Italia

Steagul tricolor de dungi verticale cu culorile verde, alb si rosu. Aceste culori sunt legate de o societate secreta care avea o mare influenta in acele vremuri. O alta teorie a poetului Francesco Dall’ Ongaro afirma ca culoarea steagului este inspirata din Alpi (alb), vulcani (rosu) si campiile Lombardiei (verde).

Italia

Germania

Este format din trei dungi orizontale cu culorile negru, rosu si auriu, care reprezinta valorile unitatii si libertatii. Aceste culori sunt asociate cu democratia republicana formata dupa al Doilea Razboi Mondial.

Germania

Anglia

Crucea rosie pe fundal alb simbolizeaza Sfantul Gheorghe. A devenit steagul Angliei in 1278 si atunci cand s-a combinat cu steagul Scotiei si Irlandei, s-a format cunoscutul steag britanic.

Anglia

Vijelii

Dragonul rosu simbolizeaza civilizatia romana antica careia i-au apartinut si se presupune ca ei au fost arhitectii rezistentei la sasi. Dragonul era standardul in lupta.

Vijelii

Scotia

Steagul format dintr-o cruce alba pe fond albastru. Crucea este simbolul sfantului patron al Scotiei, Sfantul Apostol Andrei.

Scotia

Irlanda

Trei dungi verticale cu culorile verde, alb si portocaliu. Cromatica reprezinta fractiunea catolica (verde), ramura protestanta (portocalie), iar culoarea alba din mijloc ca simbol al pacii care domneste intre ei.

Irlanda

Grecia

Este alcatuita din 9 dungi orizontale albastre si albe, iar in partea superioara langa catarg se afla un patrat albastru cu cruce alba, simbol al Bisericii Ortodoxe.

Grecia

Portugalia

Dreptunghi impartit in doua culori, verde si rosu, iar stema nationala pe linia de diviziune. Aceste culori simbolizeaza ruptura cu cele traditionale care se refereau la monarhie. In prezent, cea mai raspandita teorie este ca culoarea verde simbolizeaza speranta si rosul sangele celor cazuti.

Portugalia

Vatican

Steagul format din doua dungi verticale cu culorile galben si alb, iar in zona alba sunt desenate cheile Imparatiei Cerurilor.Culoarea alba simbolizeaza cerul si Harul lui Hristos. Galbenul reprezinta cheile de aur, simbol al Sfantului Petru si autoritatea suprema a Sfantului Parinte.

De ce steagul Vaticanului este alb si galben?

Vatican

Elvetia

Crucea alba pe fundal rosu se refera la insemnele Cantonului Schwyz, care a primit crucea de argint pentru lupta alaturi de Sfantul Imperiu Roman.

elvetian

Japonia

Sfera rosie de pe fundal alb reprezinta Soarele, iar impreuna cu imnul si scutul este considerat un simbol national. Este steagul oficial japonez din 1999, desi anterior a fost folosit ca insemn.

Japonia

Israel

Reprezentat cu steaua lui David in albastru pe un fundal alb cu doua dungi orizontale albastre, asemanator Talit, salul de rugaciune evreiesc care este de aceste culori. Acest steag a fost proiectat de miscarea sionista in 1881, iar in 1948, dupa ce s-a constituit ca stat, drapelul respectiv a fost oficializat.

Ce inseamna steaua lui David?

Israel

Curcan

Este format dintr-o semiluna alba si o stea pe un fundal rosu. Aceste doua stele sunt simboluri islamice, iar culoarea rosie este legata de bataliile sangeroase pe care le-a suferit tara de-a lungul istoriei sale. Acest steag a fost adoptat ca simbol al tarii in 1876.

Curcan

Argentina

Creat de Manuel Belgrano. Se bazeaza pe culorile cocardei nationale, albastru deschis si alb. Mai tarziu a fost inclus Soarele, ca simbol al revolutiei din mai 1810.

Argentina

Venezuela

Acest steag este alcatuit din 3 dungi orizontale de galben, albastru si rosu, si un arc format din 8 stele. Aceasta cromatica are sensul ei: galbenul se refera la bogatia solului; albastrul spre mare si rosul catre cei cazuti in luptele pentru independenta.

Venezuela

STATELE UNITE ALE AMERICII

Format din 13 bare orizontale, sapte rosii si sase albe. A fost adoptata in 1777. Fiecare bara reprezinta coloniile care au devenit independente de Regatul Unit. In partea stanga sus exista un dreptunghi albastru in care apar 50 de stele albe, cate una pentru fiecare stat care alcatuieste tara.

STATELE UNITE ALE AMERICII

Brazilia

Proiectat in 1822. Simbolurile de pe el reprezinta familiile regale din Braganza si Hamburg, carora le-a apartinut prima casa imperiala. In centru se afla o sfera albastra, care simbolizeaza cerul Rio de Janeiro cu cele 27 de stele ale sale, cate una pentru fiecare district federal.

Brazilia

Canada

Este cunoscut sub numele de Frunza Rosie, iar din 1965 este folosit oficial in tara. Anterior a fost folosit neoficial, singurul valabil era cel al Regatului Unit, datorita apartenentei Canadei la Commonwealth of Nations si loialitatii sale fata de Coroana. Cu toate acestea, steagul rosu britanic ramane oficial in Canada, dar steagul cu frunze este un simbol propriu canadian.

Canada

Coreea de Sud

Pe steag, figura lui Ying si Yang este reprezentata pe un fundal alb impreuna cu patru taeguk, care simbolizeaza cerul, apa, focul si pamantul.

Coreea de Sud

Steag gay

Proiectat de artistul Gilbert Baker in 1978, pentru a justifica miscarea homosexuala din SUA, este format din 6 culori: rosu, portocaliu, galben, verde, albastru si violet. Ele simbolizeaza viata, vindecarea, lumina soarelui, natura, arta si spiritul uman. La inceputurile sale aveau si tonuri de roz si albastru deschis, dar au fost suprimate.

Care este originea steagului gay?

steag gay

Steagul pacii

Acest steag de culoarea curcubeului a aparut in Italia in 1961, conceput de filozoful Aldo Capitini si a devenit emblema globala impotriva violentei. In prezent s-a modificat putin steagul original, care avea culoarea rosie deasupra, acum il are dedesubt pentru a se distinge de steagul gay pride, tot cu culorile curcubeului, dar acesta are doar sase culori (cel albastru deschis lipseste ) si rosu in partea de sus.

De ce sunt inversate culorile steagului pacii fata de cele ale curcubeului?

steagul pacii

Bandra de Cruz Roja

Insemnele crucii rosii pe fond alb servesc la identificarea serviciilor medicale. Propunerea a luat nastere in 1863 de a identifica si respecta medicii fortelor armate care au asistat la ranitii de razboi. Astazi, numele oficial este Crucea Rosie Internationala, iar in tarile islamice emblema semilunii rosii a fost adoptata ca insigna oficiala. Astazi este o organizatie internationala cu o multitudine de acorduri in scopuri exclusiv umanitare.

Care este originea simbolului Crucii Rosii?

Bandra de Cruz Roja