucrari au fost redescoperite secole mai tarziu. Aceasta a doua etapa este ceea ce este considerat varful literaturii latine si este impartita in doua: Epoca de Aur si Epoca de Argint. Tot ceea ce a fost scris dupa mijlocul secolului al II-lea este de obicei ignorat si discreditat.

Mostenirea latinei

Pe masura ce timpul a inaintat si latina si-a pierdut puterea, pana cand a devenit o limba moarta, nu a cazut niciodata din uz . Astazi nu este folosita doar ca limba liturgica a Bisericii Catolice, ci este folosita si ca limba stiintifica pentru denumirea faunei si florei, printre multe alte lucruri.

In publicatiile medicale este foarte comun sa vezi expresii in latina , chiar si unele publicatii complete sunt inca facute pentru acest domeniu in aceasta limba.

Dar, pe langa faptul ca lucreaza pentru a numi figuri sau institutii din lumea dreptului si a profesiei de avocat, literatura latina a lasat o mare amprenta . Inca din Renastere, la autorii literaturii latine a fost recunoscut un stil excelent care a fost imitat in mod constient.

Este evident ca realismul magic care a alimentat atat de multa literatura hispanica este mostenit din literatura latina. Primul nu ar putea exista daca al doilea, unul este mama celuilalt.

Modalitati de a studia latina

Desi latina este considerata o limba moarta, asta nu inseamna ca nu ai o modalitate de a o invata . Primul element pe care trebuie sa-l ai pentru a invata orice limba este un dictionar al acesteia. Prin internet puteti obtine un dictionar bun care sa va ajute in sarcina.

Dictionarele pentru a invata latina au de obicei exercitii in aceeasi carte sau pot aduce audio pentru a asculta pronuntia corecta. In ceea ce priveste acest alt punct al audio, internetul ofera un numar mare de cursuri si aplicatii pentru a invata limba. De asemenea, astazi exista un numar mare de biblioteci cu materiale grozave pe aceasta tema.

Prin conectarea unui dictionar cu o aplicatie sau un curs online, manipularea limbii latine va deveni foarte usoara si rapida . Combinarea metodelor este una dintre cele mai bune modalitati de a invata o limba, latina nu face exceptie.