Pentru foarte multe familii acesta este un subiect chiar tabu si de multe ori ramane nediscutat. Mamicile fetelor adolescente se gandesc in pemanenta ca fiicele lor nu au cum sa ramana insarcinate, nu li se va intampla asta tocmai lor, deoarece se protejeaza. Insa ce faci atunci cand fiica ta vine la tine si iti da o asemenea veste? ublog.ro te ajuta si in acest moment dificil si te invata cum ar trebui sa accepti si sa rezisti unei astfel de vesti.

In momentul in care iti da vestea cea mare gandeste-te ca nici fiicei tale nu ii este usor. De cele mai multe ori adolescentele care raman insarcinate fac avorturi fara ca parintii lor sa stie acest lucru, doar pentru a nu-i dezamagi. Ai vrea si tu acest lucru? Ai vrea ca fiicei tale sa ii fie atat de frica incat sa isi puna in pericol viata? Sigur ca nu, doar este fiica ta si tii la ea mai mult ca la orice de pe lumea aceasta. Asadar, cand iti spune incearca sa fii cat mai calma si nu te enerva. Chiar daca asta va fi primul gand, sa o certi, gandeste-te ca nici ea nu a vrut sa ajunga in aceasta situatie. Te-a dezamagit pe tine, dar s-a dezamagit si pe ea insasi.

Indiferent de starea pe care o vei avea la inceput incearca sa treci peste si priveste cat mai obiectiv situatia. Discuta cu fiica ta despre acest subiect, incearca sa intelegi cum s-a ajuns aici si nu te victimiza. Chiar daca nu este inca in stare sa aiba grija de ea, si mai ales de un copil, nu tu esti cea mai afectata in aceasta situatie, ci ea. Ea va trebui sa poarte un copil in pantece, cu toate ca este adolescenta, iar tu nu va trebui decat sa ii acorzi sprijinul tau. Comunicarea este esentiala in aceasta faza deoarece acum va veti hotari daca veti pastra copilul, veti vedea ce parere are tata lui si daca este dispus sa se implice in cresterea si educarea bebelusului, daca sotul tau este de acord cu asta, etc.

Pune-te in locul ei. Poate tu avea cu 5-6 ani mai mult decat ea atunci cand ai ramas gravida, aveai deja un sot si sarcina a venit in momentul potrivit. Aminteste-ti cum era sa fii gravida, toate greturile matinale, toate starile de rau, toate balonarile si gandeste-te ca ea nu era pregatita pentru asta, asa cum erai tu atunci. Tu iti doreai copilul, insa la ea a fost un accident. In primele saptamani sau chiar luni fiica ta va avea tendinta sa isi urasca fatul si sa dea vina pe el pentru toate necazurile de acum. Trebuie sa o intelegi, ea nu isi dorea acest copil. Trebuie sa o ajuti, ea nu va stii la fel de bine ca tine cum sa scape de greturi, ce este indicat sa manance sau ce limitari are atunci cand sarcina avanseaza. Trebuie sa o responsabilizezi, facand-o sa inteleaga ca acum va avea o responsabilitate uriasa, de care poate nu este pregatita. Trebuie sa o incurajezi, deoarece in aceste momente simte ca nu mai exista un viitor pentru ea.

In aceste momente se vede in ce relatie esti cu fiica ta. Daca sunteti bune prietene, vorbiti despre orice si nu ii este rusine cu nimic, va veni imediat sa iti spuna si veti putea lua o decizie imediata. Daca insa fiicei tale ii va fi jena sa-ti povesteasca, cel mai probabil nu iti va spune nimic pana cand va incepe sa se vada, moment tardiv pentru o intrerupere de sarcina. Acum va trebui sa duca sarcina pana la capat, si veti avea de acolo doua variante: il pastrati sau il dati spre adoptie. Decizia de a pastra copilul sau nu este una foarte grea, si ar trebui luata dupa multe discutii si analizand bine situatia. Tine cont in primul rand de parerea fiicei tale, deoarece este viata ei si daca nu isi doreste acest copil are tot dreptul sa avorteze sau sa il dea spre adoptie. Nu este timpul sa devii mamoasa, trebuie doar sa gandesti obiectiv.

Dupa ce ati decis daca il pastrati sau nu este timpul sa faceti putin curat in vietile voastre. Prioritatile vi se vor schimba, mai ales ca un bebelus are nevoie de multa atentie si ingrijire. Puneti la punct un orar de ingrijire al copilului, si asigura-ti fata ca vei fi alaturi de ea si ca o vei ajuta. In aceste momente nu o poti lasa singura indiferent de cat de suparata sau dezamagita este de ea. gandeste-te cum te-ai fi descurcat tu daca nu ai fi avut sprijinul familiei atunci cand ai fost insarcinata. Daca este posibil, ajut-o sa isi termine studiile si arata-i ca un copil este o bucurie, nu ceva care a venit care sa ii strice planurile de viitor. Recunoaste ca oricum iti doreai sa devii bunica, poate nu chiar asa devreme, insa s-a intamplat si acum nu mai trebuie sa cauti vinovatii. Fericirea pe care o va aduce cel mic in vietile voastre va fi suficienta pentru a trece peste orice provocare.