Ti-au placut dintotdeauna pisicile si acum esti fericita stapana a unei feline, insa nu erai chiar constienta de faptul ca acestea isi cam ascut gherutele in canapeaua ta nou nouta. Desi acest lucru este un instinct al pisicilor, le putem dezvata si ne putem salva mobila din casa. Cum sa-ti inveti pisica sa nu distruga mobila.

Prin aceasta actiune, pisicile nu fac decat sa isi ascuta ghearele, asa cum faceau si stramosii lor inca din antichitate: ascutirea ghearelor de copaci, pietre sau orice material dur. Daca tii la canapeaua ta din piele, material textil, sau la scaunele din lemn, cel mai bine este sa iti inveti pisica ca nu aceastea sunt lucrurile pe care ar trebui sa le foloseasca pentru ascutirea gherutelor. Si pentru ca pisica nu reactioneaza ca un caine, atunci cand este pedepsit sa se invete minte, va trebui sa ai un alt fel de a o convinge sa renunte la acest prost obicei.

Nu trebuie sa ii permiti pisicii tale sa zgarie mobila oricat de mic si dragalas ar fi. Actioneaza imediat daca o vezi ca face asta si distrage-i atentia catre alta activitate, cum ar fi joaca. Intr-un colt al casei este bine sa ii amenajezi un loc doar al ei, cu cateva lucruri cumparate de la petshop speciale pentru animalutul tau, cum ar fi acei stalpi pe care pisicile se pot catara. Materialul care acopera stalpii ar putea fi un obiect perfect pentru ascutirea sau taiatul ghearelor pisicii daca este invatata.

Accesoriile sisal sunt o optiune buna pentru pisicile mai nazdravane. Pretul acestora nu depaseste 100 lei, se gasesc in orice petshop, sunt amuzante si pot fi puse oriunde in casa pentru ca pisica ta sa isi satisfaca instinctul de felina. Nu incerca sa fortezi pisica sa le foloseasca (de exemplu ducand-o langa stalpul sisal si incercand sa ii freci ghearele de acesta), deoarece este posibil sa nu ii placa si astfel sa se fereasca pe cat posibil de acestia. Cea mai buna metoda este sa iti rasplatesti pisica de fiecare data cand il foloseste cu un mic deliciu.

Daca totusi vrei sa iti protejezi mobila pana cand pisica ta va invata sa foloseasca numai accesoriile sisal, atunci este bine sa sti cateva trucuri. Acopera mobila cu o banda lipicioasa pe ambele parti deoarece pisicilor nu le place senzatie lipicioasa si va evita astfel mobila. Mai poti pune si folie de aluminiu, care va face zgomot atunci cand o va atinge si va speria pisica. Poti proteja colturile canapelei asezand in fata acestora vaze sau ghivece pline pe care pisica sa nu aiba cum sa le treaca pentru a ajunge la coltul mobilei. Pisica isi ascute natural gherutele prin aceasta metoda, insa daca il duci regulat la medicul veterinat pentru taierea lor, atunci pisica ta nu va mai simti nevoia sa zgarie totul prin casa.